Život

Tip na víkend: Spojte šport, noblesu a jedinečný zážitok

"V Bratislave to bude žiť parkúrom. Každý si môže prísť vychutnať atmosféru prestížnych jazdeckých skokových pretekov Mercedes-Benz Grand Prix."

, 24. júla 2013 12:00
Archívne zábery z predchádzajúcich ročníkov jazdeckých skokových pretekov v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Už budúci víkend počnúc štvrtkom, 1. augusta, a končiac nedeľou, 4. augusta, sa v Bratislave stretnú parkúroví jazdci z 18 krajín sveta. Zabojujú o svoje pozície a každý sa pokúsi dotknúť sa víťazstva počas Mercedes-Benz Grand Prix v areáli TJ Slávia STU Bratislava. Ak nemáte na ten víkend žiadny program, porozmýšľajte, či nechcete svoju zbierku zážitkov obohatiť o takéto významné preteky. Vstup je voľný.

Blíži sa polstoročnica


Tento rok si jazdci aj diváci vychutnajú už 48. ročník medzinárodných jazdeckých skokových pretekov Grand Prix Bratislava. Jazdecký oddiel TJ Slávia STU Bratislava tým dokazuje, že dokáže pripraviť vynikajúce podmienky pre medzinárodné podujatie na najvyššej úrovni.

Archívne zábery z predchádzajúcich ročníkov jazdeckých skokových pretekov v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Prvé takéto preteky Bratislava zažila v roku 1965. Každým rokom sa kvalita zvyšovala a pribúdal aj počet jazdcov. „Tak ako v každom športe, aj v jazdeckom športe je to pokrok, keď sa zvýši počet súťažiacich. Za socializmu to boli nejaké štyri alebo päť krajín, no dnes je to 18 národov, pričom piatich sme ešte odmietli,“ hovorí o počte súťažiacich krajín predseda a zároveň riaditeľ pretekov Ing. Andrej Glatz.

A stali sa z nich preteky svetového merania


V roku 1971 Medzinárodná jazdecká federácia (FEI) schválila týmto pretekom štatút Veľká cena s oficiálnym názvom Grand Prix Bratislava. O šesť rokov na to sa po prvý raz tento pretek konal ako CSIO, čo znamená, že Bratislava Grand Prix sa stala oficiálnymi pretekmi FEI, na ktorých štartujú reprezentačné národné družstvá v súťaži o Pohár národov. Boli to prvé preteky vo vtedajšom Československu, ktoré získali takéto ocenenie, ktoré na jednej strane veľmi lichotilo, zároveň usporiadateľov zaväzovalo udržať tak vysoko postavenú latku náročnosti.
Aj v zložitých podmienkach sa to podarilo a v roku 1989 zaradila FEI Grand Prix Bratislava i do svojej dlhodobej bodovacej súťaže jednotlivcov o Svetový pohár, čím pribudlo k názvu Grand Prix Bratislava CSIO aj označenie W (World cup).

Asi rekordný počet koní


Na pretekoch si zmeria sily 18 národov: Rakúsko, Brazília, Česko, Španielsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Hongkong, Taliansko, Poľsko, Rusko, Slovinsko, Švédsko, Švajčiarsko, USA a samozrejme aj Slovensko.

Archívne zábery z predchádzajúcich ročníkov jazdeckých skokových pretekov v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Počet koní je tohto roku pravdepodobne rekordný, aj keď o presnom počte sa podľa slov riaditeľa pretekov Ing. Andreja Glatza ešte nedá celkom hovoriť: „Uvidíme, až keď ich vyložia z kamiónov a keď zistíme, že sú všetky zdravé, ale zatiaľ je to asi 220 koní, čo je naozaj veľký počet a budeme mať čo robiť, aby sme to zvládli.“

Bude tam „horúco“


Jazdcom pôjde na pretekoch o dôležité body. Keď uspejú, majú šancu sa kvalifikovať na iné súťaže. „Sú dva svetové poháre – Svetový pohár družstiev a Svetový pohár jednotlivcov. Okrem toho je to kvalifikácia na Majstrovstvá Európy v roku 2013 a majstrovstvá sveta v roku 2014. Okrem toho všetkých čaká pekný šport a tých, ktorí vyhrajú, aj nejaké finančné ceny,“ hovorí Ing. Andrej Glatz.

Archívne zábery z predchádzajúcich ročníkov jazdeckých skokových pretekov v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Na pretekoch sa predstavia aj slovenskí jazdci. „Pred dvomi týždňami boli podobné preteky v Budapešti a tam naši jazdci zo 14 národov skončili štvrtí, čo je veľmi pekný výsledok. Boli by sme radi, keby sa tu dostali medzi osem najlepších a keby boli do piateho miesta, tak by sme vyskakovali od radosti,“ hovorí o možnom umiestnení našich Ing. Andrej Glatz.

Od 1. augusta do 4. augusta to teda na Slovensku bude žiť parkúrom. Program je bohatý a každý, kto sa príde v tom čase pozrieť do jazdeckého areálu TJ Slávia STU Bratislava, si bude môcť vychutnať rôzne súťaže.

Komentáre