Zdravie

K syndrómu suchého oka prispievajú kontaktné šošovky aj počítače

"Dlhé sústredené pozeranie s nižšou frekvenciou žmurkania predstavuje problém aj pre ľudí, ktorí trávia veľa času za volantom. Pravidelné prestávky vodičov by mali byť samozrejmosťou aj pre únavu očí."

TASR, 2. decembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Aj nenápadné občasné začervenanie očí môže byť príznakom, že oči majú problém s nedostatočnou kvalitou či množstvom sĺz. Ide o syndróm suchého oka. Prvými príznakmi sú pálenie, rezanie, pichanie, pocit, akoby do oka niečo spadlo, tzv. pocit cudzieho telesa alebo piesku v očiach či nadmerné slzenie. Neskôr sa objavuje aj začervenanie, výnimočné nie sú ani únava očí, neostré videnie či potreba častejšieho žmurkania.

Prichádza s vekom


Medzi hlavné fyzické príčiny vzniku patrí vek. "Starnutím dochádza ku strácaniu vody, čiže dehydratácii, v bunkách celého tela. Výnimkou nie sú ani sliznice, vrátane oka. Množstvo a kvalita sĺz klesá a u mnohých pacientov sa rozvinie syndróm suchého oka," hovorí primárka očného oddelenia Nemocnice sv. Michala Katarína Hlaváčková. Ďalšími faktormi sú nástup menopauzy, ochorenia imunitného systému či cukrovka. Vznik syndrómu suchého oka tiež býva vedľajším účinkom mnohých liekov. Ovplyvňuje ho aj pracovné prostredie.

Príznaky suchého oka pociťujú často ľudia pracujúci s počítačom, problematickou je frekvencia žmurkania. Foto: Hewlett-Packard


Zabúdame žmurkať


Oči vysušuje akýkoľvek dodatočný zdroj upravujúci teplotu vzduchu v miestnosti či dopravnom prostriedku. "Suchý vzduch z klimatizácie či kúrenia oči vysušuje a dostavujú sa nepríjemné príznaky. Ak sa nedokážete takýmto priestorom vyhnúť, mali by ste myslieť na zdravie očí a ich dodatočnú lubrikáciu," radí primárka.

Príznaky suchého oka pociťujú často ľudia pracujúci s počítačom, problematickou je frekvencia žmurkania. "Naše oko, bez toho, aby sme si to uvedomovali, žmurkne v priemere každé tri-štyri sekundy, aby dokázalo dostatočne lubrikovať povrch oka. Pri práci za počítačom, čítaní, sledovaní televízie či inej činnosti, pri ktorej je náš pohľad upriamený, sa frekvencia žmurkania znižuje na každých sedem-osem sekúnd,“ vysvetľuje Hlaváčková.

Uprednostnite okuliare


Obrazovku je preto vhodné umiestniť tak, aby sa na ňu človek pozeral pod uhlom 45 stupňov vďaka čomu sa oči menej vysušujú. Pri práci si treba robiť každú polhodinu prestávku a na 20 sekúnd požmurkať. Lepšie je tiež pri práci s počítačom či pri pozeraní televízie používať okuliare ako kontaktné šošovky. Dlhé sústredené pozeranie s nižšou frekvenciou žmurkania predstavuje problém aj pre ľudí, ktorí trávia veľa času za volantom. Pravidelné prestávky vodičov by mali byť samozrejmosťou aj pre únavu očí.

Lepšie je tiež pri práci s počítačom či pri pozeraní televízie používať okuliare ako kontaktné šošovky. Foto: TASR/AP


Syndróm suchého oka sa prejaví skôr aj u ľudí nosiacich kontaktné šošovky či tých, ktorí absolvovali laserovú operáciu oka. "Každodenné nosenie kontaktných šošoviek vašim očiam neprospieva. Šošovka zabraňuje rovnomernej distribúcii sĺz na povrchu oka, čím vznikajú zle lubrikované miesta, ktoré spôsobujú nepríjemné príznaky syndrómu suchého oka. Ideálnym riešením je lubrikovať oči tzv. umelými slzami, a to 10-15 minút pred aplikáciou šošoviek," zhrnula Hlaváčková.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Neignorujte lekársku prehliadku, nevypláca sa to
Rizikové tehotenstvo často znamená práceneschopnosť
Prichádza čas adventných kalendárov. Poznáte ich históriu?
Predčasne narodených detí pribúda, trápia ich rôzne zdravotné ťažkosti

Komentáre