Zdravie

Ste stále chorľaví? Takto si posilníte imunitu

"Na oslabení imunity sa podieľa nesprávna výživa a životospráva, nedostatok spánku, pohybu, stres, depresie či alkohol."

Alena Klepochová, 15. januára 2014 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann


Počas chladnejšieho a sychravejšieho počasia sa náš imunitný systém musí častejšie popasovať či už s nádchou alebo inými nepríjemnejšími ochoreniami. Naša obranyschopnosť pritom závisí aj od životného štýlu. Na oslabení imunity sa totiž podieľa nesprávna výživa a životospráva, nedostatok spánku, pohybu, dlhodobo pôsobiaci stres, depresie, nadmerné a časté užívanie alkoholu a drog.

Nepriaznivo na ňu tiež vplýva nadmerné užívanie antibiotík, fajčenie, rôzne druhy žiarenia a znečistené životné prostredie. Oslabená imunita sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, bolesťami kĺbov, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zhoršeným hojením rán, zníženým počtom bielych krviniek alebo zvýšenou vnímavosťou k nádorovým ochoreniam. Myslíte si, že aj vaša imunita môže byť z týchto dôvodov oslabená? Potom jej môžete pomôcť.

Imunitu posilní nielen vitamín C


K zvýšeniu imunity možno prispieť správnou výživou, treba preto dbať na dostatočný prísun ovocia a zeleniny bohatej najmä na selén, zinok, magnézium a vitamín C – ten je najznámejším stimulom imunity.
Jeho zásoby si však telo nevytvára a v bežnej strave ho väčšina ľudí neprijíma toľko, koľko je potrebné.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Silní fajčiari majú napríklad zvýšenú spotrebu vitamínu C o 25 až 40 percent. Podobne je to aj u milovníkov piva, vína a pálenky. Zvýšenú spotrebu Céčka tiež môže vyvolať hnev alebo rozčúlenie, vtedy ho telo dokáže spáliť 2000 až 3000 miligramov.

Najviac ho je v rámci ovocia v čiernych ríbezliach, jahodách, pomarančoch, citrónoch, grapefruitoch a červených ríbezliach. V zeleninovej záhradke ho možno najviac nájsť v chrene, zelenej paprike, petržlenovej vňati, keli, karfiole, špenáte a kalerábe. Vitamín C si na rozdiel od ľudí dokáže sama syntetizovať, človek však takúto vlastnosť nemá.


Dôležitý je pitný režim aj relax


Ani v chladných dňoch netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu. Posilnenie imunity sa dá dosiahnuť pitím dostatočného množstva tekutín, najmä zriedených ovocných a zeleninových štiav, ako aj čajov z bylinných zmesí.
Odborníci okrem toho odporúčajú jesť viac menších a ľahších jedál. Strava by pritom mala byť bohatá na zinok. Ten sa napríklad nachádza v morských plodoch, chudom mäse, vajciach či sójových bôboch. Vhodné je tiež do jedálnička zaradiť cesnak, ktorý má antivírusové účinky.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na imunitu môže vplývať aj dlhodobý stres, preto je po pracovnom dni dôležité vedieť relaxovať. Ideálnou kombináciou je relax formou športu či už v podobe prechádzky na čerstvom vzduchu, jazdou na bicykli či plaváreň. Odolnosť organizmu možno zvýšiť aj otužovaním.

Imunitu objavili cez očkovanie


Objavenie imunity sa považuje za jeden z najväčších pokrokov medicíny. Spája sa zo zavedením očkovania proti kiahňam v 18. storočí. Vtedy anglický vidiecky lekár Edward Jenner spozoroval, že poľnohospodári, ktorí sa už nakazili neškodnými kravskými sypanicami, ostali uchránení od zvyčajne smrteľne prebiehajúcich ľudských kiahní.

Vyvodil z toho, že ľudia by mohli byť chránení cielenou infekciou kravskými sypanicami vo forme očkovania. V roku 1796 predviedol Jenner prvé očkovanie tohto druhu a založil metódu aktívnej imunizácie. Počas tohto procesu je totiž telo aktivované k samostatnému tvoreniu špecifických obranných látok.

Komentáre