Život

Kto vymyslel Valentína?

"Láska je svetom ženy, svet je láskou muža – to povedal niekto naozaj múdry. Je za sviatkom zamilovaných kňaz Valentín či skôr nejaká Valentínka?"

Webmagazin.sk, 14. februára 2014 6:00
Z obálky knihy Gustáva Murína Foto: Archív Gustáv Murín


Webmagazín má pre vás valentínsky darček! Spolu so spisovateľom Gustávom Murínom sme pre vás na dnešný sviatok zamilovaných pripravili ukážku zo spisovateľovej práve vychádzajúcej E-knihy „Návod na manželstvo“.

Podľa legendy sa cisár Claudius II. obával, že jeho muži nebudú chcieť bojovať ďaleko od Ríma, keď budú musieť opustiť rodiny. A tak zakázal všetky svadby a zasnúbenia v celom Ríme. Našiel sa ale odvážny rímsky kňaz Valentín, ktorý príkaz neuposlúchol, za čo bol uväznený, odsúdený na smrť a aj popravený.

Poviem vám to rovno – na tú legendu o Valentínovi neverím. Alebo presnejšie, neverím na to, čo sa z toho Valentínskeho dňa dnes stalo. Za tým musela byť nejaká Valentínka. Je to jasné. Veď sme si už povedali, že muži a ženy vnímajú celkom iný kalendár. Láska je svetom ženy, svet je láskou muža – to povedal niekto naozaj múdry. Ženu zaujíma všetko, čo sa týka len jej a najbližšieho okolia. To, že vymierajú mloky, či správy o zemetrasení v rezervácii Okawango je drvivej väčšine žien ukradnuté. Koniec-koncov, uznávam, majú iné starosti. Ale pochopte, že nás mužov zaujíma práve to, čo sa deje inde. To je zasa náš horizont záujmu. No a tá Valentínka to vedela, a aby tých nevšímavých chlapov raz za rok dobre vytrestala, vymyslela Valentínsky deň zamilovaných.

A už sme doma! Poznáme tie výčitky – zabudol si na výročie našej svadby?! Bože, kto si to má pamätať. Keby vtedy vyletel človek na Mesiac, alebo aspoň naši vyhrali finále nejakého šampionátu, ale výročie svadby? Neoslávili sme to dosť už vtedy? Alebo ďalšia výčitka – zabudol si, že mám meniny. Bože, iste, uznávam, ale zabudol som aj tie svoje, no a? A teraz to príde – Ty na mňa už nemyslíš!!! Hrozná výčitka a ešte hroznejšia je odpoveď (ale neodporúčam vyslovovať nahlas) – áno, milovaná, trúfam si na Teba nemyslieť cestou do práce, v práci a aj cestou z práce. No a keď prídem domov, už mám problém, lebo nemám kvetinku k výročiu, ani k meninám.

Mimochodom, neverím, že sú ženy také zbláznené do kvetov. To je zasa nejaká tajná dohoda s kvetinárstvami. Ako na Svetový deň žien. To sa tiež vždy pekne nabalili (tie kvetinárstva). Takže tá Valentínka bola kvetinárka! A vymyslela to celé preto, aby nás ženy, mohli opäť a opäť usvedčovať – vidíš, CELÝ svet to oslavuje a TY si nespomenieš! Ale v prípade sviatku Valentína je tu možná záchrana. Reklama je taká účinná, že nám prosto nedovolí prehliadnuť, čo sa chystá.

Poučenie: A keby predsa len ten váš zabudol, verte mi, nie je to tým, že by vás nemal rád. To je len niekde vo svete nejaké zemetrasenie, alebo kozmonauti zasa letia, kam ich nikto nevolá. A ten váš chce byť nielen pri vás, ale AJ pri tom!

Riešenie:
Je také prosté. Nedajte na propagandu kvetinárstiev. Nedajte na kampane obchodníkov. Majte na pamäti, že mužské plemeno je ohrozené. Preto si urobte Valentína kedykoľvek v roku! Kým sa ešte dá.

Komentáre