Život

Z úplnej chudoby k miliardárom, títo úspešní ľudia vyšli zo suterénu

"Nie každý má odvahu robiť riskantné rozhodnutia, aby sa posunul v živote a kariére. Týmto deviatim ľuďom odvaha nechýbala."

, 5. marca 2014 10:00
Oprah Winfrey Foto: TASR/AP


Americký sen? Pre pre mnohých ľudí je to mýtus, ktorému neprikladajú obzvlášť veľký význam, preto sa ráno zobudia, oblečú a idú buď na úrad, úrad práce alebo do fabriky. Sen je pre nich iba sen, do ktorého utekajú, aby zabudli na tvrdú realitu. Pre iných je však americký sen živý. Idú za ním vytrvalo a napokon zbierajú zaslúžené ovocie. V tomto prípade platí známa veta kouča Tomyho Robbinsa: "Je jedno, koľko chýb robíte a ako pomaly napredujete. Stále ste viac vpredu ako niekto, kto sa o nič nepokúša."

Toto je deväť miliardárov, ktorí sa vypracovali z ničoho. Pochádzali z tých najchudobnejších pomerov.

Kenny Troutt, zakladateľ Excel Communications



Čisté imanie: 1,7 miliardy dolárov
Poisťovák, ktorý žil s otcom barmanom. Skromné podmienky mu nedovolili skákať príliš vysoko, ani uvažovať o kvalitnom štúdiu. Predaj poistiek ho však posunul na ceste k úspechu. Z peňazí, ktoré takto zarobil, si dokázal zaplatiť štúdium na Southern Illinois University.

Prelomový bol pre neho rok 1988, keď si založil telekomunikačnú spoločnosť Excel Communications. Bol to biznis, prostredníctvom ktorého zarobil vyše tri miliardy dolárov, keď firmu spojil v roku 1998 so spoločnosťou Teleglobe. Momentálne je na dôchodku a venuje sa dostihovým koňom, do ktorých investuje značnú časť svojho imania.

Howard Schultz, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Starbucks



Čisté imanie: 2 miliardy dolárov
Najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete - Starbucks - už zrejme navštívila väčšina z nás. Koho však zaujíma pozadie a vznik spoločnosti, príde nato, že jeho súčasný šéf to nemal v živote jednoduché.

Na univerzitu sa dostal cez športové štipendium ako hráč amerického futbalu na University of Northern Michigan. Na vysokoškolské štúdium si musel zobrať pôžičku, pre futbal vraj nebol dosť dobrý. A tam sa začala aj jeho cesta za úspechom. Navštevoval rôzne marketingové a manažérske kurzy. V roku 1981 sa stal vedúcim predaja a viceprezidentom spoločnosti Hammarplast. Neskôr upútal pozornosť zakladateľov Starbucksu - Geralda Baldwina, Gordona Bowkera a Zeva Siegla, ktorým prezentoval svoj podnikateľský zámer v oblasti predaja kávy. V roku 1987 už prebral vedenie reťazca, ktorý mal dovtedy iba 60 pobočiek. Schultz sa stal jeho CEO a rozšíril biznis na viac ako 16-tisíc pobočiek v rámci celého sveta.

Jan Koum, CEO a spoluzakladateľ WhatsAPP



Čisté imanie: 6,8 miliardy dolárov
O aplikácii WhatsAPP sa v poslednej dobe popísalo až až. Médiám neunikol ani veľký obchod, ktorý urobil Facebook v súvislosti s touto aplikáciou. Zuckerbergová spoločnosť ju kúpila za neuveriteľných 19 miliárd dolárov a z 37-ročného Jana Kouma urobila miliardára.
Na archívnej snímke z 20. januára 2014 spoluzakladateľ a šéf WhatsApp Jan Koum. Foto: TASR/AP

Jan Koum prišiel do Ameriky z Ukrajiny. Jeho rodina bola natoľko chudobná, že žili z potravinových lístkov. 16-ročný teenager v tomto období sa neodvážil ani snívať o niečom takom, ako je luxus. Prišiel však rok 2009 a spolu s Brianom Actonom spustili real-time textovú aplikáciu s cieľom spájať ľudí po celom svete. Dnes túto aplikáciu využíva okolo 450-miliónov užívateľov. To nenechalo chladným ani Marka Zuckerberga, ktorý si s Koumom tľapol a 19-miliardový obchod bol na svete. Podľa biznisového magazínu Forbes má Koum v spoločnosti okolo 45-percentný podiel a jeho čisté imanie tvorí približne 6,8 miliárd dolárov.

Ken Langone, investor



Čisté imanie: 2,1 miliardy dolárov
Zarábal si prostredníctvom brigád, jeho rodičia boli zaťažení hypotékou a nevedeli mu finančne prispieť na štúdium. Otec pracoval ako inštalatér a matka v jedálni. Ken si musel teda pomáhať sám ako vedel, aby si zaplatil štúdium na Bucknell University. Školu úspešne dokončil.

