Život

Perfektného slimáka na záhrade nenájdete

"Nie každý si trúfne ochutnať vajíčka slimáka v jemne korenistom náleve. Chutia však výborne. V porovnaní s klasickým kaviárom chýba rybacia príchuť, ale na jazyku praskajú podobne."

Lucia Illanitzová, 3. októbra 2013 10:00
Helix aspersa Maxima pochádza zo severnej Afriky. Medzi gurmánmi je veľmi obľúbený. Foto: Petra Kováčiková
Sme to, čo jeme. Táto okrídlená veta platí pre zvieratá dvojnásobne. Ak žije ryba v mútnej vode, jej mäso zapácha po bahne. Ak kŕmite kozu bodliakmi, jej mlieko smrdí a nedá sa piť. Ak sa rozhodnete urobiť si delikátne predjedlo zo slimáčika, ktorého odtrhnete na záhrade z kapusty, dopadnete podobne. „Takéto slimáky je cítiť zemou,“ upozorňuje Marián Zelieska, ktorý sa zaoberá chovom a predajom slimačích delikates, na Slovensku zriedkavého produktu.

„Záleží aj na druhu slimáka, my chováme Helix aspersa Maxima, ktorý pochádza zo severnej Afriky,“ konštatuje. Dodáva, že tento druh je medzi gurmánmi veľmi obľúbený. „Naše slimáky sa zeme dotknú minimálne, kŕmime ich špeciálnou obilnou zmesou,“ vysvetľuje, zatiaľ čo na ochutnávku servíruje niekoľko slimákov upravených na bylinkovom a hľuzovkovom masle. Sú asi strednej veľkosti, menšie ako veľké záhradné slimáky na Slovensku.

Marián Zelieska, obchodník so slimačími delikatesami. Foto: Petra Kováčiková
„Dalo by sa povedať, že naše slimáky jedia zo stola. Zaručuje to naša technológia chovu. Je tiež dôležité, aby sme udržiavali optimálnu teplotu a slimáky zbierali, až keď ich ulita dosiahne požadovanú kvalitu,“ dodáva. Na otázku, prečo je dôležitá kvalita ulity, Zelieska odpovedá, že indikuje optimálnu kvalitu slimačieho mäsa. „Pred časom som slimáky nasadil príliš neskoro, do zimy nestihli dostatočne vyrásť. Vtedy ich treba dať zazimovať,“ vysvetľuje. Robí sa to reguláciou teploty a vlhkosti. Keď sa správne nastaví, slimáky sa zaviečkujú a upadnú do hibernácie. „Bohužiaľ, v priebehu zimy som bol nútený pracovne vycestovať na dlhší čas do zahraničia a počas mojej neprítomnosti v dôsledku výkyvu vlhka a tepla uhynuli. Prišiel som vtedy o 25.000 slimákov,“ spomína. Zároveň servíruje silný vývar s prídavkom slimačieho mäsa a koňaku.

Slimačie pečienky, slimačí kaviár...


Na Slovensku podľa neho podniky často ponúkajú dovezené slimáky, ktoré už bývajú staré a gumové. Alebo keď ponúkajú kvalitu, tak v obmedzenom sortimente. „Napríklad v Banskej Bystrici je vynikajúca reštaurácia, slimákov tam podávajú pätnásť rokov. Ale so slimačou paštétou s brusnicami, slimačou pečeňou či kaviárom sme ich prekvapili,“ chváli sa. Slimačou pečeňou? Pýtame sa, mierne zaskočení. Zelieska vzápätí prinesie na tácke maličké slimačie pečienky, veľké asi ako fazuľky. Všetky sú stočené v tvare slimačej ulity. „Majú ich vo vrchnej časti ulity, preto pečienky od nej získajú tvar,“ vysvetľuje. Táto delikatesa je vzácna a jemná.

Najvzácnejšie slimačie delikatesy – kaviár, pečeň a paštéta. Foto: Petra Kováčiková
A napokon, slimačí kaviár... Nie každý si trúfne ochutnať vajíčka slimáka v jemne korenistom náleve. Chutia však výborne. V porovnaní s klasickým kaviárom chýba rybacia príchuť, ale na jazyku praskajú podobne. „Kaviár obsahuje len 0,7% tuku a neobsahuje žiadny cholesterol,“ upozorňuje Zelieska.

