Zdravie

Šokujúce! Vedci zistili, aký má stres vplyv na spermie

"Odborníci už dávnejšie dokázali, že psychická záťaž má rovnaké dramatické dôsledky na organizmus, ako telesná trauma či pôsobenie biologických škodlivín."

Alena Klepochová, 4. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Stres sa stáva bežnou súčasťou života mnohých z nás. Teraz by preto mali zbystriť pozornosť najmä muži či ženy, ktoré by mali rady s partnerom dieťa. Vedci z americkej univerzity si posvietili na vplyv stresu na schopnosť mužov rozmnožovať sa a ich výsledky nie sú teda veľmi potešujúce.

Odborníci už dávnejšie dokázali, že psychická záťaž má rovnaké dramatické dôsledky na organizmus, ako telesná trauma či pôsobenie biologických škodlivín. Najnovší výskum, na ktorý poukázal server ScienceDaily, potvrdil, že psychický stres je veľmi škodlivý pre spermie a ich kvalitu. V jeho dôsledku sa pravdepodobne uvoľňujú hormóny, ktoré znižujú hladinu testoterónu, ako aj produkciu spermií.

Mužov skúmali tri roky


„Je známe, že stres má vplyv na zdravie. Náš výskum ukazuje, že reprodukčné zdravie mužov môže byť ovplyvnené aj ich sociálnym prostredím,“ povedala Teresa Janevic, jedna z autoriek štúdie. V projekte na pracovisku Kolumbijskej univerzity sa okrem iného odhalilo, že najvystresovanejší nie sú muži z práce, ale z toho, že ju nemajú.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skúmanie vedcov na takmer 200 mužoch počas troch rokov odhalilo, že stres môže viesť k nižšej koncentrácii spermií v ejakuláte. Zároveň hrozí, že spermie sa zdeformujú alebo budú mať zhoršenú pohyblivosť. Tým je tak šanca počať dieťa v prípade týchto mužov menšia.

Stres je každá situácia, pri ktorej na organizmus pôsobia škodlivé podnety a vychyľujú ho z rovnovážneho stavu. Pre Európanov nie je ničím výnimočným, 90 percent ľudí ho zažíva aspoň dvakrát do týždňa. Najčastejšie postihuje ľudí vo veku 25 až 54 rokov. Väčšina mužov aj žien uvádza, že najvyššiu záťaž zo stresu pociťujú v zamestnaní.

O dieťa sa treba pokúšať aspoň rok


Aj na Slovensku pribúda párov, ktoré majú problém s otehotnením. Odhaduje sa, že ide o 10 až 20 percent párov. Príčina býva stále častejšie na strane žien, muži ich však už dobiehajú. V 35-40 percentách prípadov sa pod poruchy plodnosti - fertility páru podpisujú rôzne faktory u mužov. Na mužské spermie majú napríklad vplyv aj ťažké kovy a pesticídy v spodných vodách a potravinách. Problémy s plodnosťou sú tak v niektorých bývalých oblastiach ťažkého zbrojárenského priemyslu.

Situácia na Slovensku nie je ničím výnimočná. V Európe je asi 10 až 12 miliónov ľudí, pre ktorých je počať dieťa problémom. Pozornosť treba zbystriť vtedy, ak sa gravidita nedosiahne pri pravidelnom sexuálnom styku dvakrát do týždňa počas jedného roka. Netreba však hneď vešať snahu na klinec, mnohým párom dokážu pomôcť lekári.

Komentáre