Po skončení štúdia začala jeho obchodná kariéra. Začal sa zaoberať potrebami pre domácich kutilov. To ho viedlo k tomu, aby kúpil akcie spoločnosti Handy Dan. Keď sa spoločnosť rozbehla, tak akcie predal a založil spoločnosť Home Depot, ktorá sa až do súčasnosti zaoberá predajom a servisom nábytku a potrieb pre domácich kutilov. S Bernardom Marcusom spoločnosť uviedli na trh v roku 1981. Momentálne tento reťazec zamestnáva viac ako 300-tisíc ľudí.

Oprah Winfrey, hviezda z televíznych obrazoviek



Čisté imanie: 2,9 miliardy dolárov
Táto žena pochádza zo skutočne chudobných pomerov. Z rozprávania o jej živote vyplynulo, že ju babka obliekala do vreca od zemiakov, lebo nemali na odev. Malá Oprah to veľmi ťažko znášala, hlavne posmech detí. Pritom o jej nadaní nebolo pochýb. Stará mama, u ktorej vyrastala, ju naučila čítať už v troch rokoch. Jej smutné detstvo a problémy s matkou ju donútili na sebe pracovať. Získala štipendium na univerzite a v 19 rokoch ako prvá Afro-Američanka získala angažmán v televízii. Od toho momentu jej kariéra nabrala na obrátkach.
Speváčka Whitney Houstonová počas interview s moderátorkou talkšou "The Oprah Winfrey Show" Oprah Winfreyovou. Foto: TASR/AP

Oprah má svoju vlastnú šou - Oprah Winfrey Show, je mnohonásobnou držiteľkou ceny Emmy a bola nominovaná na Oscara. Je považovaná za najbohatšiu Afroameričanku 20. storočia a najväčšiu afroamerickú filantropku všetkých dôb.

Shahid Khan, biznisman



Čisté imanie: 3,8 miliardy dolárov
Umýval riad za 1, 2 dolára na hodinu, aby si zarobil na štúdium. Bezradný človiečik, ktorý prišiel do USA z Pakistanu je v súčasností jeden z najbohatších ľudí na zemi. V súčasnosti vlastní americký futbalový klub Jacksonville Jaguars, klub z britskej Premiere League Fulham F.C alebo Flex-N-Gate - jednu z najväčších súkromných spoločností v USA.

Harold Clark Simmons, finančník



Čisté imanie: 40 miliárd dolárov
Vlani v decembri zomrel jeden z najbohatších ľudí planéty. Harold Clark Simmons, ktorý sa špecializoval na kúpu a predaj spoločností. Na tomto biznise zarobil počas svojho života okolo 40 miliárd dolárov. Bohatstvo mu priniesol takzvaný leveraged buyout (LBO) - účelový odkup akcií. Od roku 2006 riadil päť spoločností, ktoré boli kótované na Newyorskej burze.

Jeho ranný život však nebol ani zďaleka taký ružový ako koniec. Jeden z najbohatších ľudí sveta vyrástol v chatrči bez elektriky a kanalizácie.

John Paul Jones DeJoria, spoluzakladateľ spoločnosti Paul Mitchell hair care products and styling tools



Čisté imanie: 4 miliardy dolárov
Ako malý predával vianočné pohľadnice, aby zarobil na živobytie pre rodinu. Nakoniec skončil v detskom domove. Narodil sa ako druhý syn grécko-talianským emigrantom. Jeho život nebola žiadna prechádzka ružovým sadom. Bol členom pouličného gangu. No aj na podnet učiteľa matematiky sa rozhodol svoj život zmeniť. Slúžil v námorníctve a po vojne pracoval ako školník a neskôr poisťovací agent.

Nakoniec ho to všetko prestalo baviť. Zobral si pôžičku 700 dolárov a založil spoločnosť John Paul Mitchell Systems, prostredníctvom ktorej predával šampóny. Chodil od dverí k dverám a ponúkal ľuďom produkty. Jeho obydlím bolo auto. Tento biznis sa mu postupne rozbehol natoľko, že v súčasnosti patria kaderníctva značky Paul Mitchell k najvyhľadávanejším na americkom kontinente. Okrem iného investuje do trhu s alkoholom a tiež do ropného priemyslu. Cudzím mu nie je ani film. Vo filmovom priemysle pôsobí ako výkonný producent a herec .

George Soros, investor



Čisté imanie: 20 miliárd dolárov
Soros pochádza z Maďarska a má židovský pôvod. Je známy finančník, ktorého výroky o investíciach a ekonomike vždy pohnú svetovými trhmi. Počas 2. svetovej vojny si na seba zobral cudziu identitu, aby sa ochránil pred nacistickým besnením. Vydával sa za syna zamestnanca maďarského ministerstva poľnohospodárstva. Neskôr utiekol do Anglicka, kde študoval na London School of Economics. Aby si zarobil na štúdium a život, pracoval ako čašník a nosič batožiny na železničnej stanici.
Investor a finančník George Soros Foto: TASR/AP

Po ukončení štúdia pracoval Soros v obchode so suvenírmi, než dostal prácu bankára v New Yorku. V roku 1992 mu jeho slávna stávka proti britskej libre zarobila miliardu dolárov.

Preslávil sa svojimi finančnými menovými špekuláciami, ale i ako angažovaný, veľkorysý filantrop. Predsedá Soros Fund Management a Open Society Institute, ktoré založil, je tiež riaditeľom Council on Foreign Relations.

Komentáre