Život

Highlighty týždňa: Objavte farby Bulharska na letisku v Bratislave

"Otvorili výstavu pri príležitosti predsedníctva Bulharska v EÚ. Ocenili najúspešnejších slovenských autorov Ikaru. Našiel sa Klimtov obraz. Phelpsovi sa narodil syn."

TASR/Webmagazin.sk, 19. februára 2018 9:00
Výstava Pestré Bulharsko. Foto: Tablet.TV
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave skrášľuje výstava bulharských umelcov Pestré Bulharsko. "Táto výstava je jedna z aktivít, ktoré venujeme bulharskému predsedníctvu v Rade EÚ, dáva nám možnosť predstaviť Bulharsko nielen z politickej, ale aj kultúrnej stránky, pretože je to krajina so starodávnou tradíciou," uviedla na slávnostnom otvorení pre TASR Yordanka Chobanova, veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku.

Na prízemí verejnej časti odletovej haly letiska vystavuje svoje diela najmä Ladislav Cvetkov. Medzi štyridsiatkou fotografií sú i snímky iných autorov zachytávajúce typické bulharské farby miest, akými sú Sofia, Veliko Tarnovo, Plovdiv či Ruse. Fotografie zobrazujú krásy bulharských hôr a mora, folklórne tradície, keramiku a umenie, súčasnú, ale i minulú tvár Bulharska.



Ikariáda 2017


Vydavateľstvo Ikar ocenilo svojich najúspešnejších slovenských autorov. Ovenčený cenami odchádzal spisovateľ Jozef Karika. "Som veľmi rád a ďakujem čitateľom a vydavateľstvu, je fantastické odniesť si z jedného večera hneď päť cien. Stále sa z toho spamätávam, lebo som nečakal toľko cien. Určite je to úspech, ale aj záväzok v nastúpenej autorskej misii, ktorú vnímam dosť vážne a nesklamať čitateľov," uviedol pre TASR. Podľa Karikovho románu Trhlina nakrúca režisér Peter Bebjak film.

Mimoriadnu cenu udelil Ikar za knihu Mengeleho dievča novinárke a autorke Veronike Homolovej Tóthovej. Ide o knižný debut autorky. Táto kniha sa stala fenoménom na slovenskom knižnom trhu a za rok aj dva mesiace sa z nej predalo 67.000 kusov, čo sa doteraz žiadnej inej knihe slovenského autora v tak krátkom čase nepodarilo.



Nájdený Klimt


Kresbu od rakúskeho maliara a grafika Gustava Klimta Dve ležiace postavy, ktorá sa stratila z muzeálnych zbierok v meste Linz, sa podarilo nájsť. Dielo bolo roky zamknuté v skrini istej sekretárky, ktorá pracovala na magistráte. Žena odišla do penzie v roku 1977 a zanechala inštrukcie, aby sa obraz vrátil mestu po jej smrti. Zomrela vlani v decembri.

Kresba je jedným zo štyroch diel od Klimta a jeho súčasníka, predstaviteľa viedenského modernizmu Egona Schieleho, ktoré sú predmetom zdĺhavého súdneho sporu medzi mestom Linz a dedičmi maliarky a zberateľky umenia Olgy Jägerovej.

Phelps Druhý


Americký plavec Michael Phelps sa teší z narodenia druhého potomka. Manželka Nicole priviedla v pondelok 12. februára na svet chlapca menom Beckett Richard.

"Obaja sú zdraví," informoval držiteľ rekordných 28 olympijských medailí prostredníctvom sociálnej siete. Manželom Phelpsovcom už robí radosť ich prvorodený syn Boomer Robert, ktorý sa narodil v máji 2016 pred olympiádou v Rio de Janeiro.

Komentáre