Život

Poznáme víťazné pivá v súťaži Slovenská pivná korunka 2017

"Slovenské združenie výrobcov piva a sladu rozdalo zlaté, strieborné a bronzové pivné korunky v desiatich súťažných kategóriách a vzdalo hold trom osobnostiam slovenského pivovarníctva a sladovníctva."

Tablet.TV, 23. júna 2017 10:15
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Do jedenásteho ročníka tejto prestížnej degustačnej súťaže nominovalo 27 veľkých, malých a remeselných pivovarov 137 vzoriek svojich pív.

Odborná degustačná komisia zložená z 29 profesionálnych pivných expertov vyberala počas dvoch dní najlepšie slovenské pivá, ktoré získali ocenenie Slovenská pivná korunka v 10 súťažných kategóriách.

Komisia sa skladala z pivných sládkov, ktorých nominovali zúčastnené pivovary a z nezávislých odborníkov na pivo zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

Najsilnejšie boli zastúpené spodne kvasené pivá, až 102 pív z celkového počtu, ktorých výroba a konzumácia má u nás dlhú históriu. Najviac dominovali svetlé spodne kvasené pivá, z ktorých prihlásili pivovary až 51 vzoriek. Nasledovali tmavé a polotmavé pivá s počtom 21 vzoriek. Obľúbené radlery a ochutené pivá mali zastúpenie 12 vzorkami a nealkoholické pivá, či už klasické alebo ochutené, súťažili s 18 vzorkami. Vrchne kvasené pivá reprezentovalo 27 pív a kategória pšeničných pív mala 8 vzoriek.

„Slovenská pivná korunka aj tento rok potvrdila, že Slovensko patrí vo výrobe, spotrebe a rozmanitosti piva ku krajinám, kde sa pivo teší veľkej obľube,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré súťaž organizuje. Ďalej dodáva: „Svedčí o tom 29 prihlásených pivovarov, ktoré súťažili s 137 druhmi pív, ale aj fakt, že ľudia na Slovensku obľubujú nielen tradičné svetlé pivo, ale majú záujem ochutnávať aj nové druhy a štýly pív.“



Dôležitosť podpory a neustáleho rozvoja slovenského pivovarníctva vyzdvihuje taktiež Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorá aj tento rok prevzala záštitu na Slovenskou pivnou korunkou. „Sladovníctvo a pivovarníctvo patria k tomu najkvalitnejšiemu, čo slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo ponúka. Prácu u nás dávajú cez 19 000 ľuďom a pracujú z 80 % so slovenskými surovinami. Som veľmi rada, že u nás počet pivovarov narastá a okrem štyroch veľkých a malých pivovarov máme už aj 66 remeselných. Práve pivovarníci dávajú zlatu našich polí pridanú hodnotu. A to je našim cieľom, vytvárať hotové produkty u nás doma. Nie vyvážať základne suroviny za hranice a odtiaľ znova dovážať spracované potraviny.“

Aj tento rok Slovenské združenie výrobcov piva a sladu počas galavečera oceňovalo osobnosti, ktoré sa významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Ocenenia Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva tento rok získali Ján Janík (in memoriam), Ján Koma a Milan Slávik.

Kompletné výsledky a víťazov jednotlivých kategórií Slovenskej pivnej korunky nájdete na www.slovenskepivo.sk.

Komentáre