Zdravie

V lekárni otestujú, či je vaša cukrovka správne liečená

"Počas „Dia dní v lekárni“ si budú môcť dať pacienti s cukrovkou bezplatne zmerať glykovaný hemoglobín."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 16. septembra 2015 12:35
V lekárni otestujú, či je vaša cukrovka správne liečená Foto: Sanofi
Vďaka tomu sa dozvedia, či je ich ochorenie pod kontrolou, nakoľko je liečba účinná, či by ju mali zmeniť, ale aj aké riziko komplikácií diabetu im hrozí.

Projekt „Dia dni v lekárni“ organizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so spoločnosťou Sanofi a pacientom s cukrovkou bude v desiatich vybraných lekárňach v Bratislave, Dunajskej Strede, Komárne, Prievidzi, Žiline, Ružomberku a Prešove zdarma ponúkať vyšetrenie hodnoty tzv. glykovaného hemoglobínu. Test na glykovaný hemoglobín je podľa odborníkov najefektívnejší a najspoľahlivejší spôsob kontroly dlhodobého vývoja cukrovky a úspešnosti jej liečby. V lekárňach budú vyšetrenie vykonávať odborné diabetologické sestry počas troch vopred určených pracovných dní, vždy v čase od 9,00 do 15,00 hod., a to odberom krvi z prsta, ako pri bežnej kontrole glykémie. Na výsledok si pacient počká asi 6 a pol minúty.

Glykovaný hemoglobín sa nazýva aj „dlhodobý cukor“. Na rozdiel od merania hladiny glukózy, ktoré odzrkadľuje len aktuálny stav cukru v krvi, test na glykovaný hemoglobín napovedá, ako bolo ochorenie kontrolované počas posledných 3 mesiacov, či bola hladina glukózy väčšinu času v norme, alebo bola zvýšená, a ako veľmi. Výhodou testu je, že výsledok nie je ovplyvnený krátkodobými výkyvmi hladiny cukru napríklad v závislosti od príjmu potravy, liekov, pri strese, či hypoglykémii, preto ho človek môže podstúpiť kedykoľvek počas dňa, aj po jedle.
Hodnota glykovaného hemoglobínu pod 7 % znamená, že cukrovka je účinne liečená, kým vyššie hodnoty upozorňujú, že ochorenie nie je dostatočne pod kontrolou a napovedajú tiež, aké vysoké riziko komplikácií cukrovky pacientovi hrozí. Podľa glykovaného hemoglobínu sa často lekári rozhodujú, či liečbu u pacienta upraviť či zmeniť, alebo je dostatočná.

„Dia dni v lekárni“ môžu využiť aj ľudia, ktorí cukrovku nemajú a dať si skontrolovať hladinu cukru v krvi, ako aj poradiť sa o možnostiach, ako si normálne hladiny udržať a vzniku diabetu predchádzať.

Bezplatné vyšetrenie hodnoty glykovaného hemoglobínu a hladiny cukru v krvi bude prebiehať v uvedených lekárňach počas týchto dní:
Foto: Sanofi

Komentáre