Život

Bozkávate svoje deti na pery? Zvážte to

"Majú moc premeniť zamračené dieťa na usmievavé, dokázať mu, že ho milujeme. Prečo navonok nevinné bozky vzbudzujú už roky búrlivú diskusiu?"

Zuzana Onufer, 18. júna 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Takmer päť rokov po článku o spevákovi Harry Connick Jr., ktorý dal pusu svojej osemročnej dcére na ústa, sa rok čo rok roznecuje búrlivá debata o tom, či je správne bozkávať svoje deti na ústa. Zástancovia a odporcovia sú dve nezmieriteľné skupiny, ktoré sú radikálne za alebo proti.

Stop bozkávaniu


Kontroverzné reakcie vyvolal okrem bozkávajúcich celebrít aj profesor psychológie na kalifornskej univerzite Dr. Charlotte Reznick so svojím článkom: "Ak začnete bozkávať svoje deti na perách, kedy máte prestať?" Podľa neho sexuálne povedomie u detí vzniká okolo piateho roku života. Z tohto dôvodu môže bozk na pery deti sexuálne stimulovať alebo ich minimálne zmiasť. Uvádza príklad, že malé dievčatko alebo chlapec môžu byť zmätené z toho, že ich na ústa bozkáva aj otecko aj mamička, že nechápu čo to znamená. "Ak by som mal odpovedať na otázku, kedy prestať bozkávať svoje deti na pery, bolo by to teraz," zhrnul Reznick.

Bozk je len bozk, netreba za tým hľadať nič iné


Viacerí odborníci na rodičovstvo však tvrdia, že bozk je len bozk a že by sa rodičia od toho nemali nechať odradiť. "Rodičia a deti sú intuitívne spojení," tvrdí tréner proaktívneho rodičovstva Sharon Silver. "Ak sa jeden alebo druhý cíti divne pri bozkávaní na pery, potom nie je žiadny problém to zastaviť," dodáva. Podľa neho sme však v dobe, keď každú chvíľu počúvame o sexuálnom zneužívaní detí, natoľko ostražití a opatrní, že si dávame pozor na každý dotyk a prejavy náklonnosti, pričom v skutočnosti je to úplne normálne.

Rodinný terapeut Dr. Paul Hokemeyer potvrdzuje, že bozkávanie detí na ústa je bežnou praxou v mnohých kultúrach. Na druhej strane bývajú napríklad niektorí príslušníci vyšších vrstiev západnej spoločnosti viac zdržanlivejší a náklonnosť si prejavujú rezervovanejšie.

Zaujímavý bol aj jeden komentár k danej téme: "Moja rodina nikdy nebola na nejaké uvítacie bozkávačky, ale manželova áno. Pripadalo nám divné a nevhodné, že aj dospelí sa medzi sebou pri zvítaní pobozkali na pery. Keď sa nám narodila dcérka, aj ja aj manžel ju bozkávame na pery a už mi to divné nepripadá. Je to len jeden z mnohých spôsobov, ako prejaviť lásku k svojmu dieťaťu."

Prejavy náklonnosti sú pre deti veľmi dôležité


Výskum publikovaný v Journal of Epidemiology and Community Health ukázal, že deti, ktoré mali veľmi láskyplné mamičky boli v dospelosti viac flexibilné a menej úzkostlivé. Tridsaťroční dospelí, ktorí mali v detstve dostatok bozkov a objatí od svojich rodičov vykazovali aj najnižšiu úroveň stresu.

Milí rodičia, zbytočne sa neobmedzujte a prejavujte svojim deťom denne svoju lásku a náklonnosť. Veď čo môže byť krajšie, ako to, keď sa za vami rozbehne malý nezbedník s otvorenými ústami, aby vám dal pusu?

Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Highlighty týždňa: Faith No More navštívili Slovensko
LIKE DŇA: Virálne skoky
Alfons Mucha inšpiroval projekt Muchovo námestie
Prečo sa bábätko zobudí v momente, keď ho ukladáte do postieľky?
Päť rád, ako sa zbaviť negatívnych myšlienok

Komentáre