Život

Martin Jakubec: Na obrazovke som viac ako Gott!

"Možno ho poznáte ako speváka, možno ako producenta, vydavateľa či mediálneho poradcu. Martin Jakubec sa totiž venuje mnohým aktivitám."

, 2. septembra 2013 6:00
Martin Jakubec Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Martin Jakubec oživil značku Repete, za čo ho mnohí uznávajú, ale takisto mnohí odcudzujú. Ako sám ale tvrdí, aj negatívna reklama je dobrá, takže si z toho ťažkú hlavu nerobí. Do budúcna chystá jedno veľké prekvapenie. O tom všetkom nám porozprával v rozhovore.

Ste známy tým, že ste oživili značku Repete. Čo vás podnietilo k tomu, aby ste to skúsili?

Došli za mnou šikovní speváci, aj istý vydavateľ mi niečo odporučil. Povedali mi, že ak to myslím vážne a mám kapitál aj možnosti, tak to mám urobiť. Tí speváci totiž nemali silu manažovať to ako my, mladí ľudia, potrebovali akéhosi ťahúňa. Vedel som, že roky minulé ešte ožijú, že sa to vráti. Tak som sa rozhodol si značku Repete zaregistrovať.

Ako to celé prebiehalo? Bolo to jednoduché alebo ste narazili aj na problémy?

Bol to veľmi ťažký boj. Dáte žiadosť a musíte zdôvodniť, že prečo práve vy by ste mali tú značku dostať. Nájde sa nejaký hlupáčik z ulice, ktorý vám hodí poleno pod nohy, a správne konanie sa zastaví. Potom som musel zase povedať, že ja som ten správny, mám na to potenciál a základy. Samozrejme, že tam bolo viacero faktorov – som spevák, producent, vydavateľ, som nezávislý od iných subjektov. To by si každý spevák nemohol dovoliť, pretože nemá na to zázemie. Tú značku som dostal až po dva a pol roku.

Martin Jakubec Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Aké boli reakcie spevákov z Repete?

Veľa som pre spevákov urobil. Veď tie pesničky by inak umreli spolu so spevákmi, ktorí dnes majú cez 70 rokov. Ja som sa im zaviazal, že ešte minimálne 10 rokov, kým budú žiť, ich budem ťahať. Ale rozdelili sa na dva tábory. Keď niečo dobré urobíte, tak vás ľudia nebudú chváliť, že ste super, ale hodia vám poleno pod nohy. Preto sú dva tábory týchto spevákov, a celkovo v šoubiznise je taký bordel, že vám závidia aj nos medzi očami.

Vznikajú také šumy, že Jakubec si privlastnil... Ale čo urobili oni za 15 rokov nečinnosti? Sedeli na zadku, chodili po vystúpeniach, ale na Krajíčka si nikto nespomenul, hoci on im pomohol. Ja ho spomeniem na každom koncerte, venujem mu úctu a prvá pesnička je vždy pre neho.

Takže nie všetci vás prijali ako manažéra?

Vízia na začiatku bola krásna. Vyzeralo to, že všetci budú spokojní a budú zastúpení pod značkou. Našli sa ale rýpači, ktorí si mysleli, že sú lepší ako ja. Neakceptovali, že som začal spievať tie pesničky. Akceptovali ma len ako producenta, ako toho, kto dáva peniaze a kto ich manažuje, ale povedali si, že prečo by som ja mal spievať tie pesničky. Tí, ktorí ma akceptovali, to prijali. Ale tí, ktorí sú ješitní a sú už za zenitom, so mnou nepôjdu. A nechýbajú mi, pretože ja som sebestačný. Ja utiahnem trojhodinový koncert naživo sám a som spokojný.



Nemáte ani trochu pocit, že tí ľudia k značke Repete patria?

Ja o tých spevákov a speváčky nestojím a nikdy som nestál. Ak mi raz niekto podkope nohy, tak u mňa skončil. Veľa z tých spevákov ma sklamalo, pretože ja som skutočne do toho veľa peňazí investoval. Potom sa dostali opäť trochu do popredia a opäť mi hodili poleno, lebo už ma nepotrebovali.

