Zdravie

Tipnite si, koľkokrát denne čistia krv naše obličky, budete prekvapení

"Odhaduje sa, že každý desiaty obyvateľ má určité štádium chronického ochorenia obličiek. "

Alena Klepochová, 18. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Odhaduje sa, že každý desiaty obyvateľ má určité štádium chronického ochorenia obličiek. Celosvetové trendy ukazujú, že počet pacientov s chorými obličkami pribúda oveľa rýchlejšie ako počet lekárov. Ochorenie je zradné, keďže obličky nebolia. V neskorších štádiách môžu na ochorenie obličiek poukazovať nešpecifické príznaky ako častejšie močenie, strata chuti do jedla, vracanie, nauzea, ospalosť či opuchy rúk alebo nôh.

Lekári upozorňujú, že medzi najčastejšie príčiny, ktoré podmieňujú vznik chronického ochorenia obličiek, sa v súčasnosti radí cukrovka a vysoký tlak krvi. Asi 30 percent zlyhaní obličiek má na svedomí práve diabetes. Problémy tiež môžu spôsobiť zápalové ochorenia obličiek, infekty močových ciest, vrodené ochorenia obličiek a obštrukcie v močových cestách.

Obličky ako výkonný filter


Funkciou obličiek je v prvom rade očisťovanie krvi od odpadového materiálu. Obličky sú párový orgán, ktorý svojim tvarom pripomína fazuľu. Sú umiestnené na zadnej strane brušnej dutiny v oblasti drieku. Priemerná zdravá oblička váži približne 150 až 200 gramov, je približne 12 centimetrov dlhá a v najhrubšej časti má hrúbku približne 3 centimetre. Do obličky vstupujú cievy privádzajúce krv na filtráciu a vystupujú z nej cievy odvádzajúce očistenú krv.

Zdravé obličky prefiltrujú všetku krv v organizme, čo je približne päť litrov u dospelého jedinca, každých desať minút, čo je za deň okolo 140-krát. Počas filtrácie obličky odstraňujú z krvi splodiny metabolizmu, regulujú množstvo vody a solí v organizme.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Hlavnou úlohou obličiek je teda prečisťovať krv a zbavovať ju prebytočnej vody a odpadových látok. Obličky prefiltrujú stovky litrov krvi každý deň. Okrem toho pomáhajú pri kontrole tlaku krvi, pri produkcii červených krviniek a pri udržaní zdravia kostí. Ľudia s chronickým ochorením obličiek preto majú často vysoký krvný tlak, diabetes, srdcové zlyhanie a mŕtvicu.

Choré obličky ovplyvnia celý organizmus


Chronické ochorenie obličiek a zníženie ich funkcie vplýva na celý organizmus a zasahuje aj na pohľad nesúvisiace orgány. Je častou príčinou srdcovocievnych chorôb, zvyšuje krvný tlak, spôsobuje anémiu, infekcie, ochorenie kostí, zvyšuje hladinu cholesterolu a spôsobuje aj ďalšie zdravotné problémy. Napríklad mnohým úmrtiam na infarkt či mozgovú mŕtvicu by sa podľa odborníkov zabránilo, keby sa ľudia starali o svoje obličky. V poslednom období pribúda mnoho pacientov s chorými obličkami aj medzi diabetikmi.

„Zhoršovanie renálnych, teda obličkových funkcií postupuje pomaly a nebadane. Môže však viesť k takému poškodeniu, že pacientove obličky prestanú fungovať a pacient bude potrebovať pravidelnú dialýzu, teda pravidelné umelé odstraňovanie splodín a jedov z organizmu. Pri včasnom odhalení počiatočných štádií ochorenia a dobrom manažmente pacienta sa však dá dialýze vyhnúť,“ povedal doc. MUDr. Adrián Okša, CSc., nefrológ, vedecký sekretár Slovenskej nefrologickej spoločnosti a pracovník Lekárskej fakulty SZU.

Ako vhodná prevencia chorých obličiek sa odporúča zdravý životný štýl, zníženie tlaku krvi a menej solenia.

Komentáre