Zdravie

Zabudnite na lieky proti bolesti, pomôžte si prírodne

"Lieky proti bolesti neprinášajú len úľavu, ale aj viaceré riziká, vrátane hroziaceho infarktu. Našťastie, sú tu aj alternatívy. "

Zuzana Lobotková, 8. februára 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Doktorka Sarag Brewerová vám vysvetlí, ako môžete bojovať s bolesťou prirodzenejšími spôsobmi. Akútny respiračný problém, ako je aj chrípka, je stresujúci pre srdce sám osebe. A kombinácia choroby s nesteroidnými protizápalovými liekmi môže byť naozaj smrtiaca. Týka sa to aj tých najbežnejších liekov proti bolesti.

Stále viac výskumov ukazuje, že lieky proti bolesti nie sú také neškodné, ako sa predpokladalo. Veľa problémov, vrátane bolestí, zažívacích ťažkostí, zlej nálady, chrípky a prechladnutia, sa dá liečiť prirodzenou cestou. Samozrejme, len kým nie sú problémy tak vážne, že si to bude vyžadovať návštevu lekára.

Nádcha, zápal dutín a priedušiek


S týmito bežnými zimnými diagnózami toho doktori veľa nenarobia. Spôsobuje ich množstvo vírusov okolo nás. Základ je uistiť sa, že máte dostatok vitamínu D, čo vám posilní imunitu. Ak vás tieto problémy trápia, skúste tradičný bylinkový liek z koreňa juhoafrickej pelargónie. Účinok môžete spozorovať už po 12 hodinách.

Tento liek má antivírusové a antibakteriálne účinky, podporuje činnosť imunitného systému, ktorý neutralizuje infekcie a zabraňuje baktériám priľnúť k stenám bunky. Dokonca urýchľuje odstránenie hlienu z respiračného traktu, takže liečba boľavého hrdla, zápalu dutín a priedušiek a hrtana je efektívnejšia. Pelargónium dokáže zastaviť nachladnutie už v jeho počiatkoch. Pre istotu ho berte ešte tri dni po odznení symptómov, aby sa infekcia nevrátila späť.

Bolesti


Väčšina bolestí je zrkadlovým alebo dočasným prejavom, no milióny ľudí po celom svete bolesti trápia na dennej báze. Väčšina liekov proti bolesti poskytuje len krátkodobú úľavu, dlhodobé účinky sú limitované potenciálnymi vedľajšími účinkami, ako je poškodenie pečene, vznikom žalúdočných vredov, závislosťou na liekoch a srdcovými problémami.

A k dispozícii sú pritom prírodné lieky na bolesť, bez vedľajších účinkov. Bylinkové lieky obsahujú zmes látok, ktorá sa vyvíjala tisíce rokov, kým bola dosiahnutá rovnováha. Tieto liečivá pôsobia oveľa jemnejšie než farmaceutické produkty, ktoré väčšinou obsahujú jednu izolovanú aktívnu látku. Riziko prírodných liečiv je teda menšie.

Na bolesti kĺbov je najlepší diablov pazúr, tradičné bylinkové liečivo, ktoré uľavuje aj od bolestí chrbta, reumatických a svalových problémov. Iné populárne možnosti sú kurkuma (obsahuje látku kurkumín, ktorá pôsobí protizápalovo), šípkový extrakt, glukosamín a chondroitín, ktoré dokopy podporujú zdravie kĺbov.

Vedci odhalili, že reakcia ľudí na rôzne lieky proti bolesti, je veľmi variabilná. Asi 60 percent ľudí dosiahne úľavu od bolestí pomocou nesteroidných protizápalových liekov, a to vďaka zdedeným metabolickým vzorcom. To zrejme platí aj pri bolestiach kĺbov – ak po šiestich týždňoch užívania lieku nespozorujete úľavu, je čas presedlať na inú liečbu. Je dôležité vyberať si výživové doplnky navrhnuté na maximálne vstrebávanie látok – ak vám nezabral kurkumový prášok, skúste tekutú formu, ktorá sa vstrebáva aj pôsobí efektívnejšie.

