Zdravie

Prelomový objav: Bunky odolné voči HIV

"Vírus HIV stále predstavuje hrozbu. Vedcom sa však konečne podarilo v boji s HIV posunúť ďalej."

Zuzana Lobotková, 21. apríla 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Prelom v probléme s menom HIV. Vedci dokázali previazať protilátky bojujúce s vírusom s imunitnými bunkami. Tak vznikla bunková populácia odolná voči vírusu. Odolné bunky dokážu rýchlo nahradiť chorobné bunky, čím sa stávajú omnoho efektívnejšími, než iné formy liečby. A potenciálne by mohli vyliečiť smrteľnú chorobu, píše Daily Mail.

Stop pre vírusy


Správa to je nádejná, ale vedci zo Scrippsovho výskumného inštitútu (TSRI) v San Diegu majú pred sebou ešte náročnú cestu. Plán je nasledovný. Spojiť sa s výskumníkmi centra génovej terapie v Kalifornii, aby ohodnotili túto novú formu terapie, jej účinnosť a bezpečnosť. Tak znejú federálne nariadenia v USA ešte pred testovaním na pacientoch.

Vedci z TSRI najskôr testovali svoj systém proti rhinovírusu, ktorý je zodpovedný za mnoho prípadov bežného prechladnutia. Použili vektor nazývaný lentivírus, aby dopravili nový gén do kultivovaných ľudských buniek. Tím potom nechal bunky syntetizovať protilátky, ktoré sa viažu s receptorom ľudských buniek, ktorý rhinovírus potrebuje na získanie prístupu. A keďže protilátky si vybudujú monopol, vírus nedokáže vniknúť do buniek a šíriť infekciu.

Bunky bez protilátok odumreli a zanechali tak chránené bunky živé a schopné množiť sa, čím sa predával obranný gén novým bunkám. V technike testovanej proti HIV sa všetky kmene vírusu potrebujú naviazať na receptor na povrchu bunky (CD4). Po privedení buniek k vírusu sa vedcom podarilo nepredstaviteľné - na záver mali populáciu buniek odolnú voči HIV. Protilátky spoznali väzobné miesto CD4 a zablokovali HIV od prístupu k receptoru.

Dokážu vedci poraziť zákerný vírus? Foto: TASR/František Iván


ODPORÚČAME TIEŽ: Vedci UK v Bratislave pracujú na vývoji HIV vakcíny pomocou nanočastíc

Bunková vakcinácia


“Je to vlastne akási forma bunkovej vakcinácie,” uviedol autor štúdie doktor Richard Lerner, profesor imunochémie na TSRI. Vedci tvrdia, že nová technika predstavuje výraznú výhodu oproti postupom, kde protilátky voľne plávajú krvným riečišťom v relatívne nízkej koncentrácii. Táto metóda je účinnejšia, pretože protilátka nalepená v tesnej blízkosti spraví viac, ako veľa protilátok rozptýlených v krvi.

Ultimátnym víťazstvom by bolo kontrolovať HIV u pacientov s diagnózou AIDS bez potreby akýchkoľvek ďalších liekov. Napriek tomu, že od roku 2005 do roku 2014 poklesol počet pacientov o 19 percent, vírusu ani ochorenia sme sa ešte nezbavili. Mnoho ľudí ani nevie, že s týmto vírusom žijú. HIV sa nedá vyliečiť, naďalej ostáva zdravotným problémom spôsobujúcim množstvo utrpenia. Aj preto je vývoj nových metód liečby tak dôležitý.

Aby ste s HIV mohli bojovať, musíte o ňom vedieť. Na snímke zdravotník prevádza orientačný rýchlotest na HIV v mobilnej poradni. Foto: TASR/Pavol Zachar


ODPORÚČAME TIEŽ: Zahoďte pyžamo a uložte sa do postele na Adama

Aké sú zatiaľ možnosti?


Popri samotnom boji s HIV je dôležité sa chrániť pred ochorením. HIV môžete dostať alebo niekoho ním nakaziť pri špecifických aktivitách, väčšinou sexuálneho charakteru alebo pri kontakte s ihlou.

Existuje viac než 20 antiretrovirálnych liekov, ktorými sa lieči HIV infekcia. Delia sa do šiestich skupín, pretože fungujú rôznymi spôsobmi, pričom lekári odporúčajú “koktail” alebo kombináciu aspoň dvoch liekov. Ako sme už uviedli, lieky HIV nevyliečia, ale dokážu predĺžiť život alebo zmenšiť riziko nakazenia niekoho iného.
- NRTI: nukleozidy, inhibítory, ktoré nútia vírus používať chybné verzie budovania blokov, takže infikované bunky nedokážu vyrobiť viac HIV;
- NNRTI: nenukleozidy, viažu sa na špecifcký proteín, takže vírus nedokáže skopírovať sám seba;
- PI: proteázové inhibítory sú lieky, ktoré blokujú proteín, ktorý infikované bunky potrebujú, aby vytvorili nové kópie vírusu;
- Inhibítory fúzie: tieto lieky pomáhajú blokovať vstup HIV do zdravých buniek;
- CCR5 protilátka: zastavuje vstup HIV do zdravých buniek, ale inak ako inhibítory fúzie. Blokuje špecifický typ háku na vonkajšej strane určitých buniek. Vírus sa tak na ne nemôže pripnúť.
- Inhibítory intergrázy: zastavujú HIV od tvorby svojich kópií. A to tak, že blokujú kľúčový proteín, ktorý umožňuje vírusu vložiť svoje DNA do DNA zdravých buniek.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľudia sa s autizmom rodia. Očkovanie môže byť spúšťač, nie príčina
Cestujete do exotiky? Nezabudnite na očkovanie
Pacientka: Je to môj Parkinson, nikomu ho nedám
Prečo relaxujeme práve pri zvukoch prírody?

Komentáre