Život

Najväčšie slovenské úspechy v roku 2013

"O opere v SND písal The New York Times, slovenským vedcom sa podaril prelom pri liečbe rakoviny. Toto je zlomok najväčších slovenských úspechov v roku 2013."

, 28. decembra 2013 6:00
Hokejista Chicaga Blackhawks Slovák Michal Handzuš dvíha nad hlavu prestížnu trofej počas osláv zisku prestížneho Stanleyho pohára v Chicagu. Foto: TASR/AP


Rok 2013 je na konci. Každý rekapituluje a robí si plány na nadchádzajúci rok 2014 s vierou, že bude lepší než ten končiaci a horší než ten, ktorý bude nasledovať. Ako sa darilo Slovákom? Aj napriek nepriaznivej ekonomickej klíme sa môžeme pýšiť úspechmi, ktoré nás zviditeľnili vo svete. Webmagazin sa snažil vybrať tie naj.

Šport



Keď sa nedarí v ničom inom, tak v športe nás stále poteší výborný výsledok našich, ktorí aj napriek poddimenzovaným finančným možnostiam dokážu vybojovať výsledky, na ktoré sme hrdí a ktoré idú do sveta.

Jakeš vybojoval historicky najlepšie umiestnenie na Dakare pre Slovensko

Hneď na začiatku roka 2013 sa 39-ročnému motocyklovému pretekárovi na KTM Ivanovi Jakešovi podaril nielen životný, ale aj slovenský historický úspech. Na 35. ročníku prestížnych a zároveň najťažších motoristických pretekoch, Rely Dakar, obsadil celkové štvrté miesto. Pretekár z Brezovej pod Bradlom sa tak postaral o nové historické slovenské maximum, keď o jednu priečku vylepšil vlaňajšie piate miesto Štefana Svitka.

Hokejbalisti majstri sveta

Oslavovali sme aj svetový majstrovský titul. Postarali sa oň naši hokejbalisti. Na ihrisku nechali srdce a vo finále zdolali tradičného rivala z Česka. Majstrami sveta sa stali druhýkrát v histórii. V kanadskom St. John's obhajovali Česi titul. Góly Borisa Oravca a Jaroslava Martinusíka nám však zariadili výhru 2:1. Dali sme si tak repete zo šampionátu vo Zvolene v roku 1999. Nesklamali ani ženy. Tie síce titul z roku 2012 neobhájili, no získali striebro. Vo finále prehrali s domácou Kanadou 2:0.

Sagan sa prebojoval k absolútnej svetovej cyklistickej špičke

Stý ročník najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France sa niesol aj v znamení slovenských farieb. Peter Sagan obhájil vlaňajšie víťazstvo v bodovacej súťaži a opäť si domov odniesol zelený dres. Dvadsaťtriročný jazdec stajne Cannondale tak ako prvý v histórii dokázal vo svojich prvých dvoch účastiach na Tour po sebe vyhrať druhý najcennejší dres.

Slovenský cyklista Peter Sagan sa teší z triumfu. Foto: TASR/AP
Peter Sagan sa vďaka svojim skvelým výkonom dostal v apríli na druhé miesto v rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie. Za lídrom Fabianom Cancellarom zaostával iba o 39 bodov. Rok ukončí na štvrtom mieste.

Stanleyho pohár siedmy raz na Slovensku

Najpopulárnejší slovenský šport, ktorým je hokej, tiež neobišiel úspech. Siedmy raz prišla na Slovensko najslávnejšia hokejová trofej - Stanleyho pohár. Najskôr z neho v Trenčíne jedol pirohy hokejový velikán Marián Hossa a potom v Banskej Bystrici hokejový profesionál, charizmatický Michal Handzuš. Chicago Blackhawks zdolali vo finále Chárov Boston Bruins.

Nezahanbili ani mladíci z nižších zámorských líg. Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo získali Calderov pohár - trofej pre víťaza play-off hokejovej AHL. Pohár je druhým najdlhšie pravidelne udeľovaným (po Stanley Cupe v NHL) klubovým hokejovým ocenením na svete.

Ešte pre samotným Stanley cupom prišla na Slovensko trofej, ktorú vyhráva víťaz Kontinentálnej hokejovej ligy. Gagarinov pohár prišiel na Slovensko už po tretí raz. Do Trenčína ho priniesol najlepší obranca KHL Dominik Graňák.

Barteková je najmladšia členka MOV

Z pohľadu športovej diplomacie nemôžeme zabudnúť na Danku Bartekovú. V júli 2013 sa stala najmladšou členkou Medzinárodného olympijského výboru. Barteková dostala zo štvorice kandidátov najviac hlasov.

