Život

Chcete rodiť v zahraničí? Zdravotná poisťovňa vám to preplatí

"Slovenské poisťovne preplácajú plánované pôrody v zahraničí od prvého októbra minulého roka. Viete, za akých podmienok?"

TASR, 7. februára 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zdravotné poisťovne preplatia slovenským mamičkám pôrod nielen v slovenských nemocniciach, ale aj v štátoch Európskej únie. "Od 1. októbra 2013 slovenské poisťovne preplácajú aj plánované pôrody v zahraničí," vysvetlila Katarína Skybová z Health Policy Institute (HPI). Pôrod v zahraničí si tak možno teraz podľa jej slov naplánovať. Poisťovňa ho preplatí, a to do výšky priemernej ceny za pôrod na Slovensku.

Zdravotné poisťovne v minulosti uhrádzali zahraničný pôrod jedine v prípade, že išlo o pôrod akútny, teda neplánovaný. Vlani sa však zmenila legislatíva. Po novom to väčšinou podľa Skybovej funguje tak, že mamička za pôrod zaplatí priamo v zahraničnej pôrodnici a o refundáciu po pôrode požiada zdravotnú poisťovňu. "Nemusí však ísť o úhradu celej sumy," upozornila.

Podľa jej slov Slovenky najčastejšie navštevujú pôrodnice neďaleko štátnych hraníc v Rakúsku a v Českej republike. "V Českej republike je možné, že sumu za pôrod zaplatíte hneď pri prijatí do pôrodnice, môžete sa však stretnúť aj s tým, že pôrodnica od vás žiadnu platbu chcieť nebude. Vyrieši si platbu priamo s poisťovňou. V Hainburgu zaplatíte za každý deň pobytu v pôrodnici, za každé vyšetrenie, prípadne i príplatok za víkendové služby," zhrnula skúsenosti mamičiek.

Dlžníci majú smolu


To, koľko zdravotná poisťovňa za pôrod v zahraničí zaplatí, je možné presne vyčísliť až po dodaní lekárskej správy a všetkých ostatných dokladov. Preplatená suma predstavuje priemernú cenu za rovnaké výkony na Slovensku. Všetky tri zdravotné poisťovne za pôrod vrátia približne rovnakú sumu, ktorá sa pohybuje okolo 600 eur za samotný pôrod a približne 500 eur za starostlivosť o dieťa, priblížila Skybová.

Upozornila, že pri podávaní žiadosti o preplatenie skontroluje zdravotná poisťovňa správnosť osobných údajov v registri poistencov, ako i splnenie povinnosti platiť poistné a splnenie povinnosti určenia platiteľa poistného. Príslušná zdravotná poisťovňa preplatí náklady len tomu, kto má počas celej doby poistného vzťahu určeného platiteľa poistného a má uhradené preddavky na poistné alebo poistné.
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ak ste zamestnancom, za ktorého nezaplatil preddavok na poistné alebo poistné zamestnávateľ, alebo ak vaše dlžné preddavky na poistné alebo poistné zaplatíte dodatočne, budete mať tak isto nárok na preplatenie starostlivosti. Príslušná zdravotná poisťovňa je povinná preplatiť vaše náklady najneskôr do troch mesiacov od prijatia žiadosti o preplatenie.

Aký je postup?


Na to, aby ste získali od vašej zdravotnej poisťovne vašu zákonnú úhradu za pôrod, je potrebné zrealizovať pár administratívnych úkonov. Ako priblížila Skybová, prvým je vyplnenie písomnej žiadosti o refundáciu platby. Vysvetlila, že jej súčasťou musí byť originál dokladu o zaplatení, ktorým je doklad z registračnej pokladne, príjmový pokladničný doklad alebo doklad, v ktorého texte je potvrdené prijatie sumy, ak ide o hotovostnú platbu, alebo originál ústrižku o zaplatení poštovej poukážky, kópia výpisu z účtu, originál debetného avíza z banky alebo pobočky zahraničnej banky, alebo originál potvrdenia o odpísaní finančnej sumy z bankového účtu, ak ide o bezhotovostnú platbu.

K žiadosti tiež treba doložiť záznam o ošetrení, ako aj originál dokladu s rozpisom poskytnutých zdravotných výkonov, ako faktúra, vyúčtovanie zdravotných výkonov, lekársky predpis pri predpísaní liekov, lekársky poukaz pri predpísaní zdravotníckej pomôcky. Cudzojazyčné doklady priložené k žiadosti o preplatenie budú akceptované aj bez oficiálneho prekladu. "Ideálne je informovať sa pred pôrodom v zahraničí vo vašej zdravotnej poisťovni," uzavrela Skybová.

Komentáre