Život

Podľa technológa budú tohtoročné vína aromatické a svieže

"Vďaka dobrej úrode a kvalitnému hroznu, mohli 11.11.vo VINIDI privítať na svet mladé víno. "

OTS, 14. novembra 2016 10:39
Na snímke deň otvorených dverí spojený s krstom mladých vín vo vinárskom závode Vinidi s.r.o. v obci Báb v okrese Nitra 11. novembra 2016. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič
Báb 14. novembra (OTS) – Viac ako 250.000 kilogramov hrozna sa tento rok podarilo zozbierať z 50 hektárov viníc vo vinárstve VINIDI v Bábe neďaleko Nitry. Aj napriek jarným mrazom, ktoré narobili problémy mnohým slovenským vinárom sa tu podľa hlavného technológa vinárstva Romana Kühtreibera podarilo dorobiť kvalitné hrozno, z ktorého plánujú vyrobiť približne 150.000 litrov najmä prívlastkových a akostných vín. „Začiatok roka bol veľmi ťažký, práve kvôli tým prízemným mrazom, ktoré nás ale našťastie celkom slušne obišli. Hrozno sa počas celého roka javilo v dobrom zdravotnom stave. Nakoniec sa nám podarilo zozbierať veľmi kvalitnú úrodu. Biele odrody boli s trošku vyššími kyselinkami, to znamená, že tento rok vína budú sviežejšie, viac aromatickejšie a budú obsahovať menej alkoholu. Vína sú veľmi pekné a ich aromatika bude vystupovať do popredia,“ povedal Kühtreiber.

Aj vďaka dobrej úrode a kvalitnému hroznu, mohli 11.11.vo VINIDI privítať na svet mladé víno. Ide o odrodu Sauvignon. „Je polosuché, neskorý zber a má okolo 13,5 gramu zvyškového cukru, príjemné svieže kyseliny a patrí medzi naše top vína,“ skonštatoval Kühtreiber. K ďalším odrodám, ktoré v Bábe tento rok spracúvajú patrí Chardonnay, Rizling vlašský, Veltlín zelený, Müller Thurgau i Rizling rýnsky. „Z ružových vín sme opäť robili zaujímavé vínka Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Frankovku modrú. Samozrejme robili sme aj červené vína, hlavne odrodu Dunaj. Tá bola vo veľmi peknom zdravotnom stave aj vo vysokej cukornatosti, takže sme ju dokázali urobiť v kategórii výber z hrozna,“ uviedol Kühtreiber. Vinárstvo plánuje aj tento rok pokračovať v spolupráci s rakúskym producentom vo výrobe šumivých vín Frizzante klasikou metódou, ktoré v Bábe mali premiéru minulý rok.



Väčšina produkcie vinárstva VINIDI zostáva na domácom trhu, hlavnými odberateľmi sú hotely, reštaurácie a privátna klientela. Časť produkcie firma exportovala do Číny a do Čiech. Podľa generálnej riaditeľky spoločnosti Ing. Beaty Šolarovej sa chce vinárstvo aj v tomto roku zameriavať predovšetkým na kvalitu dorábaných vín. „A to sa nám zatiaľ darí. Dokazuje to aj množstvo ocenení, ktoré sme získali u nás a v zahraničí i skutočnosť, že cez rôzne regionálne súťaže sme mali 24 vín nominovaných do Národného salóna vín, kam sa napokon cez ďalšie výberové kolo dostali štyri naše vína a to Rulandské biele 2015, Chardonnay 2015, Muller Thurgau 2015 a Alibernet 2011.,“ doplnila Šolarová. Preto 11.11. mali čo vo VINIDI oslavovať.

Komentáre