Zdravie

Teplo ohrozuje nohy. Takto si ich udržíte krásne

"Aj u doteraz zdravých ľudí sa môžu počas horúčav objaviť ťažkosti, ako napríklad zvýšená únava a opuchy nôh."

Alena Klepochová, 30. júla 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Vysoké teploty, ktoré v týchto dňoch sužujú Slovensko, predstavujú veľkú záťaž pre náš cievny systém. Aj u doteraz zdravých ľudí sa tak môžu objaviť ťažkosti, ako napríklad zvýšená únava a opuchy nôh. Tie môžu byť aj prvými príznakmi vzniku ochorenia žilového systému.

„Ak sa pocity ťažkých a unavených nôh, tlak a teplo, kŕče či ‚mravčenie‘ v dolných končatinách opa¬kujú častejšie, svedčia o chronickej žilovej nedostatočnosti, ktorá súvisí s porušením cirkulácie krvi v žilách a jej návratom z nôh späť do srdca. Tento fyzikálny jav je začiatočným prejavom možných problémov v ciev¬nom systéme, na ktorý pôsobí gravitácia,“ uviedla prednostka Kliniky cievnej chirurgie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a VÚSCH, a.s. prof. MUDr. Mária Frankovičová, PhD.

Nohy vedia znepríjemniť život


Vysvetlila, že v dôsledku upchatia (trombózy) alebo rozšírenia žíl (varixy) a následnej nedostatočnosti žilových chlopní, nie sú žily schopné odvádzať krv z nôh a obmedzeným odtokom krvi z končatiny vzniká pretlak krvi v hlbokých žilách. Porušená vnútorná stena žíl potom spôsobuje únik tekutín do okolitého tkaniva, čím dochádza k vzniku opuchov, porušeniu steny žiliek a vlásočníc a k zápalu podkožia.

„Tým sa objavujú viditeľné zmeny na koži – viditeľná tmavá koža v okolí členkov, čo je jedno z najrozšírenejších ochorení žíl dolných končatín, ktoré sa prejavuje najmä počas horúcich letných mesiacov. Aj keď priamo neohrozuje život, má nepriaznivý vplyv na jeho kvalitu a prináša so sebou veľa obmedzení,“ vysvetlila profesorka Frankovičová.

Ilustračné foto Foto: TASR
K zhoršeniu príznakov žilovej nedostatočnosti a rozvoju kŕčových žíl prispieva aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, či hormonálne zmeny a zvýšenie telesnej hmotnosti v tehotenstve alebo menopauze.

Cigarety cievy nemusia


Závažným faktorom, ktorý sa týka aj mužov, je tiež fajčenie. „Popri jeho škodlivosti na dýchacie ústrojenstvo a tráviaci trakt poškodzuje aj srdce a cievy, pretože sa vytvárajú škodlivé oxidačné látky spôsobujúce poškodenie cievnych stien a žily sú potom náchylné na rozširovanie,“ upozornila profesorka Frankovičová.

Ďalším problémom je nadváha, ktorá sa takisto podpisuje pod rozširovanie ciev a spôsobuje, že chlopne strácajú svoju pružnosť. „Na vznik chronickej žilovej nedostatočnosti môže mať vplyv aj celkový životný štýl, napríklad sedavé zamestnanie, dlhé státie, nesprávna výživa a nedostatok pohybu, no výskyt jeho príznakov sa zvyšuje najmä v letnom období v dôsledku tepla,“ doplnila prednostka Kliniky cievnej chirurgie.

Ilustračné foto Foto: TASR
Na prevenciu radí odborníčka myslieť stále, a to hlavne pri dlhom sedení za počítačom, cestovaní v aute alebo letoch lietadlom, kde v dôsledku nedostatku pohybu a sedenia v stiesnenom priestore hrozí vznik krvnej zrazeniny v žile a následná pľúcna embólia s fatálnymi následkami.

Aká je prevencia pred vznikom cievnej nedostatočnosti?

• zdravý životný štýl – hlavne dostatok pohybu a udržiavanie telesnej hmotnosti
• preventívne užívanie liekov ako je Acylpyrín alebo Anopyrín po dohode s lekárom
• nenosenie extrémne úzkeho šatstva a ani sťahujúcich ponožiek, podkolienok a podväzkov, ktoré zabraňujú správnemu prúdeniu krvi v cievach
• zníženie príjmu solí a sodíka v konzumovaných potravinách a tekutinách zvýšenie príjmu tekutín, najlepšie čistej vody alebo riedených ovocných a zeleninových štiavy
• nesedávať s prekríženými nohami, pri dlhom sedení si dopriať aspoň krátky pravidelný pohyb
• pri dlhej ceste prekrvovať nohy príležitostným prechádzaním sa a cvičením - napínaním a uvoľňovaním lýtkových svalov, krčením palcov na nohách a krúžením chodidiel a dbať na prijímanie dostatku tekutín pred cestou aj počas nej. Cvičeniu v priebehu dlhých ciest by sa mali venovať najmä tehotné ženy, ľudia nad 50 rokov, pacienti s postihnutím srdca a ciev (vrátane kŕčových žíl) a ľudia s poruchou zrážavosti krvi a nadváhou
• v prípade jestvujúcich problémov používať kompresívnu (tlakovú) bandáž postihnutej končatiny alebo jej polohovanie do zvýšenej polohy, najlepšie nad úroveň srdca

Komentáre