Život

Highlighty týždňa: Nevhodné dary a zákaz stavania snehuliakov

"Jakubiskovi Vtáčkovia, siroty a blázni opäť zabodovali, skvelý Woody Allen nakrúti svoj debutový seriál, princ George dostáva kopec nevhodných darov a hriešni snehuliaci."

Webmagazin.sk/TASR, 19. januára 2015 8:00
Foto: TASR/AP


Britský princ George dostal vlani zo zahraničia 706 darov. Niektoré z nich boli pre najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny vhodné, iné však jeho rodičia zrejme bezpečne zamknú do skrine. Princ, ktorý bude mať v júli 2. narodeniny, dostal obojživelnú loď, skateboard, surfovaciu dosku, malý drevený stolík a samolepky s autami. Ďalej dostal 138 kusov oblečenia a 143 kníh. Kráľovská rodina svedomito katalogizuje a zverejňuje hory darov, ktoré jej členovia dostávajú na zahraničných cestách. Dary nemožno vyhodiť ani predať, protokol vyžaduje, aby ich kráľovná uchovala pre svojich nástupcov a národ.
Na snímke z novembra 2014, ktorú poskytli vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, je princ George v záhrade Kensingtonského paláca v Londýne. Foto: TASR/AP


Woody Allen napíše a nakrúti svoj debutový seriál


Žijúca legenda svetovej kinematografie, americký scenárista, režisér a herec v jednej osobe Woody Allen si vyskúša čosi nové. Internetový obchodný dom Amazon ho získal pre spoluprácu na seriáli, ktorý budú môcť sledovať diváci webovej služby Amazon Prime Instant Video v USA, ale aj vo Veľkej Británii a Nemecku. Jednotlivé epizódy o polhodinovej minutáži zrejme scenáristicky pripraví a nakrúti ako režisér oscarový tvorca. Amazon si od Allena už objednal celú prvú sériu seriálu, o ktorého hereckom obsadení nie sú známe zatiaľ žiadne podrobnosti. To isté platí aj o jeho názve.
Na archívnej snímke z 27. augusta 2013 je režisér Woody Alllen pred premiérou filmu "Blue Jasmin" v Paríži. Foto: TASR/AP


Slovenský film na anglickom DVD patrí medzi 25 najlepších za rok 2014


Anglické DVD so slovenským filmom Vtáčkovia, siroty a blázni režiséra Juraja Jakubiska, ktoré vydalo nezávislé vydavateľstvo Second Run, sa dostalo do rebríčka 25 najlepších DVD a blu-ray nosičov za rok 2014 podľa prestížneho anglického filmového magazínu Little White Lies. Film z roku 1969 vyšiel v prestížnom anglickom vydavateľstve vlani v júni ako druhý titul z kolekcie snímok licencovaných SFÚ. Má nové a upravené anglické titulky a súčasťou DVD je aj 20-stranový booklet s esejou britského filmového publicistu Petra Hamesa špecializujúceho sa na východoeurópsku kinematografiu a autora reprezentatívnej publikácie Best of Slovak Film.

Aktuálne zverejnil svoj rebríček aj DVD Beaver, kde sa Jakubiskov film Vtáčkovia, siroty a blázni nachádza na 2. priečke a vydavateľstvo Second Rund skončilo ako 4. najlepšie vydavateľstvo sveta. Grafické spracovanie obálky DVD je tiež vo výbere najlepších za minulý rok. Na hlasovaní sa podieľalo viac ako 40 vybraných filmových kritikov.


Hriešne stavanie snehuliakov


Popredný saudskoarabský duchovný šejk Muhammad Sálih al-Munadždžid vyvolal búrku reakcií, keď vydal náboženské nariadenie zakazujúce stavať snehuliakov, ktorých označil za protiislamských. "Postaviť sochu zo snehu nie je dovolené, ani pri hre a pre zábavu," povedal. Šejk Munadždžid sa pritom odvolal na moslimských učencov. Argumentoval, že postaviť snehuliaka znamená vytvoriť podobu človeka, čo na základe prísneho výkladu sunnitského islamu, platného v saudskoarabskom kráľovstve, je čin pokladaný za hriech.
Ilustračné foto. Foto: TASR


ODPORÚČAME AJ:

Komentáre