Život

Tajné služby, ktoré vedia, čo ste raňajkovali a kedy pôjdete na záchod

"Stupeň utajenia jednotlivých inštitúcií je rôzny. V niektorých krajinách, napríklad vo Veľkej Británii sú nelegálne. To však neznamená, že neexistujú. "

, 11. októbra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Bezpečnosť štátu nie je iba vojsko, záchranná služba alebo hasiči. Jednou zo zložiek, ktorá dohliada na bezpečný chod krajiny, presnejšie kontroluje tok informácií smerom dnu aj von, je tajná služba. Ide o zvláštny štátny orgán, ktorý získava informácie pre najvyššie štátne inštitúcie, ak ich ony nemôžu získať iným spôsobom. Informácie, ktoré získa, analyzuje a ďalej rozširuje. Hlavnou úlohou tajnej služby je špionáž (rozviedka) a kontrašpionáž (kontrarozviedka). V prvom prípade tajná služba vysiela agentov do zahraničia, aby tam získavali informácie, hľadali osoby a vykonávali sabotáže. V tom druhom prípade má tajná služba ľudí na vlastnom území a tí hľadajú agentov cudzích tajných služieb a snažia sa ich odstaviť, získať od nich informácie. Ide vlastne o boj proti agentom cudzích tajných služieb na vlastnom území.

Stupeň utajenia jednotlivých inštitúcií je rôzny. V niektorých krajinách, napríklad vo Veľkej Británii sú nelegálne, to ale neznamená, že tu neexistujú a nepôsobia. Tajné služby sa v súčasnosti stávajú predmetom verejných i politických diskusií. Čerstvé príklady máme zo susedného Česka alebo kauzu v Luxembursku. Svoje skúsenosti s tajnými by vedeli rozprávať Julien Asange (kauza Wikileaks) a Edward Snowden (prípad NSA).

Toto sú tajné služby, ktoré vedia, čo ste mali na raňajky, kedy ste si umývali zuby alebo s kým chodíte na pivo.

Štátna bezpečnosť - ŠtB


Začneme na bývalom území ČSSR. Aj keď už ŠtB - štátna tajná služba Ministerstva vnútra neexistuje, nemôže v tomto zozname chýbať. Pre svoje aktivity a metódy je preklínaná dodnes. Vznikla 30. júna 1945 a svoju činnosť skončila rozkazom ministra vnútra Richarda Sachera 1. februára 1990. Mala vlastných špiónov, pracovala ako kontrarozviedka, rovnako aj ako tajná polícia. Navyše pod ňu spadala pohraničná polícia, teda asi 200 000 vojakov. Neoficiálne zdroje uvádzajú, že pod ŠtB patrili aj niektoré jednotky obávanej ruskej SPECNAZ.

Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Foto: TASR/Henrich Mišovič
ŠtB predstavovala od začiatku komunistický útvar, ktorý už v rokoch 1945-1948 preukázateľne vykonával protizákonné operácie v prospech KSČ. Sledovanie a odpočúvanie významných členov ostatných strán, vytváranie falošných dôkazov, ktoré mali očierniť a zlikvidovať odporcov KSČ.

Akcie ŠtB

Agenti ŠtB v 50. rokoch podnikali ilegálne akcie aj v zahraničí. Známy je napríklad únos posledného predfebruárového predsedu ČSSD Bohumila Laušmana alebo akcia proti členom Demokratickej strany Jozefovi Kempnému a Milošovi Bugárovi.

Exponáty z výstavy operatívnej techniky ŠtB "Nejen stěny měly uši" Foto: TASR/Ivan Majerský
Agenti pri vypočúvaní používali rôzne druhy mučenia. Pri odposluchoch zase stratégie DIAGRAM a ŠTATISTIKA (dlhodobý a krátkodobý odposluch.)

Ústav pamäti národa na Slovensku a Ústav pro studium totalitních režimů v Česku v posledných rokoch zverejnili stovky mien bývalých agentov, ktorí vedome alebo nevedome spolupracovali s tajnou službou.

KGB, v súčasnosti Federálna bezpečnostná služba


KGB - Výbor pre štátnu bezpečnosť zrejme pozná každý. Je to bývalá tajná služba Sovietskeho zväzu, ktorá plnila úlohy špionáže, kontrašpionáže a tajnej polície. Organizácia vznikla 13. marca 1954 a zanikla 6. novembra 1991. Po rozpade Sovietskeho zväzu KGB zanikla iba formálne.

