Zdravie

Kedy sa začína hovoriť o problémoch s erekciou?

"Erektilná dysfunkcia nemá nič spoločné s plodnosťou ani schopnosťou dosahovať orgazmus. "

Alena Klepochová, 16. mája 2014 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Aj mužov postihuje jav podobný ženskej menopauze súvisiaci so stratou tvorby pohlavných hormónov. V prípade nežnejšej časti populácie však tento jav postihuje všetky ženy a hormóny sa prestanú tvoriť náhle, u mužov sa hormóny strácajú postupne a problém sa nedotýka každého jedinca.

Andropauza sa u mužov prejavuje zhoršením erekcie, znížením libida, zvýšenou únavou, spavosťou či depresiou. Môže na ňu poukazovať i úbytok svalovej hmoty a priberanie najmä v oblasti brucha. Zhoršiť sa môžu kognitívne funkcie ako učenie alebo pamäť. V prípade, že muži na sebe spozorujú vyššie spomínané príznaky, mali by vyhľadať odbornú pomoc. Úbytok testosterónu môžu odhaliť krvné testy.

Hoci je preventívne vyšetrenie u urológa plne hradené zdravotnou poisťovňou, absolvuje ho len šesť percent slovenských mužov. V Banskobystrickom kraji, kde je návštevnosť najmenšia, na prehliadku nepríde ročne ani tisícka pacientov. Najčastejším dôvodom nezáujmu je podľa odborníkov nízka informovanosť a neopodstatnené obavy z vyšetrenia. Urologické ochorenia sú chúlostivá téma obzvlášť pre mužov. Mnohí sa hanbia a z návštevy urológa majú strach. Neopodstatnene. Vyšetrenie je jednoduché a vôbec nie je bolestivé.

Poruchy erekcie trápia mnohých mužov


Poruchy erekcie postihujú v určitej miere viac ako polovicu mužov nad 40 rokov, nielen tých, ktorých trápia hormóny. Erektilná dysfunkcia nemá nič spoločné s plodnosťou ani schopnosťou dosahovať orgazmus. Aj keď neohrozuje zdravie ani život, môže ho výrazne znepríjemniť, a preto odborníci radia neodkladať návštevu lekára. Okrem praktického lekára sa možno pri problémoch s erekciou obrátiť aj na urológa alebo sexuológa. Prípadné vyšetrenia sú bezbolestné a neinvazívne.

„Poruchou erekcie trpí približne 52 percent mužov vo veku od 40 do 70 rokov, pričom ostych a obavy pred liečbou zvyšujú tento počet o ďalších pacientov, o ktorých v ambulanciách nevieme. O poruche erekcie hovoríme vtedy, ak sa ju nedarí dosiahnuť dlhšie ako pol roka. Jej dôvodom môžu byť psychické problémy, no často i vážne ochorenia," vysvetlil prof. MUDr. Ján Breza, DrSc., prednosta Urologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Lieky dokážu problém odstrániť až v 80 percentách prípadov. Mnohí muži v snahe vyriešiť svoj problém siahajú po výživových doplnkoch, ktoré sľubujú zlepšenie sexuálnej funkcie. Treba však pamätať na to, že tie nie sú klinicky testované a nemajú teda overiteľný a odborne preukázateľný vplyv na fyziologické funkcie. Väčšina takýchto prípravkov uvádza zloženie z niekoľkých rastlinných látok. Pri liekoch sa pred registráciou skúma ich kvalita, bezpečnosť a účinnosť. Výživové doplnky sú zaregistrované na základe preukázania zdravotnej neškodnosti - ich účinnosť sa neposudzuje. O prípadných problémoch a liečbe je preto najlepšie poradiť sa s lekárom.

Komentáre