Život

Deň Afriky: Päť častých mýtov, ktoré sa spájajú s týmto kontinentom

"Afrika, to nie sú iba žirafy, chudobné deti a neúnosné horúčavy. Prečítajte si päť vecí, cez ktoré vníma mnoho ľudí tento kontinent."

Tomáš Kušnír, 25. mája 2015 13:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Afrika je jedinečná. Od roku 1963 si ju každoročne pripomíname 25. mája, počas Dňa Afriky. Ľudia majú vo zvyku veci zovšeobecňovať a preto sa aj s týmto kontinentom spája niekoľko predsudkov. Webmagazín vyvrátil tieto nezmysly a zistil, ako to naozaj je.

Afrika je nebezpečná


Fámou číslo jeden je to, že Afrika je plná násilníkov a ísť tam je nebezpečné. Niet divu. V správach vidieť iba tie zlé veci – vojny, revolúcie, únosy. Málokedy sa na krajinu Sahary média pozerajú z iného uhla a takmer nikdy nevidíte strednú triedu, ktorá je vyspelá a neumiera od hladu. Afrika je veľký kontinent a nie všetky štáty majú vysokú mieru kriminality. Sú miesta, kde by sa turisti asi necítili najbezpečnejšie, ale nie všade sú násilníci z Boko Haram a nie každý černoch je automaticky vrah. Nikto sa nepozerá na New York ako na mesto so štvrťou Bronx, ktorej synonymom môže byť kriminalita. Skúste svoj postoj zmeniť a nebojte sa afrického nebezpečenstva, ktoré neexistuje.

Trpí biedou


Ďalším zaužívaným stereotypom je to, že Afrika sa rovná chudoba. Áno, krajiny Tretieho sveta sú poznačené veľkou biedou, ale nie všetky sú chudobné. Verte, či nie, existujú štáty s dobrými prírodnými zdrojmi, fungujúcim vzdelávacím systémom a rozvinutými nemocnicami. Pýtate sa, prečo je potom Afrika na tom tak zle? Najväčším problémom je distribúcia. Veľké množstvo pomoci sa k Afričanom nedostane a možno za tým hľadať aj vládnu moc v jednotlivých štátoch. Vedeli ste, že Egypt, Alžírsko a Nigéria sú bohatšie než Dánsko a Nórsko? (Zdroj: data.worldbank.org)

Slony sem, žirafy tam


Je pravda, že nosorožce sa pasú iba niekoľko kilometrov od centra Nairobi a v niektorých vodných plochách na golfových ihriskách sú krokodíly. Avšak pre väčšinu miest Afriky platí, že zvieratá sa nachádzajú v národných parkoch a rezerváciách. Oblasti s výskytom exotických zvierat sú často ohraničené. Nečakajte, že okolo vás budú behať žirafy a slony.

Technologicky zaostalá?


Každý, kto bol aspoň raz v Afrike, by sa pri tomto tvrdení zasmial. Technologicky zaostalá? Ani náhodou. Ak ste si mysleli, že Afričania sa prepravujú ťavami, mýlili ste sa. Napríklad na ihriskách v Zambii majú deti bežne autá na hranie. Mobilné šialenstvo a virtuálna komunikácia je aj tu. Používajú sa mobily a Keňa dokonca vyvinula veľmi efektívny mobilný bankový systém. Na tejto stránke si môžete pozrieť zoznam vynálezov afrických géniov.

Je tam stále teplo


Nie vo všetkých štátoch je horúčava na zbláznenie. V Afrike aj sneží! Sú tam aj lyžiarske strediská. Prekvapenie? Určite. Ľudia majú tendenciu Afriku považovať za veľmi horúcu zem. Obyvatelia však poznajú horúce letá a aj studené zimy. Počasie v každej krajine je individuálne. Namiesto diskusiách o teplom a chladnom počasí, by sa malo skôr skloňovať sucho a vlhko.

Zdroj: goafrica.about.com

ODPORÚČAME AJ:


Nebaví vás zhadzovať kilá vo fitku? Skúste tequilu
Siedme vymieranie: Kyslá superkatastrofa pozemského života začala
Týždeň na webe: Kto sú slovenskí blogeri?
Pred 95 rokmi sa narodil prvý slovanský pápež, svätý Ján Pavol II.
Prvorodené deti sú múdrejšie, ako ich mladší súrodenci

Komentáre