Foto: TASR
Nástupcom alebo pretransformovaná KGB je dnes známa pod názvom Federálna bezpečnostná služba (FSB). Sídli v Ľubljanke, kde predtým KGB a od roku 2008 jej šéfuje Aleksandr Bortnikov. FSB zodpovedá za vnútornú bezpečnosť štátu, kontrašpionáž, boj proti organizovanému zločinu, terorizmu (riadi elitné jednotky SPECNAZ a Alfa Grouop) a pašovaniu drog. FSB však má oveľa širšie kompetencie. V mnohých oblastiach sa podobá americkej FBI.

Činnosť a akcie FSB

V roku 2011 kontrarozviedka FSB odhalila 199 cudzích špiónov v Rusku vrátane 41 profesionálnych špiónov a 158 špiónov, ktorých zamestnávali zahraničné tajné služby. V roku 2006 údajne FSB zadržala asi 27 cudzích spravodajských dôstojníkov a 89 zahraničných agentov.

V roku 2011 sa tajným podarilo zmariť samovražedný útok rovno na oslavy Nového roka. Nedokázali však predísť teroristickému útoku na medzinárodnom letisku Domodedovo.

FSB a jej pridruženým organizáciám sa v priebehu rokov podarilo zlikvidovať všetkých nepohodlných predstaviteľov, ktorí stáli na čele separatistického Čečenska: Dzhokhar Dudaev, Zelimkhan Yandarbiev, Aslan Maskhadov a Abdul-Khalim Saidullaev.

Podľa niektorých neoficiálnych zdrojov, od roku 1999 má FSB za úlohu viesť výzvednú činnosť v bývalých sovietskych republikách aj napriek tomu, že ide o nezákonnú činnosť.

Na fotke realizovanej rodinou Alexandra Litvinenka leží bývalý ruský agent Alexander Litvinenko 20. novembra 2006 v londýnskej nemocnici University College Hospital. Foto: TASR/AP
Od leta 2006 je v kompetencii FSB so súhlasom prezidenta cielene vyhľadať a zabiť osoby podozrivé z terorizmu, ktoré sa skrývajú v zahraničí.

Kritika na adresu FSB

The Guardian obvinil FSB, že zastrašuje diplomatov a novinárov západných krajín s cieľom zabrániť im činnosť v Rusku. Používali rôzne druhy diskreditácie a nátlaku. Manželky vysokých funkcionárov si v pošte bežne nachádzali rozmanité sexuálne predmety či kompromitujúce fotografie.

FSB čelí obvineniam z korupcie a porušovania ľudských práv. Niektorí kritici Kremľa ako Julia Latynina a Alexander Litvinenko tvrdili, že FSB sa zaoberá potlačovaním vnútorného disentu. Litvinenko zomrel v roku 2006 v dôsledku otravy polóniom. Dopisovateľ The Guardyan Luke Harding, veľký kritik ruského režimu vo svojej knihe "Mafia stať" uvádza, že ho FSB podrobovala veľkému psychickému nátlaku s cieľom, aby svoje články cenzúroval alebo aby opustil krajinu. Niektorí kritici, napr. Jurij Felshtinsky či David Satter obvinili tajnú službu, že stojí za fingovanými teroristickými útokmi s cieľom získať podporu verejnosti na vojenskú intervenciu do Čečenska.

Central Intelligence Agency - CIA


Je ústredná spravodajská služba Spojených štátov založená v roku 1947 ako dočasný koordinačný orgán amerických tajných služieb. Jej úlohou je špionáž, získavanie a analyzovanie informácií o zahraničných vládach, spolkoch a spoločenských skupinách. Získané informácie CIA podáva rôznym vetvám americkej vlády ako aj spriateleným štátom a službám. Nie zriedkavo, ako aj ostatné tajné služby, využíva CIA dezinformácie a kriminálne spôsoby, ktorými ovplyvňuje názory reprezentantov USA a zahraničnú politiku. Na rozdiel od National Security Agency nie je jej hlavným zámerom získavať informácie technickou cestou (Signals Intelligence), ale primárne prostredníctvom ľudských zdrojov (Human Intelligence).

