Život

Tieto štyri lokality pridalo UNESCO do Zoznamu svetového dedičstva

"Štyri nové lokality boli zapísané do svetového zoznamu UNESCO v Číne, Indii, Iráne a Mikronézii. "

TASR, 19. júla 2016 12:00
Na archívnej snímke z 5. júla 2006 turisti počas návštevy archeologického náleziska starovekej univerzity Nálandana v Biháre na východe Indie. Foto: TASR/AP
Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) dnes oznámila, že pridala štyri nové lokality v Číne, Indii, Iráne a Mikronézii na svoj Zoznam svetového dedičstva.

Podľa agentúry AP ide o skalné umenie kultúrnej krajiny Cuo-ťiang Chua-šan v južnej Číne, perzské akvadukty Kanát v Iráne pre zavlažovanie najmä v púštnych oblastiach, archeologické nálezisko starovekej univerzity Nálandana v Biháre na východe Indie a mikronézske umelé ostrovčeky Nan Madol, ktoré výbor svetového dedičstva UNESCO súčasne zaradil do Zoznamu ohrozených lokalít svetového dedičstva.

Deväťdesiatdeväť umelých ostrovčekov Nan Madol vzniklo z bazaltových a koralových balvanov - rozvalín historického mesta pochádzajúceho z rokov 1200 až 1500 nášho letopočtu, uviedla AP.

Výbor svetového dedičstva UNESCO zasadá v Istanbule od 10. do 20. júla a posudzuje 27 miest osobitného kultúrneho alebo prírodného významu, ktoré boli nominované do Zoznamu svetového dedičstva.

ODPORÚČAME AJ:
Na Cypre odkryli dedinu starú 11.000 rokov
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Trópy treba pri výbere dovolenky s malými deťmi zvážiť
Pri výbere dovolenky rozhoduje cena, more a bezpečnosť

Komentáre