Život

Highlighty týždňa: Ceny Krištáľové krídlo a Slováci na Českých levoch

"Spoznali sme laureátov cien Krištáľové kríslo a Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI). Pohoda má titul najekologickejší festival. Elán zverejnil svoje piesne. Zem spieva ocenili v Miami. "

TASR/Webmagazin.sk, 22. januára 2018 13:00
Na snímke laureáti ocenenenia Krištáľové krídlo zľava patológ Lukáš Plank, dirigent Rastislav Štúr, prezident Slovenskej asociácie poisťovní Vladimír Bakeš, redaktorka a moderátorka RTVS Dagmar Mozolová, neurochirg Juraj Šteňo, predsedníčka Správnej rady Nadácie Krištáľové krídlo Mária Vaškovičová , spevák a hudobný skladateľ Pavol Hammel, sochár Juraj Čutek, speváčka Celeste Buckingham a herec Tomáš Maštalír. Foto: TASR/Dano Veselský
Jedenásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer (21.1.) na javisku Slovenského národného divadla v Bratislave prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2017. Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo si prevzali hudobník Pavol Hammel a neurochirurg Juraj Šteňo.

"Musím sa priznať, že je to príjemný pocit, teším sa a vážim si to. Krištáľové krídlo je podujatie, ktoré je apolitické, prechádza cez viaceré komisie, nikým nie je ovplyvňované. Veľmi sa teším, že som tým prešiel práve ja. Dôležité je, že ešte stále fungujeme, je to ocenenie aj trocha záväzné a ja mám na tento rok toho veľmi veľa pripravené, takže toto je veľmi príjemný začiatok roka," uviedol pre TASR ocenený Pavol Hammel.

"Toto krídlo je ďalším zadosťučinením, prvá odmena pre každého lekára a pre chirurga je vyliečený pacient. Tým žijeme každý deň. Krídlo je hodnotením za celý život, každý človek je rád, že jeho prácu si niekto všimol a hodnotí ju tak, že ho navrhne na takéto ocenenie. Je to veľmi príjemné a zároveň vzpruha do ďalšej práce," uviedol profesor.


Kompletný zoznam ocenených.




Najekologickejšia Pohoda


Najväčší slovenský hudobný festival Pohoda je najekologickejší v Európe, získal ocenenie na European Festival Awards (EFA).

"Máme radi miesto, na ktorom Pohoda je. Preto je pre nás prirodzené, že k nemu pristupujeme s ohľadom a rešpektom. Rovnako je to aj s komunitou ľudí, ktorá sa na festivale stretáva, podobne je to aj v čase mimo festivalu, preto sú zelené riešenia prirodzenou súčasťou Pohody. Sme radi, že si to všimla aj porota EFA, ďakujeme za cenu v kategórii Green Operations Award," uviedol pre médiá šéf Pohody Michal Kaščák a dodal: "Na Pohode sa okrem zvyšovania kvality služieb snažíme neustále znižovať akýkoľvek dopad na životné prostredie. Pohoda je jediný festival v strednej Európe, na ktorom sa triedi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad a dokonca sa priamo v areáli unikátnou technológiou kompostuje. Do kompostéra putovali aj všetky príbory a obaly, v ktorých sa podávalo jedlo."

Z festivalu Pohoda 2017. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Hity Elánu online


Skladby legendárnej skupiny Elán sú už dostupné na internete. Všetky ich slávne albumy, vrátane tých, ktoré už dlhší čas nie sú na trhu na CD, sú po novom na downloadovacích a streamovacích službách ako sú Spotify, Deezer, iTunes či GooglePlay.

„To, že práve v januári tohto roku vychádzajú vôbec prvýkrát digitálne doteraz nedostupné albumy Elánu, je priamo magické. Začína rok osláv 50. narodenín tejto niekedy až neuveriteľnej československej legendy, na čele ktorej stoja traja králi slovenského rocku Jožo Ráž, Jano Baláž a Vašo Patejdl. Naša republika existuje sto rokov a Eláni päťdesiat. Za tú dobu sme si ich nahrávky zháňali rôzne, nahrávali sme si ich na pásky a kazety, kupovali na vinyloch. Teraz už budú všade a digitálne. Lepší darček sme si my, ktorí sme pásky postrácali a kazety poškodili, ani nemohli priať. Zdar Digielánu," víta vydavateľský počin známy český moderátor a kamarát skupiny Martin Hrdinka.

Koncertné vystúpenie známej skupiny Elán v rámci Elán The Best Of Tour 2, 28. októbra 2014 na bratislavskom zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Foto: TASR - Jakub Kotian


Špina na Českých levoch


Film Špina z dielne slovenskej režisérky Terezy Nvotovej získal osem nominácií na Českého leva. Okrem ceny za réžiu môže získať titul v ďalších kategóriách, medzi nimi aj so slovenskými umelcami. Napríklad za najlepší ženský herecký výkon - Dominika Morávková - alebo za vedľajší ženský herecký výkon - Anna Šišková.

Laureátkou filmovej ceny sa môže stať tiež herečka Zuzana Kronerová za hlavnú postavu v snímke Baba z ľadu, ktorá má až 15 nominácií.

Záber z filmu Špina. Foto: http://spina.film


Ceny ZAI


Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) odovzdal vo štvrtok večer výročné ceny za rok 2017. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj prevzali v ôsmich kategóriách interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí.

V kategórii Album roka 2017 dostala ocenenie za album Pustite Karola skupina Horkýže Slíže, ktorá sa stala aj Skupinou roka 2017. Speváčkou roka je Sima Martausová, spevákom roka Paľo Horváth zo skupiny Živá voda, objavom roka je skupina Aces.

Kompletný zoznam ocenených.

Cenu za dlhodobú podporu slovenskej hudby v médiách získal František Strempek


Zem spieva v Miami


Režisér folklórnej šou verejnoprávnej RTVS Zem spieva Peter Núňez si v Miami prevzal cenu za najlepší pôvodný televízny projekt strednej a východnej Európy. "Bol som naozaj v šoku. Po prezentácii iniciovali neformálne stretnutie približne dvadsiati obchodníci s televíznymi formátmi, napríklad z Čile, USA, Japonska, Turecka a ďalších krajín. Ak by sa splnila aspoň desatina z toho, bolo by to úžasné," uviedol.

Ako uviedla hovorkyňa RTVS, v aktuálnej druhej sérii poteší divákov poteší aj účasť súborov i jednotlivcov zo zahraničia. "Ide nielen o zahraničných Slovákov, ktorí sa so záujmom a od srdca venujú nášmu folklóru v Srbsku, Rumunsku, Anglicku či Maďarsku, ale tiež o milovníkov slovenského folklóru z Japonska, ktorí sa združujú v súbore Valaška," priblížila.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Komentáre