Život

Päť vecí, ktoré vás v škole nenaučia

"Problémy mimo školy sú náročnejšie ako matematická úloha. Tieto veci vás nenaučí žiadny učiteľ."

Webmagazin.sk, 17. marca 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

1. Spolupráca


Už od školských lavíc vás vedú k tomu, aby ste pracovali samostatne a s nikým sa neradili. Váš budúci zamestnávateľ ale bude vyžadovať, aby ste spolupracovali s kolegami. Výnimkou je výskum v divočine. Tímová práca prináša oveľa lepšie výsledky. Schopnosť vychádzať s kolegami je veľmi dôležitá a môže vám otvoriť mnoho dverí.

2. Manažment peňazí


Absolvovali ste základy manažmentu? Narábať s peniazmi v škole naučia málokoho. Peniaze sa zväčša považujú za tabu a keď sa k nim napokon dostanete, neviete, ako s nimi hospodáriť. Ocitnete sa na vysokej škole a spojenie finančná kríza sa stane vašou každodennou realitou. So získaním titulu avšak prichádza ešte krutejšia realita.

Rodičovské injekcie príjmov prestanú a na krk vám pribudnú iné starosti. Účty, výdavky a nedoplatky. Večný kolotoč. Cena za nepochopenie správneho manažmentu peňazí je naozaj vysoká.

3. Stručnosť


Napíšte umelecký opis na 220 slov. Školský systém je nastavený na určité normy. Väčšinou sa od študentov vyžaduje viac ako menej. Neviete odpoveď? Zatipujte a možno to vyjde. V reálnom živote nebude nikto zvedavý na dlhé texty a vysvetlenia. Každý chce všetko rýchlo a stručne. Správna komunikácia by mala byť stručná, ale nemali by ste vynechať podstatu.

4. Dlhodobé plánovanie


Letný semester a potom zase zimný. Takto to vyzerá na vysokej škole. Budúcnosť sa zúži do najbližšieho skúškového obdobia. Niektoré úlohy v reálnom svete si vyžadujú dlhodobé plánovanie a neustálu prácu. Projekt neodovzdáte za tri týždne, môže to trvať niekoľko rokov. Naučiť sa dobre a efektívne plánovať sa vždy oplatí.

5. Plán B


Nič nie je isté. Ani zamestnanie. Najmä nie v časoch, keď ľudí nahrádzajú technológie, firmy sa zlučujú a počet vysokoškolákov stále stúpa. Nečakajte, že vaša práca tu bude navždy. Snažte si rozširovať obzory a neprestávajte sa učiť. Okrem angličtiny vedieť aj iný jazyk vám istotne pomôže vyniknúť. Sekundárne schopnosti vám pomôžu prežiť krízu a poskytnú lepšie príležitosti.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
LIKE DŇA: Pokojné hranice krajín
VIAC MŔTVYCH AKO ŽIVÝCH: Z Facebooku bude najväčší virtuálny cintorín
Mykológovia označili vlaňajšiu hubársku sezónu za najhoršiu v histórii
LIKE DŇA: Zvedavé psie ňufáky

Komentáre