Zdravie

Pozor na psoriázu, za jej vznik môže aj stres

"Popísať, ako vlastne vzniká psoriáza, nie je ľahké, a azda aj preto ju lekári stále nevedia vyliečiť."

Alena Klepochová, 21. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Chronické autoimunitné ochorenie postihuje na Slovensku asi 100.000 ľudí. Táto choroba postihuje kožu, nechty a kĺby. Súčasná medicína ponúka pacientom liečbu, úplne vyliečenie však nie.

Popísať, ako vlastne vzniká psoriáza, nie je ľahké, a azda aj preto ju lekári stále nevedia vyliečiť. V princípe ide o to, že na určitom mieste sa odrazu koža začne správať, akoby sa cyklus jej obnovy prudko zrýchlil. A bunky, ktoré imunitný systém „považuje za staré“, jednoducho odstraňuje tak, ako sa prirodzene odstraňujú staršie bunky.

„Psoriáza je chronické imunitne podmienené ochorenie, ktoré postihuje kožu, nechty a kĺby. Aj keď sa zatiaľ nedá úplne vyliečiť, dá sa veľmi dobre liečiť a pacienti môžu byť dlhodobo bez prejavov,“ povedala prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., prednostka I. Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Veľkú úlohu hrá genetika


Ľudská koža je náš najväčší telesný orgán. Koža je veľmi pružná a zároveň pevná. Proces obnovy zdravej kože trvá približne 28 dní, toľko je cyklus života bunky kože. Psoriáza tento proces významne urýchľuje a skracuje na 4 dni. Životný cyklus bunky je teda rýchly, bunka nestihne adekvátne dozrieť, tvorí nedokonalý keratín a pokožka tak šupinatie.

Návštevníčka liečebného salóna v ruskom prímorskom letovisku Soči absolvuje pedikúru nôh v bazéniku s rybami garra rufa. Malá kaprovitá rybka nazývaná tiež doktor ryba pochádza z Turecka, kde ju miestni po stáročia používajú pri liečení psoriázy a rôznych kožných chorôb. Ryby garra rufa konzumujú chorú a odumretú ľudskú kožu. Foto: TASR/AP Photo
Psoriáza je multifaktoriálne ochorenie, teda na jeho vznik je potrebných viacero podnetov. Psoriáza nie je nákazlivá, ale je dedičná, respektíve genetické predispozície na psoriázu sa prenášajú z rodičov aj na deti.

„Ak trpí psoriázou aspoň jeden z rodičov, pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí je 14 percent, ak majú ochorenie obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 41 percent. Na rozvoj ochorenia ďalej vplýva napríklad stres, vplyvy a znečistenie vonkajšieho prostredia, infekcie a zápaly v organizme, bakteriálne zápaly, ale aj niektoré lieky či vplyv životosprávy,“ vysvetlil prof. MUDr. Juraj Péč, CSc., prednosta Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Martine.

Diagnostika je jednoduchá


Najbežnejšou formou ochorenia je chronická ložisková psoriáza, tvorí asi 80 percent prípadov. Oválne až okrúhle ložiská psoriázy sa nachádzajú vo vlasoch, na lakťoch, kolenách, v krížovej a driekovej oblasti. Hoci sú lokálne, postupne môžu splývať do väčších nepravidelných plôch. Sú červenej farby a kryté často suchými striebristými šupinami.

Tieto ložiská nesvrbia, alebo svrbia len veľmi mierne. Niekedy sa tieto ložiská objavujú aj na nechtoch a kĺboch, zväčša na kĺboch prstov na rukách, alebo na chrbtici a krížovo-panvovom kĺbe. Typickými znakmi na nechtoch sú olejové škvrny, drobné jamky, zhrubnutie a drobenie nechtov.

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Psoriáza má typický klinický obraz, skúsenému lekárovi často stačí len to, aby videl poškodené miesta. Jasne ohraničené miesta na lakťoch, kolenách, v krížovej oblasti či vo vlasoch signalizujú, že ide práve o toto ochorenie. Pod odlupujúcimi sa šupinami sa nachádza hladký, lesklý povrch kože, ktorý po miernom poškodení bodkovito krváca.

„Aj keď je psoriáza chronické ochorenie a nádej na jej úplné vyliečenie momentálne nie je, prognóza je pre pacienta dobrá. Vďaka súčasným liečebným možnostiam môže pacient žiť plnohodnotný život,“ uzavrela prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD.

Komentáre