Zdravie

Nekašlite na kašeľ

"Dýchací systém je pre náš život veľmi dôležitý. V prvom rade by sme bez neho nemohli dýchať, v neposlednom rade rozprávať, zívať, kýchať či kašľať."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. októbra 2015 14:38
Foto:
Avšak práve kašeľ býva zväčša typickým prejavom infekcie dýchacích ciest. Je to záťaž pre naše telo, ktorá nám často nedopraje ani poriadny oddych, nieto ešte spánok. Okrem toho môže byť kašľový záchvat príznakom vážneho ochorenia, takže každý kašeľ si zaslúži našu pozornosť.

Kašeľ je obranný reflex, ktorý udržiava dýchacie cesty voľné a vzniká, ak dýchací systém napadnú vírusy či baktérie. Môže byť suchý alebo vlhký. Suchý, dráždivý sa objavuje v počiatočných štádiách infekčného ochorenia a zhoršuje sa v teplom a suchom prostredí. Označovaný býva aj ako neproduktívny, pretože hlien, ktorý sa dal „do pohybu“, odstraňuje z dýchacích ciest až vlhký, čiže produktívny kašeľ. Takže zatiaľ čo sa suchý kašeľ snažíme tlmiť, vlhký je potrebné podporiť, aby sme hlien spolu s dráždivými látkami, vírusmi a baktériami dostali z tela von.

Posilňujte obranyschopnosť
Veľmi dôležité je posilňovanie obranyschopnosti a zvyšovanie imunity. Čiže hoci je náš imunitný systém akokoľvek výkonný, treba sa o neho neustále starať. Doprajte si preto dostatok spánku, pretože práve v spánku sa telo zotavuje a regeneruje. Nevyhýbajte sa ani športu, prechádzkam, behu či bicyklovaniu. Stačí aj pol hodina aspoň trikrát týždenne. Dôležitá je tiež vyvážená strava a pravidelný prísun prírodného vitamínu C, teda z ovocia. A taktiež nezabúdajte na častejšie umývanie rúk, používanie jednorazových papierových vreckoviek a kýchajte vždy zásadne do ruky alebo do lakťa, nie na každého okolo.
Pri samotnej liečbe netreba zabúdať na pokoj, teplo, dostatok tekutín, zvlhčovanie vzduchu či inhalovanie. Niektorí nedajú dopustiť na rady a recepty babičiek, ktoré napr. radili domácu bravčovú alebo husaciu masť na hrudníku s teplým zábalom, bylinkový čaj z materinej dúšky alebo yzopu, cibuľu s medom a obmedzenie mliečnych výrobkov.

Prírodná medicína pre všetkých
Pokiaľ ide o prípravky proti kašľu, stopercentne bezpečné sú tie na prírodnej báze. Medzi ne patrí aj najpredávanejší prírodný sirup na kašeľ na Slovensku Stodal (Predaje Stodalu podľa IMS Market Viewer v období 01/2014 – 06/2015), ktorý je vhodný pre všetky vekové kategórie, teda od malých batoliat cez tehotné ženy (Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, prípadne sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom) až po staršiu generáciu. Okrem toho je vhodný na oba druhy kašľa, takže napr. mamičky sa nemusia trápiť, či dieťatko trpí suchým dráždivým alebo vlhkým hlienovitým kašľom. Niektoré deti totiž pri kvapôčkových infekciách kašlú striedavo sucho aj vlhko.
Stodal Foto: BOIRON

Komentáre