Život

Highlighty týždňa: Na Pohodu príde nórsky Ylvis aj Bolo nás jedenásť

"Dominik Dán má novú detektívku. Peter Bič Project zverejnil výsledok spolupráce s Dariom G. Vychádza unikátna slovenská kniha o grafike. Zomrel prvý americký astronaut. "

TASR/Webmagazin.sk, 12. decembra 2016 9:00
Snímka z najvirálnejšej skladby roka 2013 What Does the Fox Say (Čo hovorí líška) od nórskeho zoskupenia Ylvis. Foto: Youtube/TV Norge
Prvý deň na Pohode 2017 bude patriť nadhľadu a humoru v hudbe. Súčasťou programu je prešovská skupina Chiki Liki Tu-a aj úspešný projekt Bolo nás jedenásť s Milanom Lasicom a hosťami, ktorí budú interpretovať legendárne piesne zo spolupráce Lasica-Satinský-Filip. Hlavnou hviezdou večera bude nórska skupina Ylvis, ktorá patrí medzi najlepšie komediálno-hudobné zoskupenia sveta.

"Sú to dvaja bratia, ktorí parodujú rôzne hudobné žánre, množstvo hudobných postupov, je to paródia, ktorá má veľký nadhľad a vtip,“ povedal pre TASR riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Formácia sa preslávila po celom svete vďaka virálnej skladbe What Does the Fox Say (Čo hovorí líška).

Rok 2017 prinesie v ojedinelom koncepte dva festivaly v jednom. Okrem aktuálneho ročníka bude jeden deň na jednom z pódií patriť kompletnému prvému ročníku, bude sa tak dať posúdiť, kam sa festival posunul za 20 rokov svojej existencie.



Grafický dizajn v prvej slovenskej knihe



Pod záhadným názvom T1-Typo:Grafik:Um vyšla na Slovensku obsiahla publikácia. Jej podnázov ABeCeDa súčasnej vizuálnej komunikácie a kultúry už bližšie prezrádza zameranie.

"Kniha konfrontuje tvorbu autorov, odkrýva dobové a iné súvislosti. Tiež bohatú škála v oblasti dizajnu, mnoho nepoznaného. Ozaj všetko je dizajn. Publikácia je dôstojný protitlak súčasnej komercii. Sú v nej míľniky doby i autorského prínosu," konštatoval rektor bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení Stanislav Stankoci.

Autormi koncepcie celého projektu sú Dušan Junek a Vladislav Rostoka, uznávaní grafickí dizajnéri. V prvej časti predstavujú grafikov, ktorí svojou tvorbou výrazne ovplyvnili súčasné vizuálne umenie. Podľa autorov sa kniha viaže k medzinárodnému Trienále plagátu v Trnave, ktoré existuje už 30 rokov. Plánovaná trilógia bude pokračovať obrazom detskej ilustrácie, úzko spätej s bratislavským Bienále ilustrácií.

Dario G sa spojil s Košičanmi



Novinka v repertoári košickej skupiny Peter Bič Project s názvom Calling you vznikla v spolupráci so známym anglickým producentom a hudobníkom Dariom G. Skladba má už aj svoj videoklip.

„Na Slovensku sa mi veľmi páči, preto sa sem vraciam. Zistil som, že slovenskí hudobníci majú veľmi dobrý talent a z viacerých interpretov som si vybral Petra a jeho skupinu, ktorá bola najviac blízka mojej tvorbe a predstave," vysvetlil Dario G.

Pesnička, ktorá opisuje smutné pocity a výzvu k zmene, bola výzvou aj pre novú speváčku zoskupenia Victoriu.



Nový Dominik Dán



Najpopulárnejší slovenský autor detektívok prichádza pred Vianocami s knihou Smrť na druhom brehu. V novom príbehu Krauz a Chosé pátrajú po vrahovi muža, ktorého mŕtve telo nikomu nechýba a zdá sa, že súvisí s vybavovaním si účtov v podsvetí.

Fanúšikovia Dána si zároveň môžu pripomenúť aj detektívku Červený kapitán, ktorej filmová podoba vychádza na DVD a Blu-Ray.

Záber z filmu Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána. Foto: youtube.com


Smrť prvého amerického astronauta



Vo veku 95 rokov zomrel vo štvrtok americký astronaut John Glenn, ktorý ako prvý Američan uskutočnil v roku 1962 tri oblety Zeme. Úspešný let na palube kozmickej lode Friendship 7 vyvolal v USA eufóriu.

Glenn sa po úspechu v kozme venoval politickej kariére, dlhé roky bol senátorom. Ako 77-ročný sa do vesmíru vrátil ešte raz. V raketopláne Discovery týždeň krúžil okolo Zeme.

Americký astronaut John Glenn, archívna snímka Foto: TASR/AP


ODPORÚČAME TIEŽ:
Slováci a Vianoce: Aké tradície stále dodržiavame?
ROZHOVOR: Daniel Hůlka o svojich premiérach a štvrťstoročí na scéne
Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín aj utierok
Výkonný notebook alebo herná konzola? Rozdiel sa počíta v stovkách eur

Komentáre