Zdravie

Nastáva vek bionických ľudí? Predstavy zo sci-fi sa stávajú realitou

"Od robotických rúk kontrolovaných vašou mysľou po elektronické oči. Experti odhalili šesť zázrakov, ktoré priniesla moderná technológia."

Zuzana Lobotková, 20. februára 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Kedysi to spadalo pod sci-fi, teraz sú však bionické končatiny skutočnosťou. V súčasnosti nie je až také zvláštne stretnúť človeka, ktorý nie je človekom na 100 percent, z istej časti je výdobytkom moderných technológií. Minulý týždeň sa bývalá policajtka Nicki Donnellyová (ochrnutá od pása nadol po autonehode) opäť postavila na nohy a odviedla svoju dcéru do školy. A to vďaka robotickému exoskeletu, ktorý kráča za ňu. To ale nie je všetko.

Oči


Pre ľudí, ktorí prišli o zrak, je tu nádej. Jedného dňa by mohli ťažiť z neuveriteľných nových technológií, ktoré by im opäť umožnili vidieť. V decembri sa podarilo jednému pacientovi čiastočne navrátiť zrak použitím bionického oka. Toto oko, nazvané Argus II, ukazuje svet čierno-bielo, dokáže odhaliť svetlo a tmu, tvary a objekty, dokonca zachytí pohyb.

Pri skúškach v Moorfields Eye Hospital v Londýne dokázali pacienti uchopiť známe objekty v domácnosti. Dokonca na ulici rozpoznali autá a bezpečne prešli po prechode pre chodcov. Niektorí sa dokonca naučili rozoznať čísla na hodinách a čítať veľké písmená. A to je len začiatok, rozpoznávanie tvárí a 3D videnie je súčasťou plánovaných softvérových vylepšení.

Mozog


Mozgové implantáty sa v súčasnosti používajú na využitie sily mysle ako pomoc pre paralyzovaných ľudí. Už sto rokov vedci vedia, že mozog produkuje elektromagnetické vlny, ktoré prikazujú svalom, ako sa majú hýbať. A práve táto vedomosť sa používa na sprostredkovanie sily z mozgu pacienta na rozpohybovanie svalov.
Prvý muž, ktorý to vyskúšal, bol Johnny Ray, ktorý kvôli ochoreniu nedokázal komunikovať. V roku 1998 vedci z Emory University v Atlante implantovali elektródy do mužovho mozgu. Ray potom dokázal silou svojej mysle hýbať kurzorom na obrazovke a vyberať písmená, čo mu umožnilo rozprávať sa s okolitým svetom.

Systém známy ako BCI (mozgovo-počítačové rozhranie) sa ale zdokonalil, takže mozgové vlny sa už používajú na mechanické pohyby zariadení. Minulý rok v reštaurácii v Tubingene v Nemecku niekoľko pacientov na invalidných vozíkoch, ktorí nemali kontrolu nad svojimi rukami či nohami, dokázalo s vozíkmi prísť k stolom a bionickými rukami zdvihnúť poháre a najesť sa s pomocou vidličky. Aby to dokázali, mali na hlavách čiapky so 64 elektródami, ktoré zachytávali a prenášali mozgové vlny z oblastí, ktoré riadia pohyby rúk.

Mozgové vlny zachytí počítač vo vozíku a premení ich na elektrické signály, ktoré pošle do sieťovinovej rukavice na paralyzovanej ruke pacienta. To umožňuje otvárať a zatvárať bionický exoskelet ako reakcia na myšlienky. Z mozgu boli vyslané len jednoduché signály, keďže zachytiť mozgovú aktivitu mimo lebku je náročné. Spôsob, ako získať jasnejší signál, je otvoriť lebku a vložiť do nej počítačový čip, a to do určitej oblasti. Takáto invazívna operácia ale so sebou nesie riziko infekcie. Na Univerzite v Melbourne skúšajú vyvinúť technológiu, pri ktorej by vložili do zablokovanej krvnej cievy počítačový čip veľkosti spinky.

Ruky


BCI technológia môže čoskoro pomôcť pacientom s poraneniami miechy alebo tým, ktorí mali mŕtvicu. Čo je ale vzrušujúce, objavil sa dôkaz, že paralyzované ruky sa dokážu niekoľko týždňov hýbať pomocou BCI exoskeletu, ktorý reaktivuje nereagujúce nervy a svaly. Umožňuje to pacientom vidieť alebo aj cítiť pohyby rúk. To by mohlo dokázať prebudiť nervy súvisiace s pohybom.

V jednej štúdii z roku 2014 sa 32 ľudí po mŕtvici nedokázalo umývať, obliekať alebo chodiť bez pomoci. Situácia sa ale zmenila po 20 sedeniach BCI stimulácie. Ale nie je to len BCI technológia a exoskelet alebo rukavica. Pred štyrmi rokmi sa kamionista zo Švédska stal prvým pacientom na svete, ktorý ovládal implantovanú časť tela mozgom. Tomuto mužovi amputovali ruku nad lakťom kvôli rakovine. Následne dostal protézu s mechanickou rukou implantovanú do zvyšku kosti. Počas zákroku lekári prepojili elektródy z prostetickej ruky s nervami a svalmi. Takže, keď myslí na hýbanie rukou, tá reaguje.

Uši


Vytvorenie náhradných končatín je pomerne jednoduché v porovnaní s výzvou, ktorú predstavuje nahradenie alebo vylepšenie senzorických orgánov, ako sú uši. Ako najúspešnejší sa zatiaľ ukázal kochleárny implantát, ktorý nahradil kochleu – časť vnútorného ucha, kde sa zvuky menia na elektrické signály pomocou 32 000 malých vlasových buniek a následne posielaný do mozgu. V bionickej verzii mikrofón transformuje zvuk do digitálnych impulzov a smerom do mozgu.

Nohy


Pacienti s paralyzovanými nohami už majú pomoc pri chôdzi vďaka mechanickým nohám. Práve teraz najsofistikovanejšie zariadenie na každodenné použitie predstavuje exoskelet. Pri jeho nosení dokážete kráčať síce pomaly, ale aj to je zázrak. Podobne fungujú aj iné mechanické nohy, ktoré vás udržia vo vzpriamenom postoji a pomôžu vám kráčať. Dokonca zabránia pádu. Invalidný vozík so sebou prináša viacero problémov – vrátane osteoporózy a problémom s prietokom krvi. Pri bionických pomôckach ako je exoskelet by mal byť život jednoduchší, keďže umožňuje voľnosť rúk. A to sme ešte len v začiatkoch vývoja týchto revolučných pomôcok.


Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Nosíte okuliare? Laserová operácia očí vám môže pomôcť
Psychiatrička: Za samovraždami stoja najčastejšie vzťahové problémy
VIDEO: Úžasný svet pod mikroskopom

Komentáre