Život

Chýba vám v Margerite limetka? Vedzte, že sú za tým drogové kartely

"Myslíte si, že za hospodárskou krízou stoja iba finančné trhy? Budete sa diviť, akú katastrofu môže spôsobiť nedostatok limetiek."

, 21. mája 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Pán čašník, v tom mojom nápoji niečo chýba... Minuli sa vám limetky? Už onedlho bude možno v reštaurácii alebo bare takáto otázka úplne regulárna. Na vine však nie je pán alebo slečna za pultom, lež mexická zločinecká skupina Knights Templar Cartel.

V Mexiku patria citróny, a limetky obzvlášť, na vrchol gurmánskeho reťazca. Používajú sa vo väčšine jedál a nápojov, ktoré mexická kuchyňa denne pripravuje. Táto samozrejmosť sa však v poslednej dobe stáva obmedzenou komoditou a mnohé reštaurácie i domácnosti museli spotrebu limetiek znížiť. Ceny kyslého ovocia vyleteli nahor raketovou rýchlosťou a stále stúpajú. V priebehu tohto roka sa zdvojnásobili.

100 dolárov za debničku limetiek



Na nelichotivý stav vplýva mnoho faktorov ako klimatické zmeny, rôzne choroby, ktoré citrusy napádajú či vlaňajšie silné dažde. To spôsobilo, že úroda bola nízka a tá vzápätí spustila infláciu mexickej meny. Zaujímavým a ďalším vážnym problémom citrónovej krízy je vojna, korupcia a politika medzi mexickými drogovými skupinami. Práve tie môžu spôsobiť ešte väčší rast cien a nedostatok nielen na lokálnej úrovni, ale aj na svetových trhoch. Nelegálny obchod prekvitá a to znemožňuje farmárom a distribútorom robiť svoj obchod.

Farma s limetkami Foto: TASR/AP


Krízu v tomto sektore si už všimli finančné magazíny. Blogeri prichádzajú s novými receptami, v ktorých citrusy chýbajú. "Vaše veličenstvo, nemáme ani štipku soli. Premenila sa na zlato. Nevadí, tak budeme cukriť," hovorí kráľ Pravoslav v známej rozprávke Soľ nad zlato. V skutočnosti je však tento problém oveľa širší. Nedostatok limetiek pripravuje reštaurácie o zisky a miestnych obyvateľov o živobytie. Situácia so zločincami takmer znemožnila export citrusov do USA. Z pohľadu Mexika predstavuje toto obmedzenie hotovú katastrofu. Mexiko je totiž najväčším svetovým vývozcom limetiek a takmer 70 percent smeruje do Ameriky. Nižší vývoz a spotreba teda ženú ceny rýchlo nahor. Napríklad za debničku limetiek si zaplatíte 100 dolárov. V porovnaní s vlaňajškom, keď to isté množstvo stálo 20 dolárov, sa cena zvýšila o neuveriteľných 80 dolárov.

Tu sa však problém nekončí. Ceny sa premietli aj do nápojov a jedál, ktoré sa v amerických reštauráciach ponúkajú. Zarobiť sa ale dá aj na kríze. Niektoré americké reštaurácie ponúkajú nápoje zo vzácnych surovín, medzi ktoré zaradili aj limetky. Ako píše NY Daily News, mexická reštaurácia Tacolicious v San Franciscu si na kríze postavila reklamu. Za nápoj "Margarita del kartel" z čerstvých limetiek si zaplatíte 12 dolárov a 50 centov.

Zločinci kradnú, vydierajú, znásilňujú a farmári sa boja



V štáte Michoacán, kde sa plodiny pestujú vo veľkom, poľnohospodári nechcú riskovať a preto neposielajú zásobovacie a zberné stroje do nebezpečných oblastí, kde operuje zločinecká skupina Knights Templar Cartel. Táto oblasť sa stala miestom vrážd a únosov. Zločinecká skupina berie pracovníkov fariem za rukojemníkov a od majiteľov pýta výkupné. Členovia kartelu od vlastníkov sadov limetiek tiež vyžadujú určité percento zo zásielok, inak hrozia, že spália ich farmy, znásilnia ich dcéry alebo im zabijú všetky deti.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Niektorí platiť odmietajú a vytvárajú spolky domobrany, iní zo strachu, že prídu aj o tom málo, zase platia. Pomoc proti násilnostiam ponúkla aj miestna vláda. V každom prípade, citrónová kríza sa iba prehlbuje, lebo zásobovanie je drasticky prerušované.

Problémom však nie sú iba limetky. V budúcnosti je dosť možné, že sa naruší i distribúcia iných plodín. Drogový kartel sa podľa najnovších informácii zameral aj na pestovanie a distribúciu avokáda. Podľa miestnych úradov, tento stav spôsobil intenzívny boj medzi drogovými skupinami a políciou. Úrady sa rozhodli zakročiť proti zločineckým grupám a ich obchodu s drogami a tie logicky hľadajú iné zdroje obživy.

Komentáre