Zdravie

Viete poskytnúť prvú pomoc? Zvládnete to vďaka mobilnej aplikácii

"Aplikácia tiež preverí vaše znalosti v oblasti prvej pomoci a vyhľadá najbližšieho poskytovateľa kurzov."

TASR, 6. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ovládať zásady prvej pomoci by malo byť samozrejmé pre každého človeka. Nevieme predsa, kedy sa dostaneme do situácie, keď to budeme potrebovať a naše schopnosti a zručnosti v tejto oblasti sa stanú otázkou života a smrti.

Pomôže aplikácia


Pre platformy iOS aj Android je k dispozícii nová mobilná aplikácia, ktorá jej používateľom pomôže zvládnuť základné postupy prvej pomoci. Aplikácia tiež preverí znalosti v oblasti prvej pomoci a vyhľadá najbližšieho poskytovateľa kurzov. Prináša ju neziskový vzdelávací projekt Krajina záchrancov.

"Kedysi sme so sebou nosievali príručky mladých svišťov. Doba sa však mení a dnes sa nikto z nás bez mobilu nepohne ani na krok. Preto niet lepšieho nosiča ako dostať informácie o prvej pomoci medzi ľudí," povedal odborný garant projektu Viliam Dobiáš.

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Ak by ľudia zvládli aspoň polovicu toho, čo aplikácia obsahuje, zásadným spôsobom by to podľa neho mnohým zvýšilo šance na prežitie.

V aplikácii jej používatelia nájdu 15 najčastejších situácií a príslušných scenárov prvej pomoci, ilustrované inštrukcie a video postupy k jednotlivým zraneniam, GPS lokalizáciu a kontakt na najbližších poskytovateľov kurzov prvej pomoci, interaktívny test s využitým dotykového displeja, zvukovú signalizáciu, ktorá pomáha dodržať frekvenciu stláčaní hrudníka pri resuscitácii a priame volanie na tiesňovú linku. Aplikácia sa dá zadarmo stiahnuť z webovej adresy www.prvapomoc.sk/aplikacia.

Komentáre