Život

Buď ja alebo pes. Ako vyriešiť takýto spor?

"Vaša nová láska vás pozve prvýkrát k sebe domov a namiesto očakávanej romantiky vás začne zoznamovať so svojím psíkom, mačičkou alebo hadíkom. "

Zuzana Onufer, 21. mája 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Oddaní milovníci zvierat niekedy tvrdia, že ich domáci miláčikovia sú ako ich deti, a podobne ako deti spôsobujú aj množstvo sporov vo vzťahoch. Získali ste spolu s partnerom aj bonus vo forme domáceho miláčika, ktorého od prvej chvíle neznášate? Existujú riešenia, ako sa s tým vysporiadať bez nutnosti rozchodu.

Vyjasnenie podmienok


Ak začínate nový vzťah s partnerom, ktorý má domáceho miláčika, je dôležité stanoviť si ešte pred nasťahovaním pravidlá, ktoré budete obaja rešpektovať. Týka sa to najmä toho, či ste ochotná prijať to, že mačka s vami spí v posteli alebo že väčšinu voľného času trávite so psíkom v prírode. Otvorene treba hovoriť o tom, čo vás trápi, čo by ste chceli zmeniť.

Prijmite rozdiely


Vy a váš partner sa nemusíte vo všetkom zhodnúť. Zistíte napríklad, že jeden má zvieratká radšej ako ten druhý. Netreba sa preto hneď hádať alebo urážať. Treba to jednoducho prijať ako fakt a nenútiť partnerku maznať sa so psíkom alebo aby si dávala okolo krku pytóna.

Oslovte odborníka


Môže sa stať, že partnerov pes na vás od prvého vzájomného stretnutia vrčí a nenávistne sa na vás pozerá. Skúste prísť na to prečo to tak je a odstrániť príčinu. Môže na vás žiarliť alebo mu prekáža váš parfém. Ak vás ale pohryzie alebo poškriabe, je čas osloviť odborníka. Ten sa bude snažiť o to, aby sa začali všetci navzájom rešpektovať a našli si k sebe cestu.

O novinkách sa poraďte


Kúpite partnerovmu psíkovi novú deku na spanie alebo ho podľa knižky začnete učiť nové kúsky? Nemusí sa to stretnúť s pochopením. Partner môže byť na svojho domáceho miláčika precitlivený a mohlo by sa ho dotknúť, že robíte niečo bez jeho vedomia. Navyše nové metódy a pravidlá môžu byť mätúce aj pre domáceho miláčika.

Zadefinujte si zodpovednosť


Prípadným hádkam sa vyhnete, ak si jasne určíte, kto bude za čo zodpovedný. Buď necháte všetky povinnosti na vášho partnera alebo po dohode môže prejsť časť zodpovednosti aj na vás. Domáci miláčik musí mať pevný režim, čiže, ak sa podujmete na to, že ráno ho pôjdete venčiť vy, či sa vám to chce alebo nie, musíte to dodržať. Inak riskujete nielen konflikt s partnerom ale aj nepríjemné prekvapenie na koberci.
Zdroj: psychologytoday.com, goodtherapy.org

ODPORÚČAME AJ:
Týždeň na webe: Kto sú slovenskí blogeri?
Pred 95 rokmi sa narodil prvý slovanský pápež, svätý Ján Pavol II.
Prvorodené deti sú múdrejšie, ako ich mladší súrodenci
LIKE DŇA: Materinské puto existuje aj v ríši zvierat

Komentáre