Penis majú za pravým tykadlom


Čo sa týka technológie pestovania, respektíve, ako nás opraví, chovu slimákov, niektoré aspekty prezradiť nechce. Považuje ich za firemné know – how. „Na jar, začiatkom apríla sa slimáky vypustia na farmu, začnú sa tam rozmnožovať. Keď slimák dorastie do takej veľkosti, aby sa mohol rozmnožovať, je samec, neskôr sa však môže zmeniť na samicu,“ vysvetľuje. „Slimák k tomu druhému prilezie a spoza tykadla mu vyjde ´šíp lásky´,“ farbisto opisuje erotickú scénu. Na otázku, či majú teda slimáky penis za krkom odpovedá, že v podstate áno. „Za pravým tykadlom,“ spresňuje.

Farmár Zelieska obhospodaruje 25 tisíc slimákov. Foto: Petra Kováčiková
Niektoré slimáky sú schopné vyprodukovať až 300 vajíčok. Rastú rýchlo, za niekoľko mesiacov dosiahnu „jatočnú hmotnosť“. „U mňa od apríla do októbra. Slimák by bol aj skôr, v podstate už za tri mesiace, ale ulita by nemala tú správnu tvrdosť,“ pripomína. Zvieratá sú v uzavretom priestore, aby ich neohrozili vtáky a iní predátori, recept na krmivo je tajný. Hotové slimáky posiela na spracovanie do Českej republiky, odkiaľ ich potom distribuujú.

Zdravá delikatesa


„Slimačie mäso sme porovnávali s hovädzím a lososím mäsom. Zo slimáka sa dá pripraviť úplne všetko. Je hovädzina, je bravčovina, je hydina a toto je slimáčina. Keď si porovnáte nutričné hodnoty, mäso zo slimáka patrí medzi tie najzdravšie,“ hovorí Zelieska, ktorý verí na budúcnosť „slimačej gastronómie“ na Slovensku.

Slimačia pečeň s bylinkovým maslom. Foto: Petra Kováčiková
Vo zvolenskej pizzerii napríklad ponúkajú slimačiu pizzu s názvom Pizza con lumache. Ale dá sa z nich pripravovať všetko možné. Šéfkuchár a člen Gourmet klubu Janko Zlúky z toho pripravuje tagliatelle, cestoviny so slimákmi a k tomu doporučuje biele vínko. Druhé jedlo upravil na čínsky spôsob so sójovou omáčkou, tretie jedlo sú drvené paradajky, slimáky a sardelové filetky,“ dodáva.

Koľko to stojí? „Je to pomerne drahé, chov je náročný a zoberte si, koľko slimákov potrebujete napríklad na 50ml fľaštičku slimačích pečení,“ nechce konkretizovať cenu produktov Zelieska. Dodáva však, že v zahraničí sa predávajú výrazne drahšie ako u nás. Kým sa prehrabáva v boxe so slimačími delikatesami, pýtame sa, čo je to za špeciálne zariadenie. „No tak, táto chladnička, je... ...obyčajná autochladnička,“ smeje sa. Potraviny totiž treba udržiavať v chlade.

Slimačí kaviár


Slimačie vajíčka v príjemne korenenom náleve.
Slimačí kaviár v ľadovej triešti pred Vami vytvorí kulisu fantázie, ale aj skutočnosti, že stretnutie s niečím novým a krásnym má svoj zmysel ...

Príprava: Servírujte na kolieska bieleho pečiva potreté slovenským maslom (tzv.jednohubky).
Môžete ich ozdobiť vetvičkou zelenej petržlenovej vňate, kúskom citróna, alebo brusnicou a skúste pokvapkať citrónovou šťavou.

Slimačia pečeň


Slimačie pečeň? Prečo nie?
Práve teraz môžete svojich priateľov ohromiť a vyhrať napríklad stávku, že slimačia pečeň existuje.
Príprava: Servírujte na kolieska bieleho pečiva potreté slovenským maslom (tzv.jednohubky).
Môžete ich ozdobiť vetvičkou zelenej petržlenovej vňate, kúskom červenej papričky, pridajte trochu bieleho korenia a skúste osoliť, aby vynikla jemná a lahodná chuť.

Slimačia polievka


Je silná ako medveď. Je horúca, ale nepáli. Je veľmi dobrá, ale čokoláda to nie je ...

Príprava: Polievku ohrejte na bod varu. Rozlejte do pripravených, predhriatych šálok a podávajte horúcu.
Ako príloha sa výborne hodia parížske syrové tyčinky (slané, rascou okorenené tyčinky z lístkového cesta).
Polievka neobsahuje alkohol. Ten sa odparí pri varení a zostáva len príjemná aróma koňaku.

Komentáre