Činnosť a akcie CIA

Podiel na puči proti iránskemu premiérovi Muhammadovi Mosaddekovi v roku 1953. Svoju účasť na týchto udalostiach priznala i samotná CIA. Puč súvisel s ropou, keď v roku 1951 iránska vláda znárodnila ropný priemysel. Ten bol dovtedy pod britskou kontrolou. Puč bol podľa USA nevyhnutný, obávali sa, že Irán padne do rúk Sovietov, čo by bola pre USA veľká porážka v čase studenej vojny.

Znak CIA Foto:
Organizovanie špionážnych letov nad Sovietskym zväzom (Aféra U-2). Sovieti 1. mája 1960 zostrelili americké prieskumné lietadlo Lockheed U-2, ktoré pilotoval Francis Gary Powers. Rovnako ako v prvom prípade, i tu išlo o konflikt v čase studenej vojny. Sovieti k lietadlu vyslali špeciálny tím, ktorý mal počas niekoľkých hodín získať o stroji čo najviac informácií. Členmi tímu boli osoby z ÚV strany, zástupcovia KGB, kontrašpionáže a letectva. Po tomto incidente Američania prelety nad ZSSR zastavili. CIA začala používať satelitné systémy Midas a Somos. Kvalita získaných informácií však nedosahovala takú úroveň ako pri použití U-2.

Operácia Cyklón - tajná podpora mudžahedínov v Afganistane počas sovietskej okupácie v 70. rokoch. CIA v rámci tohto programu vyzbrojovala a financovala afganských mudžahedínov pred a počas sovietskej vojny v Afganistane v rokoch 1979 - 1989. Vojny sa zúčastnil aj Usama bin Ladin, ktorý neskôr obrátil zbraň proti USA a stal sa hlavným strojcom udalosti z 11. septembra 2001.

Útok na WTC 11. septembra 2011, tisíce nevinných ľudských životov. Je to najväčšia a najtragickejšia obeť celého systému útokov na ciele v USA. Po týchto udalostiach sa zintenzívnili operácie proti islamistickým teroristom po celom svete. Ústredná spravodajská služba (CIA) obnovila viaceré tajné operácie a zamerala sa na výučbu cudzích jazykov.

Operácia Neptúnov trojzubec - vypátranie a usmrtenie Usámu bin Ládina. Američania bin Ládina v 70. rokoch vycvičili, Američania bin Ládina v máji 2011 zlikvidovali. Na jeho hlavu bola vypísaná odmena 50 miliónov dolárov. Teroristu nakoniec vypátrali v pakistanskom regióne Wazíristán, ležiacom pri hraniciach s Afganistanom. Barack Obama 2. mája 2011 v priamom prenose na CNN oznámil, že americké jednotky Usámu bin Ládina zabili. Podľa Bieleho domu bol bin Ládin zabitý v pakistanskom Abbottábáde, asi 50 km od Islamabadu.

Federálny vyšetrovací úrad - FBI


FBI je vyšetrovací orgán amerického ministerstva spravodlivosti, ktorý pôsobí ako federálny vyšetrovací úrad trestnej činnosti, aj ako kontrarozviedna služba. Počiatok FBI sa datuje na 26. júla 1908. FBI vyšetruje zločiny, ktoré sú buď spáchané v niekoľkých štátoch federácie naraz, alebo ktoré sú zvlášť závažné. V súčasnej dobe zoznam zločinov ktorými sa FBI zaoberá, činí viacej ako 250 položiek.

Znak FBI Foto:
Špeciálni agenti FBI sú vybavení pištoľou Glock 22 (kalibru .40 S&W) po úspešnom ukončení výcviku na akadémii. Ako sekundárne zbrane sú používané modely pištolí Glock 17, 19 a 26 (kalibru 9mm Luger) a Glock 23 a 27 (kalibru .40 S&W). Špeciálni agenti môžu taktiež používať pištole Glock 21 (kalibru .45 ACP). Zásahové tímy FBI (ang. FBI Special Weapons and Tactics Teams - akronym SWAT) používajú pištole Glock 22 alebo Colt M1911A1, brokovnice typu Remington 870, samopale Heckler & Koch MP5 (najmä typ MP510A3) a útočnú pušku - karabínu M4. Okrem toho sú súčasťou ich výzbroje ostrelovačské pušky Remington (napr. Remington 700) a taktiež nesmrtiace elektrošokové pištole Taser X-26.

