Zdravie

PSYCHOLÓG: Na prvú očnú prehliadku treba dieťa dopredu pripraviť

"Prítomnosť rodičov v ambulancii však môže byť miestami kontraproduktívna."

TASR, 13. novembra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Mnohí rodičia otáľajú s návštevou detského očného lekára i pre obavy ich ratolestí z vyšetrenia. Netreba to však odkladať, problémy so zrakom totiž môžu prepuknúť aj vo veľmi nízkom veku.

Prvá návšteva


"Navštíviť takéhoto odborníka treba už v treťom veku života," povedal očný lekár Pavol Veselý. Ochotu spolupracovať pri vyšetreniach ovplyvňujú podľa neho z veľkej miery práve rodičia.

Potvrdzuje to aj psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Pri prvej návšteve si deti môžu k lekárovi "urobiť výlet" z bezpečnej náruče rodičov. "Chytia si napríklad prístroj spolu s lekárom, poobzerajú si ho a skúsia prvýkrát nanečisto," vysvetlila. Celý proces sa potom podľa nej už zopakuje s vyšetrením.

Pri starších deťoch pomôže, ak ich lekár vyzve na zhodnotenie svojho strachu na stupnici od jeden do desať. "Možno nabudúce povedia, že sa už boja menej," uviedla Tóthová Šimčáková.

Pohoda v ambulancii


Prítomnosť rodičov v ambulancii však môže byť miestami kontraproduktívna. Napríklad pri špeciálnych očných cvičeniach vyžadujúcich si absolútne sústredenie. "V blízkosti dieťaťa by mali byť rodičia vtedy, ak deti ich prítomnosť podporia," povedala psychologička. To však podľa nej musí vycítiť i zdravotnícky personál.

Pohodu detí v ambulancii však môžu okrem rodičov umocniť aj samotní lekári. Treba sa s nimi zoznámiť, namotivovať ich hrou či hračkou a získať si ich spoluprácu. "Rodičia často deťom nevedia podať prijateľné informácie, čo sa s nimi v ordinácii bude diať a aký bude priebeh vyšetrenia. Mal by to urobiť lekár slovami zvolenými primerane veku detí," potvrdil Veselý.

Aj rodičia by podľa psychologičky mali deťom vysvetliť ich zdravotný stav primerane veku. Tóthová Šimčáková im neodporúča klamať. "Treba na rovinu povedať, že budú musieť nosiť okuliare a je preto potrebné dávať si pozor pri hrách," dodala.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Smrteľná meningitída ohrozuje najmä deti, dôležitý je rýchly zásah
Cievna mozgová príhoda postihne u nás ročne až 17.000 pacientov
IMUNITU dieťaťa ovplyvňuje hygiena, ale i správanie sa rodičov
Psychiatrička: Depresia je utrpenie, je dôležité si ho skrátiť

Komentáre