Zdravie

Takto slovenské ženy pristupujú k sexu a antikoncepcii

"Slovenky sa milujú častejšie ako Češky, no o to menej sa chránia."

Alena Klepochová, 30. apríla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Mnohé ženy na Slovensku sa stále spoliehajú na rizikové formy antikoncepcie ako počítanie kalendárnych dní, meranie teploty v pošve, zisťovanie hustoty vaginálneho hlienu a podobne. Tieto a ďalšie metódy, ktoré môžu skončiť aj nechceným tehotenstvom, sa používajú denno-denne medzi mladými aj staršími ročníkmi. Ukázal to medzinárodný prieskum na tisíckach žien, ktorého sa zúčastnilo aj 500 Sloveniek v produktívnom veku.

Spomínané metódy využíva asi pätina žien. Prieskum tiež odhalil, že použitie perorálnej aj núdzovej antikoncepcie je na Slovensku oveľa nižšie v porovnaní s Českou republikou. Použitie iných metód je však podobné, ako v našej krajine. Trinásť až štrnásť percent žien siaha po hormonálnej antikoncepcii. Častejšie sa preferuje prerušovaný styk, medzinárodne je to 17 percent a na Slovensku zhruba 19 percent. Niektoré ženy (15 percent) nevyužívajú žiadne metódy.

Viaceré Slovensky idú na potrat


V prieskume zároveň vyšlo, že 19 percent žien už podstúpilo potrat. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií sa na Slovensku vykoná približne 20 potratov denne, a nie z medicínskych dôvodov.

„Proces rozhodovania o umelom prerušení tehotenstva môže byť veľmi stresujúci. Pôsobí tu skôr morálne pozadie až následne strach z možných komplikácii. Problémy sa môžu objaviť aj neskôr, zvlášť v situácii, keď sa žena snaží otehotnieť, ale nie úspešne. Reakciou na potrat môže byť pocit viny, úzkostné stavy, necitlivosť až znovu prežívanie situácie," uviedla klinická psychologička PhDr. Katarína Jandová, PhD.
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Päť partnerov za život


V medzinárodnom prieskume sa tiež zistilo, že väčšina žien má viac ako jedného sexuálneho partnera za celý svoj život. V priemere ide o päť sexuálnych vzťahov, podobne je tomu aj na Slovensku. Češky však vraj majú napríklad v priemere sedem partnerov. Výskum odhalil, že ženy častejšie striedajú partnerov v Rakúsku a vo Veľkej Británii, kde bol priemerný počet partnerov okolo deväť, zatiaľ čo vo Vietname sa tamojšie ženy uspokojili iba s jedným sexuálnym vzťahom.

Všeobecne majú ženy sex so svojimi partnermi 2 až 3-krát týždenne. V krajinách ako je Španielsko majú ženy pohlavný styk iba 2,1-krát týždenne, zatiaľ čo ich ruské náprotivky sú najvášnivejšie na celom svete a majú pohlavný styk 2,6-krát na týždennej báze. Ženy vo Veľkej Británii spia so svojimi partnermi 1,7-krát týždenne, zatiaľ čo dámy v Rakúsku a vo Vietname sú o niečo viac sexuálne aktívne. Čísla uvádzajú 1,8 a 1,9-krát týždenne. Slovenky majú priemerne sex 2,2-krát do týždňa, v Česku je to o niečo menej.

Komentáre