Zdravie

Neviete prestať kašľať? Toto sú dôvody

"Každý kašle, je to dokonca najčastejší dôvod, prečo chorí ľudia idú k lekárovi. Väčšinou je to krátkodobý problém, ale sú aj výnimky."

Zuzana Lobotková, 25. novembra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Avšak, aj krátko trvajúci kašeľ môže byť znakom vážnejšieho zdravotného problému, s ktorým by ste mali bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Tu je niekoľko príčin od astmy po prechladnutie. Aby ste vedeli, ako s kašľom zatočiť.

Prechladnutie


Kašeľ, ktorý vás trápil menej ako tri týždne je najčastejšie spôsobený bežným prechladnutím. Bohužiaľ, tento kašeľ, väčšinou suchý alebo s čírym hlienom, dokáže vydržať aj mesiac a dlhšie po tom, ako ostatné symptómy nachladnutia zmiznú. Vírus pri prechladnutí podráždi nervové zakončenia v dýchacích cestách, ktoré ešte na čas ostanú citlivé.

Ako ho liečiť? Na vírusovú infekciu neexistuje liek, takže si proste budete musieť počkať. Ak je váš kašeľ vážny a sirupy a lieky proti kašľu voľne dostupné v lekárni neprinášajú úľavu, váš lekár vám môže predpísať lieky na zmiernenie kašľového reflexu. V lekárňach majú aj prostriedky, ktoré vám pomôžu vykašliavať hlieny.

Popri tečúcom nose


Ak sa vás kašeľ drží aspoň osem týždňov, môže ísť o prípad hlienu, ktorý sa zhromažďuje v zadnej časti hrdla, čím vytvára šteklenie a teda spúšťa kašeľ. Neexistuje žiaden test, ktorý by tento typ kašľa identifikoval, ale sprievodnými javmi sú aj výtok z nosa alebo zapchatý nos (spôsobené alergiou alebo prechladnutím). Príznakom je aj bolesť hrdla. A keďže je tento problém taký bežný, lekári sa ho budú snažiť liečiť aj bez toho, že by si boli istí diagnózou.

Výplach nosa môže pomôcť pri riešení tohto problému. Možnosťou je aj nechať si od lekára predpísať steroidy alebo antihistaminiká zmierňujúce zápaly. Dávajte pozor na farbu vykašliavaných hlienov – žltý alebo zelený hlien znamenajú, že váš imunitný systém dostáva zabrať, a teda ide o bakteriálnu infekciu. Vtedy by ste potrebovali antibiotiká.

Astma


Astma sa zvyčajne prejavuje ako hvízdanie pri dýchaní alebo problémy pri dýchaní. Ale ľudia s kašľavou formou astmy majú aj suchý a vytrvalý kašeľ. Zhoršuje sa v noci, po fyzickej námahe alebo počas nej, pri dýchaní chladného vzduchu, alebo keď je blízko vás alergén, ako peľ alebo zvieracia srsť. Lekár vás môže otestovať, aby diagnostikoval astmu, alebo vám odporučiť používať dvakrát denne na pár týždňov inhalátor, aby ste videli, či sa kašeľ zmierňuje. Antihistaminiká alebo injekcie proti alergii by vám tiež mohli pomôcť.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Pálenie záhy


Pálenie záhy sa spája až s 25 percentami prípadov chronického kašľa. Keď sa kyselina vracia hore do pažeráka, podráždi nervové zakončenia a spustí vytrvalý kašeľ. Diagnóza je však náročná. Nie každý s týmto problémom reálne zažíva pálenie. Ak po jedle, v noci, keď si ľahnete, alebo ráno, kašlete a máte chrapľavý hlas, ide najskôr o pálenie záhy.

Ako tento problém riešiť? Väčšina prípadov pálenia záhy sa dá relatívne ľahko liečiť antacidnými liekmi, ale pretrvávajúci kašeľ môže byť tvrdohlavý a budete potrebovať ďalšie rady od lekára. Možno budete potrebovať zvýšiť dávky liekov a šesť až osem týždňov, aby ste sa cítili lepšie. Ak trpíte nadváhou, schudnutie by vám mohlo pomôcť. Posledná rada znie – podložte si v spánku hlavu vankúšom, aby sa vám kyselina nevracala až do hrtana.

Zápal pľúc


V niektorých prípadoch je kašeľ signálom vážnejšieho ochorenia. Zápal pľúc sa vyvinie, keď sa rozšíri infekcia dýchacích ciest do pľúc, ktoré sa naplnia hnisom. Dýchanie je v tomto prípade náročné a sprevádza ho vlhko znejúci bolestivý kašeľ. Tento stav môže byť život ohrozujúci. Ak vykašliavate hustý zelený hlien alebo krv, nestačíte s dychom a cítite bolesť v hrudi, vyhľadajte pomoc lekára, a to okamžite. Varovnými signálmi sú aj horúčka aj zimnica.

Röntgen hrude je jediný spôsob, ako si byť stopercentne istý, či máte zápal pľúc. Niektorí lekári ho však dokážu diagnostikovať počúvaním vašich pľúc a dýchania pomocou stetoskopu. Najzávažnejšie problémy u dospelých sú bakteriálne a treba ich liečiť antibiotikami.

Zdroj: time.com


ODPORÚČAME TIEŽ:
Chlapci a dievčatá reagujú na traumu rozdielne
Chrípka je vážne ochorenie, ľudia ju však podceňujú
Tupozrakosť je anatomický problém, možno ho liečiť cvičeniami
Toto je osem najnebezpečnejších vírusov na Zemi

Komentáre