Zdravie

Chcete sa ubrániť nádche? Šál a nos v teple vám pomôžu

"V zime nachladnete s väčšou pravdepodobnosťou, čo je logické. Dýchate studený vzduch, je vám chladno alebo vám zateká do topánok. "

Zuzana Lobotková, 14. januára 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Nízke teploty sťažujú telu ochranu pred vírusmi a baktériami, aj pred tými, ktoré spôsobujú nachladnutie. Často sa však hovorí o pritenkom kabáte alebo o mokrých vlasoch ako o najčastejších príčinách ochorenia. Aj keď to asi neznie uveriteľne, kašeľ a kýchanie nie sú priamo spôsobené poklesom vonkajšej teploty.

Ošálte sa


Odborníci najnovšie obvinili reakciu ľudského organizmu na chlad, keď sa vírusy ľahšie šíria v dusných izbách. Pozreli sa teda, ako sa chová pri rôznych teplotách vírus spôsobujúci prechladnutie. Zistili, že sa lepšie šíri pri teplote 33° Celzia, čo je teplota vo vnútri nosa, než pri 37° Celzia, čo je zas teplota vo vnútri tela.

A imunita pri teplote 33° Celzia nefunguje tak rýchlo, čo znamená, že vírus sa môže šíriť. Imunitný systém môže udržať vírus v šachu v priebehu letných mesiacov, ale pri poklese teploty sa oslabuje. Uviedol to portál dailymail.co.uk. Ron Eccles, popredný britský odborník na prechladnutie, radí, aby si ľudia prikrývali nos v zime šálom alebo šatkou.

Zároveň odporúča užívať vitamín D, pretože v zime ho máme v tele nedostatok. Väčšina ľudí však verí, že treba neustále dopĺňať vitamín C, lenže jeho prebytky telo vylúči. Takže? Dostatok všetkých vitamínov a chrániť nos pred studeným vzduchom. Potom sa prechladnutia nemusíte báť.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájde v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
BUDEM MAMOU: Mesiac som žila v tom, že to bude chlapec. Omyl
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Je vám zima a máte studené ruky a nohy? Môže za to mozog

Komentáre