Život

Deväť vecí, ktoré robia úspešní ľudia pred spaním

"Úspešní ľudia vedia, že ich úspech je spojený s tým, aký majú štart do nového dňa a ako im deň končí. Tento proces ide ruka v ruke s ich mentálnym a psychickým zdravím. "

, 12. marca 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Úplne posledné, čo urobíte predtým, ako si večer ľahnete do postele, môže ovplyvniť váš nasledujúci deň, tvrdia odborníci. Ide o to, ako dobre a koľko spíte, v akej nálade si do postele líhate a čo robíte.

Úspešní ľudia vedia, že ich úspech je spojený s tým, aký majú štart do nového dňa a ako im deň končí. Tento proces ide ruka v ruke s ich mentálnym a psychickým zdravím. Preto k uspávaniu patria rôzne rituály, medzi ktoré patrí i čítanie literatúry, respektíve článkov, ktoré majú za úlohu nabudiť vás na nasledujúci deň. "Čítanie je najlepší relax," hovorí autorka knihy - Čo robia úspešní ľudia pred raňajkami Laura Vanderkamová.

Tu je deväť vecí, ktoré môžu inšpirovať i vás.

Čítanie



Odborníci súhlasia, že čítanie je jedna z posledných vecí, ktoré úspešní ľudia robia tesne predtým, než sa uložia spať. Kouč a "speaker" Michael Kerr, autor knihy "Nemôžeš byť vážny! Zavedenie humoru do práce", povedal, že pozná mnoho biznismenov, ktorí si vyhradia čas pred spaním na to, aby si mohli čítať. Niektorí zachádzajú až tak ďaleko, že si urobia plán v kalendári, kde majú zaznačený čas, kedy budú čítať. Pritom to nemusí byť motivačná literatúra. Mnohí hľadajú nápady, myšlienky, ktoré ich posunú v biznise a v živote ďalej.

Meditácia



Mnohí úspešní ľudia tesne pred spaním meditujú. Kouč pre manažérov Dale Kurow hovorí, "je to úžasný spôsob ako zrelaxovať vaše telo a ukľudniť myseľ."

Zhodnotenie dňa



Hovorí opäť Michael Kerr. Mnohí pred spaním vyhodnocujú, čo sa im počas dňa podarilo urobiť a zároveň si to zapíšu. To ľudí udržuje pri motivácii a zároveň im to umožňuje hľadať nové spôsoby pri prekonávaní a riešení ťažkých období. Laura Vanderkamová dodáva. "Myslieť na pozitívne a zdarné okamihy dňa vám navodí pozitívne myslenie aj na ďalší deň."

Urob si svoj zoznam úloh!



Čistá myseľ je pre spánok veľmi dôležitá. "Preto je veľmi potrebné si v dostatočnom predstihu urobiť zoznam úloh, ktoré nás čakajú na druhý deň, aby sme sa nimi nemuseli zapodievať počas spánku a zbytočne si zapratávať myseľ, " odporúča Kerr.

Odpojiť sa od práce



Skutočne úspešní ľudia neriešia pred spaním iba prácu. Nie sú posadnutí pracovnými emailami, snažia sa, aby im to neprerástlo cez hlavu, zdôrazňuje Kerr.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Woodward súhlasí a dodáva, že posledná vec pred spaním, nad ktorou by ste mali rozmýšľať, je email od horlivého šéfa, ktorý chrlí nove a nové zadania ako na bežiacom páse. Je veľmi dôležité načasovať si to tak, aby od posledného prečítaného mailu po spánok prešla dostatočná doba, ktorá vám umožní pripraviť sa na oddych.

Tráviť čas s rodinou



Woodward hovorí, "je veľmi dôležité vyhradiť si čas pre svojho partnera, pozhovárať sa so svojimi deťmi alebo zahrať sa so svojim psom". A Vanderkamová iba dodáva, že je to jedna z najvyšších priorít, ktoré úspešní ľudia dodržiavajú. “Ja to robím vždy keď idem do postele a v rovnaký čas. Je to skvelá cesta na to, aby sme sa ešte viac zblížili a zároveň príležitosť porozprávať sa o skončenom dni."

Plánovanie spánku



Kerr poznamenáva, že štúdií a kníh o prepracovaných ľuďoch, ktorí majú chronické problémy so spánkom už bolo napísaných mnoho. Odporúčaním pre workoholikov a podnikateľov je naplánovať si spánok. Mal by byť konzistentný, to znamená, že do postele každý večer v ten istý čas. Odporúčajú to všetci odborníci na spánok. Vanderkamová odporúča, aby si ľudia spätne premietli, koľko spánku potrebujú a podľa toho si nastavili aj budík. "Najhoršia vec, ktorú môžete urobiť, je tá, keď idete neskoro spať a ráno buchnete po budíku a poviete si ešte deväť minút. Deväť mizerných minút vám ani zďaleka nenahradí deficit spánku, ktorý ste zanedbali pre prácu."

Líhajte si do postele s pozitívnou mysľou!



Je veľmi jednoduché upadnúť do depresie a negatívneho myslenia, keď vám deň nevyšiel podľa predstáv. Musíte sa voči tomu obrniť. Úspešní ľudia vedia, že špirála negatívnych nálad a emócii vytvára základ pre väčší stres. "Zapamätajte si to najlepšie z celého dňa aj keď bol na nič! Pozitívne momenty vám pomôžu eliminovať stres a lepšie sa pripraviť na následujúci deň," hovorí Woodward.

Obraz zajtrajšieho úspechu



Veľa úspešných ľudí si krátko pred spánkom vizualizuje, ako uzatvára obchod, ktorý má rozpracovaný. "Tento druh afirmácie vás motivuje a nabudí vo vás radosť. Istým spôsobom si takto pritiahnete úspech," hovorí svetovo uznávaná personalistka Lynn Taylor.

Komentáre