Akcie FBI

Agenti nepôsobia iba na území USA, ale ich činnosť priamo či nepriame cíti aj okolitý svet. Prednedávnom priniesol Wall Street Journal informáciu, že agenti dokážu na diaľku zapnúť mikrofón na smartfóne alebo notebooku a odpočúvať akékoľvek rozhovory v jeho blízkosti. Tento systém vraj využívali už v roku 2004 v programe Roving Bugs pri odpočúvaní gangstrov.

Na snímke agenti FBI Foto: TASR/AP
Ďalší príklad je rovno zo susedného Česka. V roku 2008 agenti vypli web českých neonacistov, lebo neonacistická stránka Blood and Honour figuruje na teroristickom zozname FBI.

V roku 2010 požiadal český minister vnútra Martin Pecina agentov FBI, aby mu pomohli a spolupracovali pri boji s korupciou.

FBI stojí pri odstavení služby Megaupload, ktorej tvorcom bol Kim Dotcom - nemecko-fínsky internetový podnikateľ. V januári 2012 zatkla Kima novozélandská polícia. Bol obvinený z porušovania autorských práv v súvislosti s jeho službou Megaupload. Vlastníkov autorských práv vraj podnikateľ pripravil o 500 000 000 dolárov. Dotcom energicky popieral obvinenia a bojuje proti pokusu vydať ho do Spojených štátov.

Kritika na adresu FBI

FBI podľa zverejnených dokumentov figurovala pri koordinácii zákroku proti Occupy v roku 2011. Zákrok proti demonštrantom, ktorí žiadajú sociálnu a ekonomickú rovnosť, sa vyznačoval mimoriadnou brutalitou. Incident si vtedy vyžiadal desiatky zranených. Na hlavy demonštrantov padali kanistre. Spacifikovaným aktivistom poriadkové služby nasadzovali putá tak tesne, že im spôsobovali neuveriteľné bolesti, pri ktorých sa až pomočovali.

Národná bezpečnostná agentúra - NSA


Národná bezpečnostná agentúra je považovaná za najväčšiu informačno-bezpečnostnú službu USA. Jej oficiálny vznik sa datuje na 4. november 1952. Dlhé desaťročia sa však jej existenciu darilo tajiť.

Logo NSA Foto:
Nové informácie o jednotkách NSA odhalil verejnosti Edward Snowden, začo sa stal štvancom a momentálne sa nachádza na letisku v Moskve. Agentúra je zodpovedná za zhromaždovanie a analýzu cudzích komunikačných prostriedkov a taktiež zodpovedá za bezpečnosť komunikácie vlády a prezidenta USA voči prípadným podobným pokusom iných štátov.

Činnosť a akcie NSA

V roku 1960 v operácii Minaret NSA sledovala telefónnu komunikáciu senátorov Franka Churcha a Howarda Bakera, vrátane vodcu Martina Luthera Kinga a tiež prominentných športovcov a novinárov, ktorí verejne vystupovali proti vojne vo Vietname. Táto akcia bola odhalená a vyšetrovaním sa zistilo, že išlo o nezákonnú operáciu.

Na archívnej snímke z 19. septembra 2007 pohľad na budovu Americkej tajnej služby NSA v americkom Fort Meade. Foto: TASR/AP
Po rezignácii Richarda Nixona vyšetrovatelia zistili, že v rámci odposluchu bol zneužitý celý rad agentov z FBI, CIA a NSA. Senátor Frank Church, ktorý viedol vyšetrovací výbor, odhalil množstvo utajovaných plánov, ako napríklad sprisahanie CIA, plán vraždy Fidela Castra alebo cielene odpočúvala amerických občanov.

New York Times prišiel 16. decembra 2005 s informáciou, že nariadením prezidenta Georgea W. Busha NSA odpočúvala hovory cudzincov, ktorí sa nachádzali na území USA.

V máji 2006 Mark Klein, bývalý zamestnanec AT & T povedal, že spoločnosť, v ktorej pracoval, spolupracovala s NSA pri inštalácii hardwaru, ktorý má špehovať amerických občanov.