Veda



Slovenskí archeológovia sú žiadaní v zahraničí

Rovnako ťažké obdobie z hľadiska financií prežíva aj veda. No i napriek tomu sa podarilo slovenským vedcom vytvoriť niekoľko unikátnych projektov, ktoré sa stávajú veľkým prínosom pre spoločnosť. V rámci Slovenska sú to napríklad práca archeológov, ktorí lokalizovali napríklad množstvo zaniknutých stredovekých dedín na Spiši. Odbornosť, vysoká kvalifikácia a moderné prístroje pre výskum otvárajú slovenským archeológom dvere do zahraničia. Riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay hovorí, že sa slovenskí vedci dostali v posledných rokoch na európsku špičku aj vďaka centru excelentnosti, ktoré na AÚ začalo vznikať od roku 2010 z financií štrukturálnych fondov.

Slováci skúmajú liečbu Alzheimerovej choroby

Z medzinárodného hľadiska zarezonovalo hneď niekoľko projektov. Vedci zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave skúmajú vznik a liečbu neurodegeneračných ochorení, ako je napríklad Alzheimerova choroba, vaskulárna demencia a ďalšie. Cieľom vedcov je odhaliť počiatočné štádia ochorenia a určiť, čo sledovať pri preventívnych vyšetreniach, aby sa zabránilo rozvinutiu ochorenia.

Slováci vyvinuli náhradu kože

Vedci zo Slovenskej technickej univerzity stoja tiež za vytvorením náhrady ľudskej kože. Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril náhrady kože, ktoré sú založené na biomateriáloch. Podstatnou zložkou je kolagén a kyselina hyaluronová. Koža už prešla klinickými štúdiami na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Ružinove.

Slováci prišli s prelomovým zistením pri liečbe rakoviny

K úplným vrcholom vedy v roku 2013 patrí zistenie slovenských vedcov, aké súvislosti sú medzi biologickými hodinami a rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vedecký tím z Univerzity Komenského pod vedením Michala Zemana a Ivety Herichovej tak urobil dôležitý krok pri načasovaní dôležitej terapie.

Ďalekohľady, ktoré odhaľujú asteroidy

V oblasti astronómie odborníci z bratislavskej Univerzity Komenského vytvorili koncept systému štyroch ďalekohľadov ADAM, ktoré sú schopné preskúmať celú viditeľnú oblohu z jedného miesta trikrát počas noci a odhaliť objekty z vesmíru, ako sú napríklad asteroidy a kométy potenciálne nebezpečné pre Zem.

Na snímke poskytnutej NASA nočný pohľad na Zem. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP


Slovenskí vedci v National Geografic

Šváby sa v druhohorách živili trusom dinosaurov a fungovali tak ako čistiaca služba prostredia. K tomuto poznatku dospel medzinárodný tím nemeckých, ruských, libanonských a japonských vedcov pod vedením pracovníkov Slovenskej akadémie vied. Výskum prebiehal v pohraničnej oblasti medzi Sýriou a Libanonom. Štúdia bola uverejnená v magazíne PLoS One. Komentujú ju svetové médiá vrátane National Geografic.

Kultúra



Košice boli metropolou európskej kultúry

Košiciam sa na začiatku roku 2013 dostalo veľkej pocty. Spolu s francúzskym mestom Marseille sa východoslovenská metropola stala Európskym hlavným mestom kultúry. Otvárací ceremoniál sa uskutočnil 19. marca 2013. Košice mali počas celého roka príležitosť ukázať a prezentovať svetu svoju kultúru. Vznikol rad spoločenských a kultúrnych stredísk, ako napríklad Kunsthalle. Vybudovali ju v priestoroch starej plavárne a slúži na organizovanie medzinárodných výstav, workshopov a výstav komorného charakteru.

Terchovská muzika je už v UNESCO

Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia, Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec, Historické jadro mesta Bardejov, Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka, Levoča, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia, Jaskyne Slovenského krasu a Aggtelekského krasu s rozšírením o Dobšinskú ľadovú jaskyňu a Stratenskú jaskyňu, Karpatské bukové pralesy, fujara a jej hudba. Toto je súbor hmotných, nehmotných a prírodných pamiatok na Slovensku, ktoré sú v zozname UNESCO. Od 5. decembra 2013 sa do skupiny pamiatok, ktoré chráni OSN, dostala aj Terchovská muzika. Podľa etnomuzikológa a folkloristu Vladimíra Moravčíka je jej najväčšou hodnotou archaickosť.

The New York Times písal o opere v Slovenskom národnom divadle

Svetová premiéra opery Dorian Gray od Ľubice Čekovskej, ktorá sa hrala v Slovenskom národnom divadle, svojím spracovaním vzbudila pozornosť zahraničných médií.

Foto: Youtube
Na dvoch premiérových predstaveniach sa zúčastnilo 15 recenzentov z renomovaných amerických, britských, nemeckých, talianskych, rakúskych aj českých printových a elektronických médií, ako sú napríklad The New York Times, Opera Now London, Opernwelt, La Stampa či Rai 3.

Komentáre