Život

Deti, ktoré stratili blízkych, sa predstavia na doskách SND

"Strata blízkych bolí deti podobne ako dospelých. Z iniciatívy neziskovej organizácie Plamienok preto vlani vznikla unikátna rozprávková terapeutická knižka Dobrodružstvá v krajine sopiek."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 6. marca 2017 11:41
Cesta do krajiny, kde nám niekto chýba Foto: Plamienok
Príbeh šesťročnej Ajky a jej psa Grofa z pera španielskeho psychoterapeuta Ivána Gómez Garcíu sa teraz dočkal aj divadelného spracovania. „Hra Cesta do krajiny, kde nám niekto chýba“ bude mať premiéru 16. marca v Modrom salóne Slovenského národného divadla. Repríza bude 6. apríla. V hlavnej úlohe sa predstavia deti z divadelného súboru Plamienok, ktoré samé zažili stratu blízkeho človeka. Partnerom divadelného predstavenia je Slovenské národné divadlo.

„Nápad divadelnej hry vznikol rovnako ako ten napísať knižku v Plamienku. Zobrazený príbeh dievčatka sa deje symbolicky u každého človeka, ktorý smúti, či ide o dieťa alebo dospelého. Knižku sme používali v našom centre Plamienok v rámci skupinovej práce s deťmi, ktoré niekoho stratili. Deti sú prirodzene hravé, tak sme si povedali, prečo neurobiť divadlo na jej motívy. Cieľom bola terapia a pomoc pre deti, keď sme ale videli, čo vytvorili, ohúrilo nás to,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok MUDr. Mária Jasenková. Divadelná verzia príbehu o Ajke a jej psovi má byť tak inšpiráciou aj pre dospelých. Ako pripomína MUDr. Jasenková, hra môže byť častokrát pre deti silnejšia komunikačná cesta ako slová.

Detský divadelný súbor Plamienok vznikol v rámci projektu „Psychologická pomoc pre deti po strate blízkeho“. Tvoria ho deti, ktoré prešli a prechádzajú neľahkou cestou po strate blízkej osoby - rodiča či súrodenca. „Nabrali odvahu a svoju osobnú skúsenosť sa pokúsili prerozprávať cez divadlo. V jeden večer sa kamaráti spolu stretávajú na „prespávačke“. No síce sa snažia zo všetkých síl zaspať, nedarí sa im. Napokon objavujú malú knižku, zvedavo ju otvárajú a odrazu sú vtiahnutí do príbehu dievčatka Ajky a psa Grofa. Spolu s ňou sa vydávajú na cestu do krajiny, kde hľadajú niekoho veľmi vzácneho, niekoho, kto im chýba,“ priblížila MUDr. Jasenková. Pes Grof je jej labrador a svojou prítomnosťou pomáha deťom v Plamienku.

Rozprávkový príbeh o putovaní 6-ročného dievčatka a psa ponúka odpovede na otázky, ktoré ho trápia po smrti mamy. Kniha vstupuje do sveta detí, hovorí ich jazykom a zároveň približuje svet detí a ich pocity dospelým. „Už roky pracujem ako psychoterapeut s deťmi, ktoré stratili blízkeho človeka. Počas tohto obdobia som zistil, že potrebujem mať poruke terapeutické príbehy, ktoré by deťom pomohli pochopiť ich emocionálny svet a zaobchádzať s týmito citmi. Chcel som nimi posmeliť deti, aby mi začali rozprávať o svojich stratách a cítili sa lepšie," vysvetlil psychoterapeut Iván Gómez García, supervízor a odborný poradca projektu „Psychologická pomoc pre deti po strate blízkeho“ v Plamienku. Knihu si možno objednať na webovej stránke www.plamienok.sk.

Nezisková organizácia Plamienok poskytuje pomoc nevyliečiteľné chorým deťom a ich rodinám. Ponúka im možnosť prežiť zostávajúci čas v domácom prostredí v kruhu svojich najbližších. Lekári, zdravotné sestry, sociálni pracovníci a psychológovia dochádzajú za deťmi priamo domov. Plamienok tiež ponúka psychologickú, sociálnu a psychoterapeutickú pomoc deťom a rodinám, ktoré prežívajú ťažké obdobie po strate svojho blízkeho formou pravidelných individuálnych alebo skupinových stretnutí. Každé leto Plamienok pripravuje pre smútiace deti a adolescentov z celého Slovenska aj terapeutické tábory. Organizuje vzdelávacie programy pre študentov a odborníkov pomáhajúcich profesií.

Divadelné predstavenie: Cesta do krajiny, kde nám niekto chýba
16.3. 2017 Modrý Salón SND (premiéra)
6.4.2017 Modrý salón SND (repríza)

Detský divadelný súbor Plamienok pod vedením dramaterapeutky Lucie Kralovičovej, tanečnej terapeutky Lucie Šuplatovej a dobrovolníčky Anežky Vojtekovej
Réžia: Mgr. art. Lucia Kralovičová, Mgr. Lucia Šuplatová
Scéna a kostýmy: Linda Horváthová
Hudobná improvizácia a tvorivá spolupráca: Anežka Vojteková

Účinkujúci: deti, ktoré prešli a prechádzajú neľahkou cestou po strate blízkej osoby a sú v starostlivosti Projektu psychologickej pomoci deťom a rodinám v procese smútenia.
Patrícia Slobodová, Simona Benešová, Nina Benešová, Nina Gašparovičová, Jakub Horváth, Nina Švédová

Komentáre