Zdravie

Ľudia spoznávali svoju glykémiu

"Poštová ulica sa počas Svetového dňa diabetu premenila na ViaDIA – Cesta diabetikov."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 18. novembra 2013 11:30
Poštovú ulicu v centre Bratislavy slávnostne na jedno popoludnie premenovali na „ViaDia-Cestu Diabetikov“. Zľava: doc. MUDr. Emil Martinka PhD. (predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti), Milan Ftáčnik (primátor Bratislavy) a MUDr. Darina Sedláková (riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku) Foto: Sanofi
Nezdravý životný štýl a nedostatočná osveta spôsobujú, že na Slovensku môže do roku 2030 pribudnúť ďalších 400 000 diabetikov, čo znamená 60 nových diabetikov denne. Slovenská diabetologická spoločnosť spolu s partnermi upozornila na rastúci problém diabetu netradičným informačno-vzdelávacím podujatím v centre Bratislavy, počas ktorého sa Poštová ulica premenila na jeden deň na ViaDIA - Cesta diabetikov.

Vrcholné podujatie tohtoročného Svetového dňa diabetu ViaDIA - Cesta diabetikov združilo na jednom mieste lekárov, pacientov, pacientske organizácie, inovátorov zdravotnej starostlivosti, zástupcov samosprávy a predstaviteľov medzinárodných zdravotníckych organizácií. „Diabetes je pandémiou tretieho tisícročia. Týka sa každého z nás a nemôžeme tento problém ignorovať,“ zdôrazňuje riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku MUDr. Darina Sedláková a dodáva: „Premenovaná ulica v centre Bratislavy symbolicky ukázala, ako je diabetes blízko každému z nás a aká nevyhnutná je zmysluplná osveta.“
Poštová ulica bola pri príležitosti Svetového dňa diabetu na jedno popoludnie premenovaná na „ViaDia-Cestu Diabetikov“ Foto: Sanofi

Predpokladá sa, že na celom svete má diabetes takmer 366 miliónov ľudí. Každých desať sekúnd diagnostikujú diabetes trom ľuďom. Pri súčasnom životnom štýle je predpoklad, že počet ľudí s diabetom bude rásť. Do roku 2030 bude podľa odhadov až 552 miliónov ľudí s cukrovkou. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na ochorenia súvisiace s diabetom sa vynaloží 2,5 až 15 percent z celkového ročného rozpočtu pre zdravotníctvo.
Slovensko pritom patrí medzi krajiny s prognózou významného nárastu počtu pacientov s diabetes mellitus. Už v súčasnej dobe má toto ochorenie viac ako 7 % obyvateľov Slovenska, teda takmer 350 000 ľudí. Okrem toho odborníci predpokladajú, v súlade s údajmi Medzinárodnej diabetickej federácie (IDF), ďalších 150 tisíc pacientov v zatiaľ nepoznanej, ale už jestvujúcej forme alebo v štádiu prediabetických syndrómov.

Tento epidemický nárast počtu ľudí s diabetom súvisí nielen s predlžujúcou sa dĺžkou dožitia, ale tiež s epidémiou obezity a nezdravým životným štýlom, na čom sa podieľa aj nedostatočná osveta medzi širokou verejnosťou. Ak bude trend nárastu pokračovať, v roku 2030 bude žiť na Slovensku viac ako 600 000 ľudí s diabetom. Aby sme spomalili vzostup ochorenia, rozhodli sme sa spojiť sily všetkých zainteresovaných a realizovať rozsiahly informačno-edukačný projekt pod názvom ViaDIA,“ vysvetľuje predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. a dodáva: „Cieľom je šíriť osvetu nielen medzi pacientmi s diabetom, ale aj medzi širokou verejnosťou.“
Generálnym partnerom projektu ViaDia je už od roku 2006 spoločnosť Sanofi. Podujatie prišli podporiť aj zástupcovia spoločnosti a v priestoroch vzdelávacie stánku poskytovali účastníkom užitočné informácie v oblasti prevencie a manažmentu diabetu. Zľava: Patrícia Bartová, Daniela Pudelková, Marianna Bartlová a Beáta Kujanováu Foto: Sanofi

Na rastúci problém diabetu upozorňuje podujatie ViaDIA – Cesta diabetikov


Pri príležitosti Svetového dňa diabetu vyšlo v ústrety diabetikom aj Hlavné mesto SR Bratislava. S podporou primátora Milana Ftáčnika sa Poštová ulica symbolicky zmenila na jeden deň na ViaDIA – Cesta diabetikov. Práve Bratislava je totiž v rámci Slovenska krajom najviac postihnutým cukrovkou. Žije tu takmer dvojnásobný počet ľudí s diabetom ako napríklad v Prešovskom kraji pri prepočte na tisíc obyvateľov. „Iba dostatočne informovaný človek môže čeliť nástrahám diabetu a viesť plnohodnotný a aktívny život. Verím, že sa z tejto zmysluplnej aktivity stane každoročná tradícia, lebo je to téma, ktorá sa môže týkať každého z nás,“ povedal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
Počas podujatia mali návštevníci možnosť dať si zmerať hladinu glykémie a krvného tlaku. Foto: Sanofi

Poznáte svoju glykémiu?


