Zdravie

Aká je správna obuv pre deti?

"Chybné držanie tela vo všeobecnosti treba považovať za závažný predpoklad pre rozvinutie ochorení chrbtice v dospelosti, ktoré sa prejavujú bolesťami a výrazne znižujú kvalitu života."

Alena Klepochová, 26. augusta 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Jednou z podmienok správneho vývinu pohybového systému u detí je aj správne obúvanie. Detská noha je extrémne citlivá na škodlivé vonkajšie vplyvy. V dôsledku nesprávneho výberu obuvi preto môže dôjsť k nevratnému poškodeniu kostry chodidla, jeho deformitám a následne zafixovaniu chybného držania tela napríklad v podobe skoliózy.

Chybné držanie tela vo všeobecnosti treba považovať za závažný predpoklad pre rozvinutie ochorení chrbtice v dospelosti, ktoré sa prejavujú bolesťami a výrazne znižujú kvalitu života. Vzhľadom na fyziologické zvláštnosti vyvíjajúceho sa detského chodidla sú na detské topánky z hľadiska ich používania kladené vysoké nároky. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR preto radia, ako vybrať správne detské topánky.

Nekupujte naslepo


Pri každom nákupe detskej obuvi odporúčajú žiadať kvalifikované primeranie veľkosti nôh dieťaťa tak, aby vybraná obuv zodpovedala tvaru, dĺžke a šírke jeho chodidla. „Vždy skontrolujte vzdialenosť medzi najvzdialenejším bodom oblúka päty a koncom najdlhšieho prsta. Obuv musí byť vpredu pred prstami o 10 - 15 mm dlhšia než chodidlo. Polovica tohto priestoru slúži ako rezerva pre pohyb prstov pri chôdzi, druhá polovica umožňuje správny rast chodidla,“ vysvetľujú pracovníci Odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Správna šírka obuvi znamená, že zodpovedá obvodu nohy v mieste prstových kĺbov. Ak je topánka príliš široká, nedostatočne fixuje chodidlo, noha sa v nej kĺže a poškodzuje prsty zvýšeným tlakom na obuv. „Úzka topánka okrem nepríjemného pocitu obmedzuje krvný obeh a zároveň deformuje neprimeraným tlakom prednú časť chodidla. Zároveň je vhodné uprednostniť topánky s oblým tvarom špičky namiesto úzkeho, resp. špicatého,“ upozorňujú odborníci.

Obuv dôkladne preskúšajte jej obutím postojačky, po predchádzajúcom premeraní chodidla. Je vhodné skúšať celý pár topánok s prejdením sa po predajni.

Aký materiál a strih?


Je nevyhnutné vyberať obuv vyrobenú z prírodných materiálov, ako napríklad prírodné usne a textil. Sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a zároveň sa vďaka svojmu zloženiu vhodne prispôsobia anatomickému tvaru chodidla. Tieto materiály vyhovujú náročným hygienickým kritériám.

Za nevhodné materiály sa považujú rôzne plasty, poroméry a koženky. Nakoľko sú tvrdé, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a sú nepriedušné. Pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„Vo všeobecnosti platí zásada - čím ľahšie, tým lepšie. V najmenších vekových skupinách detí je vhodné preferovať nízku členkovú obuv, šnurovaciu alebo uzatvárateľnú textilným pásikom, respektíve na zips, z čo najľahších materiálov. Strih by mal zodpovedať tvaru chodidla tak, aby dieťa pri chôdzi neobmedzoval,“ radia pracovníci ÚVZ SR.

Veľmi dôležitá je z hľadiska funkčnosti detskej obuvi jej ohybnosť. V mieste, kde sa chodidlo pri chôdzi ohýba, t.j. v oblasti prstových kĺbov, musí byť obuv čo najohybnejšia.

Ako je to s opätkami?


Podpätky by mali byť u detskej obuvi čo najnižšie, s veľkou plochou pre udržanie stability.
Zásadne sa neodporúčajú topánky s vysokými štíhlymi podpätkami.

Dôležitá je zásada vyberať obuv podľa účelu jej používania. Pre pobyt v interiéri je vhodná ľahká vzdušná obuv, u menších detí zabezpečená proti vyzutiu remienkom respektíve šnúrkami. Na aktívny odpočinok je určená športová obuv, ktorá svojou konštrukciou zodpovedá požiadavkám príslušného druhu športu.

Vychádzková celoročná alebo zimná obuv je vyrobená tak, aby vyhovovala noseniu po vonku, na bežnú pešiu chôdzu. Vyznačuje sa mohutnejšou a trvanlivejšou konštrukciou s pevnou podošvou. Rekreačná obuv by sa mala používať najmä pri rekreačno - vychádzkových príležitostiach.

Komentáre