Zdravie
Ste stále chorľaví? Takto si posilníte imunitu
Alena Klepochová, 15. januára 2014 14:00
Počas chladnejšieho a sychravejšieho počasia sa náš imunitný systém musí častejšie popasovať či už s nádchou alebo inými nepríjemnejšími ochoreniami. Naša obranyschopnosť pritom závisí aj od životného štýlu. Na oslabení imunity sa totiž podieľa nesprávna výživa a životospráva, nedostatok spánku, pohybu, dlhodobo pôsobiaci stres, depresie, nadmerné a časté užívanie alkoholu a drog.
Nepriaznivo na ňu tiež vplýva nadmerné užívanie antibiotík, fajčenie, rôzne druhy žiarenia a znečistené životné prostredie. Oslabená imunita sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, bolesťami kĺbov, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zhoršeným hojením rán, zníženým počtom bielych krviniek alebo zvýšenou vnímavosťou k nádorovým ochoreniam. Myslíte si, že aj vaša imunita môže byť z týchto dôvodov oslabená? Potom jej môžete pomôcť.
Imunitu posilní nielen vitamín C
K zvýšeniu imunity možno prispieť správnou výživou, treba preto dbať na dostatočný prísun ovocia a zeleniny bohatej najmä na selén, zinok, magnézium a vitamín C – ten je najznámejším stimulom imunity.
Jeho zásoby si však telo nevytvára a v bežnej strave ho väčšina ľudí neprijíma toľko, koľko je potrebné.

Silní fajčiari majú napríklad zvýšenú spotrebu vitamínu C o 25 až 40 percent. Podobne je to aj u milovníkov piva, vína a pálenky. Zvýšenú spotrebu Céčka tiež môže vyvolať hnev alebo rozčúlenie, vtedy ho telo dokáže spáliť 2000 až 3000 miligramov.
Najviac ho je v rámci ovocia v čiernych ríbezliach, jahodách, pomarančoch, citrónoch, grapefruitoch a červených ríbezliach. V zeleninovej záhradke ho možno najviac nájsť v chrene, zelenej paprike, petržlenovej vňati, keli, karfiole, špenáte a kalerábe. Vitamín C si na rozdiel od ľudí dokáže sama syntetizovať, človek však takúto vlastnosť nemá.
Dôležitý je pitný režim aj relax
Ani v chladných dňoch netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu. Posilnenie imunity sa dá dosiahnuť pitím dostatočného množstva tekutín, najmä zriedených ovocných a zeleninových štiav, ako aj čajov z bylinných zmesí.
Odborníci okrem toho odporúčajú jesť viac menších a ľahších jedál. Strava by pritom mala byť bohatá na zinok. Ten sa napríklad nachádza v morských plodoch, chudom mäse, vajciach či sójových bôboch. Vhodné je tiež do jedálnička zaradiť cesnak, ktorý má antivírusové účinky.

Na imunitu môže vplývať aj dlhodobý stres, preto je po pracovnom dni dôležité vedieť relaxovať. Ideálnou kombináciou je relax formou športu či už v podobe prechádzky na čerstvom vzduchu, jazdou na bicykli či plaváreň. Odolnosť organizmu možno zvýšiť aj otužovaním.
Imunitu objavili cez očkovanie
Objavenie imunity sa považuje za jeden z najväčších pokrokov medicíny. Spája sa zo zavedením očkovania proti kiahňam v 18. storočí. Vtedy anglický vidiecky lekár Edward Jenner spozoroval, že poľnohospodári, ktorí sa už nakazili neškodnými kravskými sypanicami, ostali uchránení od zvyčajne smrteľne prebiehajúcich ľudských kiahní.
Vyvodil z toho, že ľudia by mohli byť chránení cielenou infekciou kravskými sypanicami vo forme očkovania. V roku 1796 predviedol Jenner prvé očkovanie tohto druhu a založil metódu aktívnej imunizácie. Počas tohto procesu je totiž telo aktivované k samostatnému tvoreniu špecifických obranných látok.