Život

Odborníci odpovedajú: Oplatí sa ostať single?

"Nezadaných ľudí za posledné roky neustále pribúda. Má to množstvo výhod, ale aj nevýhod. Ktoré však prevažujú a neuvedomujeme si to?"

, 22. augusta 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Problematika singles sa dostáva neustále viac do popredia, a to najmä preto, že nezadaných ľudí stále pribúda. Do tejto skupiny sa počítajú tí, ktorí ešte neboli v manželstve, nemajú stály vzťah, ale aj rozvedení či ovdovelí ľudia. Každý človek je iný a každému vyhovuje iný spôsob života, preto je ťažké povedať, či byť single je lepšie alebo horšie. No isté aspekty na zamyslenie tu sú...

Podľa Štatistického úradu SR sa počet nezadaných ľudí za posledných 13 rokov zdvojnásobil. Najrýchlejší nárast zaznamenali vekové skupiny medzi 30 a 40 rokov a ešte nad 55 rokov. Viac mužov ako žien si udržuje status single.

Súvisí to so zmenami v spoločnosti


Ľudia sa vo všeobecnosti dožívajú vyššieho veku ako kedysi, preto si stále myslia, že aj na vzťah a rodinu majú čas. Okrem toho si chcú najprv vybudovať kariéru a finančne sa zabezpečiť, kým sa stanú rodičmi. Čo v dnešnej dobe nie je až také jednoduché. Keď sa im podarí vybudovať si kariéru, narazia na ďalší problém, a tým je výber partnera.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„Aj keď mnohí vnímajú singles ako životný štýl, väčšina z týchto ľudí nechce zostať samými navždy. Plánujú najskôr rozbehnúť kariéru a potom zakladať rodinu, no keď sa zastavia, často zistia, že to vôbec nie je jednoduché. Príležitostí na nájdenie si partnera je minimum,“ vraví psychologička Zdenka Némethová a dodáva: „Ako singles žijú často vzdelaní a úspešní ľudia a tí chcú seberovného partnera. Keďže ho nenachádzajú, pribúda nám v spoločnosti skupina ľudí, ktorí síce zdanlivo majú všetko, ale nie sú šťastní.“

Začali to „Husákove deti“


Najväčší boom zaznamenal fenomén singles po roku 1989. Špeciálnou skupinou sú tzv. Husákove deti, teda dnešní tridsiatnici. Dostali nové možnosti, mohli ísť študovať čokoľvek a kdekoľvek, mohli odísť za prácou do zahraničia, mali prisľúbenú kariéru v zahraničných spoločnostiach, kde sa predtým nedalo. Mnohí tieto šance využili a založenie rodiny odložili. A to je dôvod, prečo nám dnes chýba jedna celá generácia detí.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
O Husákových deťoch hovorí profesionálna koučka Denisa Kmecová: „Dôkazom toho, že pre šťastný život nestačí mať len rozbehnutú kariéru je, že práve skupina dnešných tridsiatnikov a dokonca štyridsiatnikov si zakladá rodiny a takpovediac na poslednú chvíľu má deti. Isteže sú ľudia, ktorým deti ku šťastiu nechýbajú, no zdá sa, že väčšina potrebuje aj tento rozmer.“

Výhody vs. nevýhody


Keď ste single, má to svoje výhody. Máte čas venovať sa práci a vybudovať si kariéru. Po práci si svoj voľný čas môžete vyplniť aktivitami, ktorými chcete. Nemusíte sa nikomu prispôsobovať a na nikoho brať ohľad. Máte peniaze, ktoré môžete míňať, ako len chcete. Vyzerá to ako idylka, ale...

Možno ten voľný čas nebudete mať s kým tráviť. Čím budete starší, tým viac vašich priateľov sa usadí a budú sa venovať svojej rodine, nie vám. Peniaze nebudete mať s kým míňať. Nebudete sa mať na koho obrátiť a o koho sa oprieť. A ak budete čakať príliš dlho, vaše šance na zoznámenie sa budú klesať. Už to nebude ako na vysokej, keď ste sa zoznamovali na diskotékach.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
A čo sa týka práce, zadaní ľudia podávajú lepšie výkony, pretože sú celkovo v živote viac spokojní. Aj pre zamestnávateľov sú single ľudia výhodní len do určitého veku a len na niektoré pozície. „Myslím, že každý zamestnávateľ vie, že celkovo spokojný človek podáva lepšie výkony ako ten, ktorý sa fixuje len na jednu oblasť života. Aj preto – najmä na vysoké manažérske pozície – hľadajú vyrovnaných ľudí s dobrým zázemím,“ hovorí personalistka Erika Matwij.

Čísla zo Štatistického úrad SR (všetky údaje sa týkajú vekového rozmedzia od 25 do 59 rokov:

- Od roku 2000 do roku 2012 sa počet nezadaných ľudí takmer zdvojnásobil, celkovo ich je v roku 2012 takmer 1,2 mil. v pomere 53% mužov a 47% žien.
- Najrýchlejší nárast nezadaných ľudí za posledných 13 rokov je vo veku medzi 30 a 40 rokov a po veku 55 rokov, počet rozvedených tiež stále rastie.
- Až do veku 50 rokov je viac nezadaných mužov ako žien, opačný pomer nastáva po veku 55 rokov.

Komentáre