Život

Highlighty týždňa: Vražda, samovražda a bitka v NR SR

"Neustále nás obklopujú len samé zlé správy. Teda až na víťazstvo slovenských futbalistov v Bosne a Hercegovine."

, 9. septembra 2013 12:00
Zbraň, ilustračné foto Foto: TASR/Policie ČR
Každým dňom pribudne niekoľko zlých alebo smutných správ. Obklopujú nás samé vraždy, samovraždy, prepadnutia. Uplynulý týždeň Slovenskom otriasla napríklad správa o samovražde bývalého slovenského reprezentanta Mareka Špilára. Tridsaťosemročný odchovanec stropkovského futbalu vyskočil z okna bratovho bytu na piatom poschodí.

Na snímke Marek Špilár (vľavo). Foto: TASR/Jozef Ďurník
Marek Špilár hrával na pozícii stopéra v slovenských kluboch 1. FC Tatran Prešov a 1. FC Košice, v ktorého drese získal ligový titul aj triumf v domácom pohári. Úspechy na domácej futbalovej scéne mu vyniesli miesto v roku 1997 v ankete Jedenástka roka. Následne v roku 2000 odišiel do Baníka Ostrava, neskôr hrával aj v drese Olomouca a od roku 2003 pôsobil v belgickom tíme Club Bruggy. Futbalovú kariéru ukončil v roku 2006 v japonskom klube Nagoya Grampus Eight. Špilár pôsobil aj v národnom tíme, ktorého dres si obliekol v 30 reprezentačných stretnutiach.

Samovražedné sklony pripisujú aj vrahovi


Médiami preletela aj informácia o tom, že bývalý policajt pravdepodobne zastrelil svoje dve dcéry a ženu, ktorá sa o ne starala. Hovorilo sa aj o tom, že má samovražedné sklony a je na úteku. Hneď na druhý deň ho našli, zastrelil sa.

Martin Káňava Foto: TASR - KR PZ Žilina

Hlavne bez občianskeho preukazu


Minulý týždeň ukázal svoje schopnosti aj jeden zlodej. 44-ročný Jozef N. z Bratislavy vošiel do banky a žiadal hotovosť. No keďže s tým bol menší problém, rozhodol sa preukázať sa: "Pod hrozbou použitia zbrane požadoval od pracovníčky banky vydanie finančnej hotovosti vo výške 500 eur. Po tom, čo mu odmietla vydať peniaze, vytiahol občiansky preukaz, ktorým sa preukázal," vysvetľuje policajný hovorca Michal Szeiff. a dodáva: "Po zistení, že je v debete, opätovne požadoval od pracovníčky vydanie finančnej hotovosti. Tá mu z obavy o život a zdravie hotovosť vydala, následne páchateľ ušiel z pobočky na neznáme miesto."

Podozrivého polícia zadržala ani nie hodinu po prepadnutí banky. K činu sa priznal a hrozí mu 7 až 12-ročné väzenie.

Bitka v NR SR


Ručne stručne svoj názor vyjadril nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina, ktorý fyzicky napadol v rokovacej sále poslanca zo Smeru-SD Antona Martvoňa. Útokom reagoval na to, ako Martvoň pripomenul, že v Hlinovom podniku nalievali alkohol neplnoletým.

Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann
Rozhorčený Hlina sa pri tejto poznámke rozbehol za Martvoňom, chytil ho pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. "Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi," opísal Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval. Mieni sa obrátiť na mandátový a imunitný výbor.

Hlina tvrdí, že poslanca Smeru-SD nenapadol. "Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. "V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje," uzavrel Hlina.

Dobrá správa na záver


Minulý týždeň nás však minimálne jedna informácia aj potešila (teda niektorých aj bitka v NR SR). Tou dobrou správou je, že slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v piatkovom zápase G-skupiny kvalifikácie na MS 2014 v Zenici nad Bosnou a Hercegovinou. Naši dokázali takmer úplne vymazať útočnú silu domácich a sami si vypracovali niekoľko gólových šancí. Nakoniec sa ujala tečovaná strela Pečovského zo 77. minúty, ktorá rozhodla o triumfe našich.

Na snímke gólová radosť slovenských futbalistov v kvalifikačnom futbalovom zápase G-skupiny na MS 2014 Bosna a Hercegovina - Slovensko 6. septembra 2013 v Zenici. Foto: TASR/Martin Baumann
Zápas teda skončil 0:1. Tím trénera Jána Kozáka si zopakuje duel s rovnakým súperom v utorok 10. septembra o 20.15 na domácej pôde v Žiline.

Komentáre