Zdravie

Slovenskí vedci objavili súvis medzi rakovinou a biologickými hodinami

"Nárast rakoviny hrubého čreva a konečníka nie je iba u nás, ale aj v okolitých krajinách ako Maďarsko, Česko, Nemecko, Rakúsko."

Alena Klepochová, 20. decembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok


Diagnózu rakovina hrubého čreva a konečníka si na Slovensku ročne vypočujú stovky ľudí a ďalšie stovky pacientov zároveň prehrajú boj s chorobou. V rámci krajín OECD sme na druhom mieste v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Tento typ rakoviny je zároveň druhým najčastejším dôvodom úmrtia spomedzi smrti spôsobenej nejakým typom rakoviny.

Na vzniku kolorektálneho karcinómu sa častokrát podieľa nesprávna životospráva, považuje sa preto aj za civilizačné ochorenie, keďže jeho vznik často súvisí s nesprávnou životosprávou. Nárast tohto onkologického ochorenia nie je iba u nás, ale aj v okolitých krajinách a pravdepodobne to spôsobuje identický spôsob života a podobný spôsob stravovania. Údené či klobásky sú síce chutné, ale zdravé veru nie.

Na ochorenie vplývajú biologické hodiny


Pacientov by malo byť v budúcnosti možné liečiť efektívnejšie, čím by dostali väčšiu šancu vyhrať boj nad rakovinou. Vedci z Univerzity Komenského v Bratislave teraz odhalili súvislosť medzi biologickými hodinami v ľudskom organizme a týmto typom onkologického ochorenia. Toto zistenie tímu fyziológov je významné z hľadiska možného presného načasovania terapie.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Biologické hodiny regulujú denné rytmy. Sú to procesy, ktoré prebiehajú 24 hodín a sú synchronizované svetlom počas dňa. Je zaujímavé, že bunkový cyklus, ktorého zlyhanie je sprevádzané vznikom nádorového bujnenia, má tiež periódu približne 24 hodín.

Vedci zistili, že gén regulujúci okrem iného aj denné rytmy, teda tzv. biologické hodiny - je aktívny podobne ako viaceré gény, ktoré tlmia nádorové bujnenie a majú pre pacienta ochranný účinok. „Znamená to, že v budúcnosti by liečba ochorenia, ktorým celosvetovo trpí viac ako 1,2 milióna ľudí, mohla byť presne načasovaná tak, aby bola čo najefektívnejšia s čo najmenšími vedľajšími účinkami,“ povedal šéf tímu prof. RNDr. Michalom Zemanom, DrSc.

Nepodceňujte stravu a prevenciu


V rámci prevencie rakoviny sa odporúča myslieť na zloženie jedálnička. Miesto kávy sa odporúča uvariť si radšej zelený čaj, do jedálnička treba zaradiť kapustovú zeleninu, cibuľu, cesnak, paradajky, ako aj hrozno, citrusové plody, bobuľové ovocie ako napríklad čučoriedky. Odborníci tiež odporúčajú zakombinovať do stravy sóju a kurkumu. Dôležitý je tiež dostatočný prísun vitamínov A, C a E, kyseliny listovej, selénu a vápnika.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pozornosť svojmu zdraviu v súvislosti s prevenciou rakoviny hrubého čreva a konečníka by mali venovať osoby staršie ako 50 rokov, ľudia s pozitívnou rodinnou anamnézou, pacienti s ochorením hrubého čreva a konečníka, obézni a tí, ktorí nedodržiavajú zdravý životný štýl.

Na lekára sa treba obrátiť aj v prípade problémov s vyprázdňovaním, zmeny konzistencie stolice, krvácania z konečníka či tmavej stolice. Problémy tiež môže signalizovať nechuť do jedla, strata hmotnosti, neobjasnená anémia, náhla bolesť brucha, ale aj hrča či pocit masy v bruchu.

Komentáre