Život

Highlighty týždňa: Nový slovenský film o tom, čoho sa bojíme

"Prečítajte si o novinkách zo sveta filmov, divadla i hudby. Dozviete sa tiež, kto získa cenu Kamera 2017 za celoživotné dielo."

TASR/Webmagazin.sk, 13. novembra 2017 8:00
Herečka Monika Hilmerová v traileri snímky DOGG. Foto: Youtube/Continental film
Štyria režiséri, štyria scenáristi a štyria kameramani vytvorili bizarnú ilúziu napätia a rôznorodej úzkosti v samostatných príbehoch. Výnimočné spojenie prináša slovenský poviedkový film DOGG.

"Ľudí sme nechceli v kine strašiť ani šokovať. Rozhodli sme sa hľadať skôr vnútorný strach, ktorý je dnes prítomný v spoločnosti," hovorí Slavomír Zrebný, režisér úvodnej poviedky Duet s herečkou Monikou Hilmerovou.

V poviedke s názvom Opus Dei sa divák ocitne v hororovom príbehu, v starom opustenom dome, ktorý skrýva temné tajomstvo z čias druhej svetovej vojny. Tretia poviedka Grassvater s výjavmi z východného Slovenska, prezentovanými expresívne je podľa tvorcov najkontroverznejšia. Štvrtá poviedka Game s Mariánom Mitašom skúma hranice televíznej zábavy.



Živá Kirschner


Slovenská speváčka Jana Kirschner vydala svoj prvý živý album s priznačným názvom Živá. Nahrávka vo viac než dvoch hodinách hudby dokumentuje tri speváčkine koncertné turné Moruša: Biela (2013), Moruša: Čierna (2015) a Takmer Sólo Tour (2016).

„Ako hlas znie na pódiu, tak je aj na nahrávke. Nerobili sa nijaké veľké úpravy. Myslím si, že každý interpret musí dospieť do toho bodu, keď si povie, že je ochotný ísť s kožou na trh. Jedna vec je live koncert a potom druhá vec sa vidieť, pretože Juraj Johanides to celé aj natočil. Napríklad koncert v Starej tržnici je nakrútený celý a je to úžasné. Okrem toho, že sa musí človek na seba pozerať, musí sa ešte aj počúvať. A to je veľká skúsenosť pre každého interpreta,“ uviedla pre TASR speváčka.



Divadelná ABBA i Shakespearove príbehy


V divadle Nová scéna uviedli svetoznámy muzikál Mamma Mia! s piesňami od skupiny ABBA. Príbeh Sophie, ktorá v snahe zistiť identitu otca, pozve na svoju svadbu troch potenciálnych uchádzačov, sa stal známym aj vďaka filmu s Meryl Streep.



Slovenské národné divadlo predstavilo svoju verziu klasickej Shakespearovej tragédie Richard III. Hlavnú úlohu stvárňuje Tomáš Maštalír.



Pre tých, čo chcú spoznať dobu, v akej najznámejší anglický dramatik žil, uviedlo hru Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Výpravná komédia Zaľúbený Shakespeare rozpráva o umelcovej láske s aristokratkou Violou de Lesseps, ktorá ho inšpirovala k napísaniu Rómea a Júlie. V hlavnej úlohe sa alternujú Ján Koleník a Juraj Ďuriš.



Cena pre Igora Luthera


Cenu Kamera 2017 za celoživotné dielo získa "najsvetovejší zo slovenských kameramanov" Igor Luther. "Je to veľké prekvapenie, že si na mňa niekto spomenul, a sú to moji kolegovia, kameramani, s ktorými mám srdečný vzťah. A koľko ich je za celú tú dobu, od čias Koliby, to sa nedá ani spočítať. Ale samozrejme, sú to dôležité postavy ako Dodo Šimončič a Stano Doršic a tak ďalej. Sú to priateľské vzťahy, ale keďže žijem v cudzine, nemám s nimi až také styky, aké by som chcel, ale rád by som ich oprášil. Snáď sa mi to podarí. Teším sa domov," komentoval správu umelec.

Druhé ocenenie mimo súťaže, Cenu za technologický prínos si prevezme kameraman Ivan Puťora za odborný a vedecký prínos do kameramanskej profesie. Ocenenia si prevezmú na slávnostnom ceremoniále Kamery 2017 v stredu 29. novembra.


Peter Bič Project po slovensky


Skupina Peter Bič Project predstavila videoklip k hudobnej novinke Skúšame sa nájsť. Už názov napovedá, že ju kapela naspievala v rodnom jazyku. Podľa ich slov bude slovenčiny aj viac.

"Náš nový singel je pre nás iný už len v tom, že je po slovensky. Hudbu som zložil ja, Viktória spolu s Vladom Krauszom k nej napísali nádherný emotívny text. Je jednoznačne iná ako naše ostatné skladby. Je takou našou prvou hudobnou výpravou do neznáma a zároveň prvou ukážkou toho, čo chystáme a ktorým smerom sa chceme uberať. Som veľmi zvedavý na reakcie našich fanúšikov," vyjadril sa kapelník Peter Bič.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Rozhovor: Vrátil sa zo zahraničia, aby spoznával krásy Slovenska
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Košíc do Rožňavy
Seriál Jana Hřebejka sa vracia na obrazovky. Rieši moderné vzťahy
Pripravte svoje auto na zimu už teraz. Základom je funkčný akumulátor

Komentáre