Glykémia je dôležitým pojmom, no len málokto o nej niečo tuší. „Glykémia vyjadruje množstvo cukru v krvi. V prípade dlhotrvajúcich výkyvov nastávajú vážne zdravotné komplikácie v podobe slepoty, postihnutých obličiek, amputácie nôh, či infarktu,“ upozorňuje docent Martinka a dodáva: „Hlavným cieľom liečby cukrovky je udržanie optimálnej hladiny glykémie, ktorá nalačno nemá byť vyššia ako 6,5-7,0 mmol/l a po jedle vyššia ako 8,0-10,0 mmol/l.

Dlhodobo zvýšená glykémia môže viesť k:

• SLEPOTE: Cukrovka je vôbec najčastejšou príčinou slepoty a zhoršenia videnia.
• AMPUTÁCII NÔH: 4 300 diabetikov príde ročne o nohu.
• PROBLÉMOM SO SRDCOM: Ľudia s diabetom majú dvoj- až štvornásobne vyšší počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia a na infarkt.
• POŠKODENIU OBLIČIEK: Diabetes je najčastejšou príčinou nezvratného zlyhania obličiek.

Prevencia nadovšetko


Odkazom podujatia ViaDIA – Cesta diabetikov je okrem iného aj niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré pomáhajú predchádzať cukrovke. „Pravidelný pohyb, udržiavanie normálnej telesnej hmotnosti, zdravá výživa a sledovanie glykémie sú najlepšou prevenciou pred diabetom 2. typu,“ zdôrazňuje docent Martinka.

Ľudom, ktorí už zaznamenali zvýšené hodnoty cukru v krvi, môže pomôcť neurotest, ktorý dokáže určiť ich predispozíciu na takzvanú diabetickú nohu pomocou jednoduchej náplasti. Pre ľudí s diabetom 1. typu je zasa vhodnou pomôckou moderná inzulínová pumpa prepojená so senzorom, ktorá dokáže monitorovať glykémiu 24 hodín denne a v prípade potreby pozastaviť podávanie inzulínu a zachrániť tak diabetika pred nebezpečným stavom hypoglykémie.
Generálnym partnerom projektu ViaDia je už od roku 2006 spoločnosť Sanofi. Podujatie prišli podporiť aj zástupcovia spoločnosti a v priestoroch vzdelávacie stánku poskytovali účastníkom užitočné informácie v oblasti prevencie a manažmentu diabetu.

O projekte ViaDIA


Projekt ViaDIA ukazuje, že žiť s cukrovkou plnohodnotne, znamená zodpovedný prístup k ochoreniu a dodržiavanie všetkých pravidiel, ktoré si diabetes vyžaduje. „Aby ste mohli viesť plnohodnotný a kvalitný život, potrebujete dostatok informácií,“ zdôrazňuje spoluautor projektu MUDr. Vladimír Uličiansky a dodáva: „Úspešná liečba cukrovky si vyžaduje, aby sa pacient stal aktívnym spolutvorcom svojej liečby.“ Ďalší autor projektu MUDr. Zbyněk Schröner dopĺňa: „Našou snahou je prekonať bariéry, ktoré cukrovka so sebou prináša. Chceme podať pomocnú ruku nielen chorým s cukrovkou, ale aj ich blízkym, aby mohli spolu prežiť zdravší, plnohodnotnejší a kvalitnejší život.
Podujatím celý deň sprevádzala moderátorská dvojica Zuzana Haasová a Milan Zimnýkoval alias Junior. Foto: Sanofi

Generálnym partnerom projektu ViaDIA je spoločnosť Sanofi. „Usilujeme sa zvyšovať povedomie o výskyte diabetu a edukovať širokú verejnosť v snahe zlepšiť starostlivosť a manažment ochorenia na celom svete. Našou snahou je povzbudiť ľudí, aby pristupovali k diabetu aktívne. Chceme ich motivovať ku zdravšiemu životnému štýlu a prispieť tak k zníženiu negatívnych dopadov tohto ochorenia,“ hovorí Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi a Zentiva.

Podujatie organizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou podporili aj Hlavné mesto SR Bratislava, Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku, Zväz diabetikov Slovenska a občianske združenie DIADOR.

Viac informácií o živote s cukrovkou a jej prevencii nájdete na www.viadia.sk.

Komentáre