Zdravie

Migréna je choroba, ktorú treba liečiť, tvrdí neurológ

"Organizácia Migréna je choroba vznikla s cieľom zvýšiť povedomie o tomto ochorení a zmeniť jeho vnímanie v spoločnosti."

TASR, 13. novembra 2018 8:00
Foto: TASR
Migréna je choroba, ktorá je v spoločnosti málo akceptovaná a tolerovaná, tvrdia zástupcovia pacientskej organizácie s názvom Migréna je choroba. Na pondelkovej tlačovej konferencii poukázali na potrebu spoločenskej osvety a edukácie v tejto oblasti.

Migrénu podľa organizácie mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, skôr za výhovorku. "Všeobecne je v spoločnosti málo akceptovaná a tomuto ochoreniu nie je prikladaná náležitá pozornosť. Aj preto sme sa rozhodli založiť pacientsku organizáciu Migréna je choroba. Jej cieľom je hovoriť o migréne ako vážnom neurologickom ochorení, ktoré si vyžaduje liečbu," povedala zakladateľka organizácie Gabriela Hurbanová.

Ako dodala, je potrebné zvyšovať povedomie o prejavoch migrény, jej liečbe a spúšťačoch, a tak zvýšiť akceptovanie choroby v spoločnosti. "Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy," podotkol neurológ Martin Kucharík s tým, že medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo a zvuky.

"Je dôležité hovoriť o tejto téme a zvyšovať povedomie verejnosti o migréne ako chorobe. Som presvedčená, že mnohí ľudia trpia migrénou a ani o tom nevedia," uviedla speváčka Celeste Buckingham, ktorá tiež trpí touto chorobou.

Organizácia Migréna je choroba vznikla s cieľom zvýšiť povedomie o tomto ochorení a zmeniť jeho vnímanie v spoločnosti. Celosvetovo sa migréna vyskytuje u približne 12 percent populácie a trikrát viac postihuje ženy ako mužov. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho.

Komentáre