Zdravie

Chladiaca čiapka dokáže zachrániť vlasy pri chemoterapii

"Hlavne pre ženy je strata vlasov jeden z najnepríjemnejších a najtraumatizujúcejších vedľajších účinkov liečby rakoviny."

Alena Klepochová, 4. novembra 2013 12:00
Pacientom, ktorí bojujú s rakovinou, má po novom pomôcť vlasy zachrániť špeciálna chladiaca čiapka. Foto: Paxman


S pojmom chemoterapia sa už stretol asi každý z nás a väčšina si ho automaticky spojí s liečbou nádorových ochorení. Kým za pomoci chirurgickej liečby a rádioterapie dokážu lekári odstrániť alebo zabiť rakovinové bunky len v určitej oblasti tela, chemoterapia dokáže zabíjať nádorové bunky v celom tele. Pre pacientov v pokročilých štádiách ochorenia je práve chemoterapia často jedinou možnou liečbou.

Nádorové bunky sa delia nekontrolovateľne a laicky povedané neustále. Chemoterapia po vstupe do krvného obehu poškodzuje najviac práve tieto rýchlo sa deliace bunky. Skutočnosť, že chemoterapia poškodzuje rýchlo deliace sa bunky, zároveň vysvetľuje, prečo ju sprevádza množstvo vedľajších účinkov. Okrem nádorových buniek máme totiž v tele aj normálne, zdravé bunky, ktoré sa rýchlo delia, alebo bunky s intenzívnou látkovou výmenou. Patria medzi ne aj bunky vlasových korienkov.

Liečba útočí aj na vlasy


Vlasové folikuly sú jedny z najrýchlejšie rastúcich buniek v našom tele. Zdravému človeku sa vlasové folikuly delia každých 23 až 72 hodín. Práve vplyvom chemoterapie však dôjde k poškodeniu vlasových korienkov, keďže chemoterapia útočí predovšetkým na rýchlo sa deliace bunky. Prvá vec, ktorú si pacient všimne, je väčší počet vypadnutých vlasov na hrebeni či kefe, prípadne ráno na vankúši. Nie všetky chemoterapeutiká však spôsobujú vypadávanie vlasov.

Pacientom, ktorí bojujú s rakovinou, má po novom pomôcť vlasy zachrániť špeciálna chladiaca čiapka. Foto: Paxman
Hlavne pre ženy je strata vlasov jeden z najnepríjemnejších a najtraumatizujúcejších vedľajších účinkov liečby. Vyrovnať sa so stratou vlasov nemusia mať problém len dospelé ženy či dospievajúce dievčatá. Kým niektoré malé deti to ani nepostrehnú a nevnímajú ako problém, pre iné to môže byť traumatizujúce. Len pre zaujímavosť, americká spoločnosť Mattel preto vytvorila v roku 2011 Barbie bez vlasov, špeciálne pre štvorročné dievčatko, ktoré prišlo o vlasy po chemoterapii. No je dosť pravdepodobné, že bábiku budú vyrábať vo veľkom.

„Strata vlasov zasahuje ženu vo viacerých rovinách. Jednak je to strata alebo zníženie sebavedomia v dôsledku zmeny vizáže, kedy ženy potrebujú buď nosiť parochňu, šatku alebo nejakým spôsobom nahrádzajú vlasy, ktoré stratili. Potom je to neustála konfrontácia a také pripomínanie jej hlavy, kde žena vidí tu zmenu neustále, že vlasy nemá. Konfrontuje ju to každodenne s vedomím, že je chorá.V neposlednom rade, a to je to, čo si málo uvedomujeme a myslím si, že by sme v tom mali byť citlivejší, sú reakcie okolia. Ľudia sa veľmi nevhodným spôsobom či už pýtajú, alebo rozprávajú medzi sebou. Je to množstvo smutných príbehov, ktoré ženy rozprávajú u mňa v ambulancii. Niekedy je mi z toho až do plaču, akí dokážeme byť necitliví, ako si nevieme predstaviť, čo to pre tú ženu znamená, kým sme to sami nezažili alebo kým sa to nestalo niekomu z našich najbližších,“
povedala onkopsychologička Mgr. Mária Andrašiová, PhD.

Čiapka schladí hlavu a chráni vlasy


Pacientom, ktorí bojujú s rakovinou, má po novom pomôcť vlasy zachrániť špeciálna chladiaca čiapka. Tú si pacient nasadí na hlavu počas podávania chemoterapie. Pomocou ochladzovania sa zníži prekrvenie vlasových buniek a tým sa spomalí ich činnosť. Vďaka zníženej aktivite ich potom chemoterapia nezasahuje v takej veľkej miere, ako keď sa rýchlo delia.

„My sme momentálne v testovacej prevádzke vo Fakultnej nemocnici v Nitre testovali prístroj proti vypadávaniu vlasov. Aplikovali sme túto liečbu u 12 pacientok, z toho u troch pacientok nedošlo k vypadaniu vlasov. Chceme pokračovať ďalej, aj s pani inžinierkou z nadácie Na pomoc onkologickým pacientom sme hovorili, že sa budeme snažiť zabezpečiť finančné prostriedky buď cez občianske združenie, alebo nadácie na zabezpečenie tohto prístroja. Zdôraznil by som, že nepôjde o platenú službu, je to pre naše pacientky a pre nás má zmysel aj to, keď len jednej pacientke nevypadajú vlasy,“ priblížil klinický onkológ MUDr. Juraj Detvay, PhD.

Komentáre