Odišli od vás?

Ja som ich vyhodil, pretože som mal toho dosť. Malo v tom byť veľa spevákov. Ale došiel jeden ústredný rýpač, ktorí rozvíril hladinu, aby so mnou nikto nešiel. Dnes ústrednými postavami sú Dušan Grúň, Zdeno Sychra, Božanka, Volejníčková a ďalší, a to mi stačí.

Prečo s vami nechceli spolupracovať?

Nepochopili moju dynamičnosť, nestíhali môjmu tempu. To sú tí odpadlíci. Povedal som, že ide sa do štúdiá nahrávať, a oni že sa necítia. Ja takých spevákov nepotrebujem, ja si vystačím sám. Samozrejme, že musíme brať do úvahy ich vek, ale ja som do nich chcel vliať život. Ja som spokojný s tým, čo mám. A tí, čo pri mne neostali, tak oni majú smolu, nie ja, pretože ja sa uživím. Ja som nezávislý, oni sú závislí.

Máte reláciu na Šlágr TV.

Je to česko-slovenská televízia, ktorá nahradila kompletne STV. Povedzme si, ktorá veková skupina je divácky najstabilnejšia? No predsa nad 45 rokov. Ale na nich nikto nemyslí s programom, oni nebudú pozerať tie reality šou, oni chcú hudbu. Štyri roky som intenzívne bojoval, aby Repete išlo do Slovenskej televízie. Odpoveď bola vždy tá istá – o Repete nie je záujem. Ale môžem vám s čistým svedomím povedať, že nepotrebujem celoštátnu televíziu, ja som na obrazovke viac ako Gott. A za tým si stojím, pretože mňa vysiela 52 regionálnych televízií od Bratislavy po Košice. Človek to možno naladí na štyridsiatom kanáli, ale pozerá a vidí tam Jakubca. Nepotrebujem byť v hlavnom vysielacom čase v celoštátnej televízii. Ale oni ešte dolezú všetci, pretože dopyt ide stále vyššie.

Martin Jakubec Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
V čom je podľa vás problém?

Nechcú si ma pripustiť. Oni sa všetci boja, pretože vedia, že veľa rozprávam. Bol som v jednej súkromnej televízii a tam si ani necekli tí moderátori. Oni si povedia, že mňa si nemôžu dať k sebe, lebo ja ich odstavím. Tým chcem povedať, že proti mne sú osobné averzie.

Prečo sú proti vám osobné averzie?

Pretože nikto tu taký vietor nenarobil. Oživil som niečo, čo bolo skoro mŕtve. Som mladý, závidia mi vek, finančnú nezávislosť, vydavateľskú nezávislosť a nevedia stráviť, že mám pod sebou spevákov, ktorí niečo znamenajú. Mám pod sebou asi 25 kapiel, cestujem, koncertujem, to sú veci, ktoré nevedia stráviť.

Máte svoju fanúšikovskú základňu, ale aj svojich odporcov. Na Facebooku je viacero profilov s vašim menom a v niektorých sa objavujú naozaj zaujímavé statusy. Sú všetky vaše?

Úspech vám nikto neodpustí. Ako napredujem, mám čoraz viac nepriateľov. Vznikajú partie, ktoré sú proti mne. Aj Facebook je organizovaný, bolo to zaplatené istou skupinou nadšencov proti mne. Ja mám jeden oficiálny profil a jednu fanúšikovskú skupinu. Zvyšné štyri profily s mojou podobizňou sú falošné. Jeden z nich je veľmi zákerný, ale už sa to rieši aj cez políciu. Tí nadšenci, ktorí sa doma nudia, ma veľmi nemusia. Oni v živote nič nedosiahli a ani nedosiahnu. Chceli ma vyprovokovať, beriem to ako ich hru. Všetko má však svoje medze a keď to prestrelia, prestrelím to aj ja. Nech si ale robia, čo chcú, veď vlastne mi robia reklamu. Aj negatívna reklama je dobrá, bohužiaľ, už sa tým riadim. Pokiaľ sa o vás hovorí, aj keď v zlom, tak niečo znamenáte.

