Život

Víťaz Grand Prix bude na Slovensko spomínať dlho

"Mladý Talian Federico Ciriesi si z Mercedes-Benz Grand Prix odniesol najlepší výsledok svojej doterajšej kariéry."

, 5. augusta 2013 10:00
Na snímke Slovák Bronislav Chudyba na koni Concano počas pretekov 48. ročníka medzinárodných jazdeckých pretekov v parkúrovom skákaní Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava CSIO 3*, 4. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Polstoročnica úspešných jazdeckých skokových pretekov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava sa nezadržateľne blíži. Tento rok sa u nás skákal už 48. ročník. Všetko to vypuklo vo štvrtok, 1. augusta, a skončilo v nedeľu, 4. augusta. Na našom trávniku sa stretli jazdci zo 17 krajín sveta a prišlo sa na nich pozrieť obrovské množstvo divákov.

Nedeľná veľká séria


V nedeľu všetko vrcholilo a vo veľkej sérii sa ukázalo 57 súťažiacich. Čisté jazdy bez trestných bodov predviedlo šesť z nich, ktorí postúpili do rozskoku. Z týchto šiestich potom ukážkovú jazdu bez chýb predviedli len Ciriesi a Maggi. Kocky boli tým pádom hodené – víťazom sa stal mladý Talian Federico Ciriesi, na druhej priečke sa umiestnil Švéd Mariano Maggi a tretia skončila Kirsten Coeová z USA.

Na snímke Talian Frederico Ciriesi na koni Calida 46 sa stal víťazom hlavnej súťaže 48. ročníka medzinárodných jazdeckých pretekov v parkúrovom skákaní Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava CSIO 3*, 4. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
"Určite som sa necítil ako favorit. Bol som otvorený všetkým možnostiam. Nerozmýšľal som nad víťazstvom, kôň ale skákal dobre a preto som pomýšľal na dobrý výsledok. Toto je najlepší výsledok v mojej kariére. Samozrejme, na Bratislavu budem spomínať v dobrom," uviedol víťaz.

Podľa jeho vlastných slov jazdí so svojou kobylou od roku 2010 a myslí si, že má veľký potenciál.



Zo Slovákov sa najlepšie na 16. mieste umiestnil Bronislav Chudyba na koni Concano, s výsledkom ale spokojný nebol. "S umiestnením nie som spokojný. Skôr som spokojný s prejavom, ako vyzerala jazda, ako kôň skákal, lebo bol dobrý. Škoda tých trestných bodov, 16. miesto miesto nie je úspech. Konkurencia bola vynikajúca, zdvíha to úroveň pretekov," uviedol Chudyba.

Bolo sa na čo pozerať


Na našom trávniku sa stretli veľmi dobrí jazdci z celého sveta, ktorí mali čo ukázať. "Myslím si, že konkurencia bola veľmi dobrá. Prvýkrát sme tu mali dve krajiny zo zámoria, bol tu brazílsky jazdec, ktorý jazdil dvadsiaty tretí v svetovom rebríčku a môže sa stať to, čo sa stalo v roku 2011 – Švajčiar vyhral Grand Prix, tu sa to naučil a rok na to vyhral olympiádu v Londýne. Veľmi to želáme aj tomuto brazílskemu jazdcovi," povedal predseda organizačného výboru Ing. Andrej Glatz.



To, že sa bolo na čo pozerať, potvrdili aj samotní diváci. Grand Prix ich prilákalo, tribúny boli plné a mnohí dokonca aj stáli. Na margo toho sa Ing. Andrej Glatz vyjadril: "Bol som veľmi prekvapený, koľko divákov prišlo, pretože v tejto saune, ktorá tu panovala, som očakával, že viacerí pôjdu kúpať nie vo vlastnom pote, ale v bazéne. Boli plné tribúny, ľudia dokonca stáli."

Počasie im doprialo


Počasie počas parkúru bolo extrémne. Teploty dosiahli vysoké čísla a nielen jazdci, ale aj diváci sa potili a hľadali aspoň kúsok tieňa. Či takéto počasie môže ovplyvniť výkony jazdcov alebo koní, sme sa opýtali Ing. Andreja Glatza: "Výkony koní ukázali, že síce sa potili, ale skákali dosť vysoko. Ja si myslím, že jazdci oceňovali veľkú pružnosť trávnika. Väčšinou sa skáče na piesku a keď je dážď, je to výhodnejšie, ale myslím si, že krajší a aj pružnejší bol tento trávnik. Kone sa samozrejme potia, aj my sa potíme, ale tie výkony musíme podávať. Mnohí ľudia zmrzli, ale ešte sa nikto neroztopil."

Komentáre