Zažívacie ťažkosti


Zažívacie ťažkosti a pálenie záhy často spôsobí prejedenie sa ťažkými jedlami. Zažívacie problémy sú všeobecný termín, ktorý popisuje akékoľvek nepríjemné pocity v hornej časti brucha, ako prejav jedenia. Pálenie záhy je špecifickejší termín, ktorý označuje pálivý pocit spôsobený žalúdočnými šťavami. Obsah žalúdka sa akoby vracia do tráviacej trubice spájajúcej žalúdok a ústa. Žalúdočné kyseliny a enzýmy v kontakte s citlivým tkanivom prinášajú bolesť v tejto oblasti.

Ak sa zažívacie ťažkosti objavia po zjedení sladkostí, môže vám pomôcť artičokový extrakt, ktorý zároveň odstraňuje pocity nafúknutia. Pestrec mariánsky je ďalšia možnosť – toto tradičné liečivo pomáha pri prejedení sa, podráždenom žalúdku a zažívacích ťažkostiach. Artičok stimuluje produkciu žlče v pečeni, čo pomáha tráviť tuky. Môžete ho užiť pred aj po veľkej hostine. Pestrec mariánsky tiež pôsobí na pečeň a dodáva antioxidačnú ochranu pred účinkami alkoholu, ten však užívajte ako liek na zmiernenie symptómov.

Zlá nálada


Úzkosť a výkyvy nálad môžu vyvrcholiť kvôli sezónnemu nedostatku slnečného svetla, chladu a nepríjemnému počasiu. Sú však veci, ktoré vám môžu náladu zlepšiť. Znie to jednoducho, no aj malé rozhodnutia pomôžu. Vyhýbajte sa alkoholu, neizolujte sa a skúste robiť veci, čo vás robia šťastnými.

Aminokyselina 5-HTP zlepšuje náladu, alebo sú tu aj tradičné bylinné lieky, ktoré obsahujú aktívne prírodné antidepresíva, vrátane hypericínu a hyperforínu. Prírodné antidepresíva by ste však nemali kombinovať s predpísanými antidepresívami od lekára.

5-HTP stimuluje v mozgu produkciu serotonínu, melatonínu a endorfínov, ktoré súvisia s reguláciou nálady. Väčšina liekov na predpis tiež zvyšuje hladinu serotonínu, no blokujú reabsorbciu hormónu do komunikačných medzier medzi bunkami. Ak neprodukujete a neuvoľňujete dostatok serotonínu, predpísané antidepresíva nemusia byť tak účinné. Naopak, 5-http poskytuje stavebné jednotky potrebné na posilnenie produkcie serotonínu, a teda funguje rýchlejšie a efektívnejšie. A to aj u ľudí, ktorí nereagovali na predpísané lieky.

Nespavosť


Tretinu života by sme podľa čísel mali prespať. No až 40 percent ľudí nemá pravidelne dostatok spánku. Či už je to spôsobené alkoholom alebo stresom, dôsledky môžu byť devastujúce. Kognitívno-behaviorálna terapia sa ukazuje ako efektívna metóda. Doplnok s 5-HTP sa ukazuje ako užitočný aj pri tomto probléme. No najlepšie účinky preukázala valeriána lekárska. Je to tradičná liečivá bylinka, ktorá pomáha zaspať a zmierňuje spánkové ruchy.

Valeriána obsahuje množstvo unikátnych látok, ktoré odbúravajú stres a úzkosť. Zvyšujú hladinu upokojujúcej látky v mozgu, ktorá sa volá kyselina gama-aminomaslová. Táto bylinka sa používa na liečbu nespavosti, úzkosti a nervového nepokoja už od druhého storočia nášho letopočtu. Ďalšia možnosť je levanduľový olej, ktorý zmierňuje symptómy miernej úzkosti, stresu a nervozity. To by vám malo pomôcť zaspať a odohnať obavy.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Pálenie záhy je častým problémom. Čo radí gastroenterológ?
Štyri choroby, ktoré sú často zle diagnostikované
V noci svietime viac, umelé svetlo nám však škodí
Liek na leukémiu? Možno sa skrýva v manipulácii s génmi

Komentáre