Zaregistrovala som napríklad vyhrážky mestu Martin, že vy ste jediný originálny Martin a že majú 24 hodín na to, aby sa premenovali.

To reagovali na môj billboard, na ktorom je napísané, že som originál a nie som ako iní, som lepší. Ale musím povedať, že na niektorých statusoch som sa aj pobavil. Čítal som tam napríklad, že ráno mi Božanka prinesie Granko do postele.



Okrem týchto spomínaných aktivít ste aj mediálnym poradcom. Nie je toho už na vás veľa?

Mám doktorát z mediálnej komunikácie a teraz si robím PhD. V televízii mám prax od základných pozícií ako asistent produkcie, asistent réžie, bol som na programovom, preskákal som si veľa pozícií. Viem, čo je mediálna komunikácia, mediálna stratégia a ako sa rieši krízová komunikácia, a to ma doviedlo k tomu, že sa tomu môžem venovať profesionálne. Pôvodne som chcel byť hovorca. Ale keď ma začali dávať do súvislosti so spevom, tak som si uvedomil, že by to nebola dobrá cesta. Že by som radšej mal všetko riadiť zo zákulisia.

Veľa ľudí rieši, prečo som mediálny poradca. Riešia to preto, lebo ľudia sú neschopní. Neuvažujú komplexne, že človek môže robiť aj viacero pozícií. Sme zvyknutí, že človek príde ráno do práce, sedí tam od ôsmej do štvrtej s klapkami na očiach. Ja s mojim apetítom dokážem robiť aj 25 aktivít naraz. Preto som slobodný, nemám deti a súkromný život, jednoducho na to nemám čas.

Nechýba vám to, že nemáte rodinu?

Nie, pretože som workoholik a mám to v sebe zakódované. Ráno sa zobudím okolo pol desiatej, ale pracujem do druhej rána. Keď mám pravdu povedať, neviem si teraz rodinný život ani predstaviť.

Martin Jakubec Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Čím prekvapíte ľudí v blízkej budúcnosti?

Idem robiť jednu pesničku, bude to výborné. Dám tam veľa ľudí zo šoubiznisu, tak ako Ego alebo Rytmus, keď si berú niektorých do úst. Nepoviem síce meno, ale každý bude vedieť, o kom hovorím. Začne to takým pomalým rapom a potom to odpálim. Napríklad tam bude, že mám vlastný rytmus a mám vlastné ego a podobne.

Veľké haló bude okolo môjho filmu. Bude to komédia, aká tu ešte nebola. Bude to niečo na Troškov štýl – dedina verzus mesto. Mladý chlapec z dediny, ktorý je úplne neznámy, sa rozhodol, že chce byť spevák. Ide do mesta, kde je všetko pre neho nové, ľudia mu hádžu polená pod nohy. Budú tam komické scény.

Je to v podstate vaša autobiografia?

V podstate áno. Na začiatku ma nikto nepozná, vyhodia ma zo zamestnania, zaklopem na dvere regionálneho rádia, vyhodia ma, na dvere regionálnej televízie, vyhodia ma. Potom som už divadelník v ochotníckom divadle. Nájdem informáciu o konkurze do kapely a myslím si, že je to dychovka, tak tam idem, ale sú to samí sfetovaní punkáči, ráno si ani nebudú pamätať, že som bol na skúške a pomaly ma zbijú, že čo ja dychovkár robím v rockovej kapele. Potom idem spievať do maďarskej dediny na Slovensku, odkiaľ ma poženú, lebo neviem po maďarsky. Jedna dôchodkyňa po mne pôjde, bude úplne slintať. No bude to veľmi odľahčená komédia.

Kedy ju budeme môcť vidieť?

Niekedy vo februári alebo v marci to pôjde do kín.

Komentáre