Tento rok vyplával na povrch prípad Edwarda Snowdena a kauza špehovania internetovej i hlasovej komunikácie. Americký whistle-blower dal novinárom denníka The Guardian k dispozícii dokumenty o sledovacích aktivitách americkej NSA či britskej Government Communications Headquarters. Dokumenty poukazujú na to, že NSA pravdepodobne odpočúvala aj ústredné budovy EÚ v Bruseli. Podľa štatistík, ktoré mal k nahliadnutiu nemecký týždenník Der Spiegel, v normálnych dňoch agenti napojili až 20 miliónov telefónnych aparátov a 10 miliónov internetových dátových sád, ktoré smerovali z Nemecka do USA. Na Štedrý večer roku 2012 NSA preverila a uschovala okolo 13 miliónov telefónnych spojení a 7,5 miliónov dát z internetovej komunikácie. A napokon 7. januára 2013 služba preverila okolo 60 miliónov telefonátov.

Mossad


Tajná spravodajská služba Izraela je organizácia pre výzvedné a špeciálne úlohy. Oficiálne vznikla 1. apríla 1951. Do pôsobnosti Mossadu patrí zber spravodajských informácií, tajné operácie a čiastočne protiteroristická činnosť. Centrála sídli v Tel Avive.

Foto: TASR
V čele organizácie stojí riaditeľ, ktorý je priamo zodpovedný premiérovi, tajní totiž nepodliehajú kontrole izraelského parlamentu (Kneset). V Mossade pracuje približne 1600 agentov a nikto z nich nepoužíva vojenské hodnosti, ide o civilnú službu. Hodnosti majú iba agenti, ktorí prišli do tajnej služby z Izraelských obranných silách (IOS).

Štruktúra

1. Oddelenie Plánovanie a koordinácia operácii
2. Oddelenie Zber informácii. Je najväčším oddelením a zodpovedá za špionážne operácie, riadi operačných dôstojníkov a agentov.
3. Oddelenie Politická činnosť a styky. Tento sektor zodpovedá za styky s vybranými tajnými službami a so štátmi, s ktorými nemá Izrael normálne politické vzťahy.
4. Oddelenie Ľudské zdroje, financie, logistika a bezpečnosť
5. Oddelenie Výcvik
6. Oddelenie Výskum
7. Oddelenie Špeciálne operácie. Plánuje a vykonáva atentáty, polovojenské operácie, sabotáže a psychologické operácie
8. Oddelenie Technika

Činnosť a akcie MOSAD

Nájdenie a zajatie nacistického vojnového zločinca Adolfa Eichmanna 11. mája 1960 v Argentíne. Eichman bol jeden z hlavných organizátorov nacistického holokaustu a koncentračných táborov.

Na archívnej snímke z r.1962 architekt holokaustu a bývalý dôstojník SS Adolf Eichmann na súde v Jeruzaleme. Eichmann z vojnového Nemecka utiekol do Argentíny, kde ho vypátral a chytil Mosad, a potom ho previezli do Izraela. Foto: TASR/AP
Vražda členov komanda Čierny september, ktorí boli zodpovední za masaker izraelských športovcov na OH 1972 v Mníchove.

Vražda Wadie Haddada, vodcu Organizácie pre oslobodenie Palestíny v roku 1978.

Získanie kľúčových tajných informácii o egyptskom letectve pre operáciu Focus – preventívny vzdušný útok na začiatku šesťdňovej vojny v roku 1967.

Pomoc pri evakuácii židov z vojnového Sarajeva do Izraela v roku 1992.

Vražda Fathi Shqaqi, vodcu palestínskeho Jihadu v roku 1995.

Vražda Izz El-Deen Sheikh Khalila, vodcu Hamasu v roku 2004.

Nevydarené akcie Mossadu

Vražda nevinného marockého čašníka Ahmeda Bouchikiho v Lillehameri v roku 1973. Agenti si ho pomýlili s jedným z vodcov Čierneho septembra Ali Hassan Salemehom. Šesť agentov Mossadu následne po tomto čine zatkli.

Zadržanie dvoch agentov Mossadu v Jordánsku v roku 1997, ktoré malo podpísanú mierovú zmluvu s Izraelom. Izraelskí agenti mali za úlohu otráviť vodcu Hamasu Sheikh Khaled Mashala. Po prezradení celej operácie musel Izrael Mashalovi poskytnúť protijed a prepustiť okolo 70 palestínskych väzňov. V opačnom prípade hrozilo, že agentov, ktorí operáciu pripravovali, popravia.

Komentáre