Život

Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?

"Bez plastových tašiek sa žiť dá, treba len chcieť. "

Katarína Bačová, 24. apríla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Na jedného Slováka pripadá podľa organizácie Envi-pak ročne spotreba 466 igelitových tašiek. Zvykli sme si do nich baliť všetko - od rožkov až po oblečenie. Spýtajme sa však – naozaj bez nich nevieme žiť?

Mánia igelitiek ustupuje


Igelitových tašiek sme sa nevedeli nabažiť, pretože boli pre nás niečím novým. V reťazcoch ich dávali zadarmo, tak prečo si ich nezobrať hneď viac. Teraz však už vieme, že k ekologickému spôsobu života naozaj nepatria, tvoria zbytočný odpad.

Klasické igelitky sa rozkladajú až 25 rokov, ich ekoverzie jeden rok. Navyše sú nočnou morou aj pre zvieratá. Až 94 percent vtákov má plast v žalúdku, desiatky iných druhov zvierat celkovo ochorelo po kontakte s plastom. Igelitky sa vyrábajú z ropy a práve ľudia z tohto priemyslu sú ich najväčšími zástancami.

Plastové tašky už nebudú zadarmo


V apríli tohto roka poslanci NR SR schválili zákon, podľa ktorého nebudú môcť obchodníci od roku 2018 dávať tašky k nákupom zadarmo. Zároveň budú musieť viesť ich evidenciu. "Ľahké plastové tašky sa rýchlejšie stávajú odpadom, preto je potrebné zabrániť vplyvu takéhoto odpadu na životné prostredie. Znížením ich spotreby dochádza aj k nižšej tvorbe odpadu z obalov, čo je v plnom súlade s hierarchiou odpadového hospodárstva, kde na prvom mieste je predchádzať vzniku odpadu," uviedlo ministerstvo životného prostredia k danému zákonu. Tieto opatrenia vychádzajú z európskej smernice. Hlavným problémom sú ľahké plastové tašky, ktoré sú vhodné len na jedno použitie.

Vysoké dane (Dánsko) či úplný zákaz igelitových tašiek (Čína) sú v niektorých krajinách realitou už teraz. Opatrenia zhora cítiť aj na Slovensku. Igelitové tašky zdarma sú vo väčšine supermarketov minulosťou. Nahrádzajú ich papierové tašky, alebo také, čo môžete využiť opakovane. Teraz je rad na nás.

Najväčšia mánia plastových tašiek (snáď) už ustúpila. Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ: Prečo relaxujeme práve pri zvukoch prírody?

Je to len zvyk


Ako môže spoplatnenie tašky prospieť prírode? Nejde len o snahu obchodníkov zarobiť? Nejde. Všetko je len o zvyku. Ak budete vedieť, že musíte za tašku platiť, vezmete si so sebou svoju. Ušetríte tak hlavne prírodu. A tiež svoju peňaženku. Tak, ako to mnohí uvedomelí ľudia robia už teraz.

Igelitky môžete totiž vyradiť zo svojho života úplne. Ponúka sa vám hneď niekoľko alternatív. Veľmi populárne sú látkové tašky, ktoré môžete poskladať do kabelky. Trendy sú aj plátenné verzie s rôznymi nápismi či potlačou – dajú sa nosiť aj na kúpalisko, pláž alebo len tak do mesta. Ak máte auto, poslúžia vám aj plastové debničky.




Veľký návrat zaznamenali aj tzv. sieťovky. Český vynález je ľahký a napriek tomu veľa unesie. Môžete si ich vyrobiť aj doma, internet ponúka množstvo návodov. Na podobnom princípe fungujú aj vrecká značky Frusack. Tá ponúka alternatívu k mikroténovým vreckám, ktoré používame na zeleninu, ovocie a pečivo.

Vojtěch je romantik. #tulips #freshflowers #tulipani #addicted #sitovka #nakup #romantic #jaro #spring

Príspevok, ktorý zdieľa Markéta Šebestová (@marketa.sebestova),






Príroda sa vám poďakuje


Éra plastových tašiek bude teda snáď už čoskoro za nami. Bolo by úžasné, keby boli pre naše deti len ošúchanou spomienkou rodičov. Stopka pre plastové tašky je výborným začiatkom v uvedomovaní si, že sme súčasťou prírody, nie jej pánom.

Zdroje: reusethisbag.com, TASR, bigfatbags.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
NASA predstavila až 22 odvážnych technológií budúcnosti
Kabelka na leto? Siahnite po slamenom košíku po babičke
Maratón pod dve hodiny? Čoskoro to môže byť realitou
VIDEO: Košickí vedci objavili v Iráne pozostatky dinosaurov

Komentáre