Zdravie

Cukrovka hrozí stratou zraku aj končatiny! Tretina ľudí o nej netuší

"Desaťtisíce Slovákov majú diabetes alebo nábeh na toto ochorenie a vôbec o tom netušia."

Alena Klepochová, 11. novembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Vysoké riziko srdcovocievnych ochorení, zlyhanie obličiek, slepota či amputácia končatiny - to všetko hrozí tým ľudom, u ktorých nekontrolovane prebieha cukrovka. Diabetes mellitus je jedno z najčastejších a najzávažnejších chronických ochorení. Pokiaľ sa správne a včas nelieči, prináša riziko vážnych, život ohrozujúcich komplikácií. Avšak až tretina pacientov, ktorí trpia cukrovkou, o svojom ochorení vôbec nevie a teda sa ani nelieči.

Na Slovensku žije v súčasnosti asi 350-tisíc pacientov s touto diagnózou. Odborníci predpokladajú, že u ďalších 100-tisíc až 150-tisíc Slovákov prebieha cukrovka v nepoznanej forme alebo sú v štádiu rizikových prediabetických syndrómov.

„Pokiaľ cukrovka nie je dostatočne kontrolovaná liečbou, môže byť príčinou mnohých závažných, až život ohrozujúcich komplikácií a môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 10 až 15 rokov,“ povedal predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.

Epidémia 21. storočia


Nárast počtu prípadov diabetu lekári označujú ako najrýchlejšie sa rozvíjajúcu globálnu epidémiu 21. storočia. Preto by mal každý človek poznať rizikové faktory a varovné prejavy ochorenia, aby vyhľadal lekára včas. „Medzi príznaky diabetu patrí nadmerné močenie, neustály smäd, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán, či schudnutie bez známej príčiny,“ uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre diabetológiu MUDr. Zuzana Némethyová, CSc.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Diabetes mellitus je ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín – hormón, ktorý pomáha meniť glukózu z potravy na energiu, ktorú potrebujú všetky bunky v tele na svoju správnu funkciu. Pokiaľ sa glukóza „nespaľuje“ správne a začne sa hromadiť v krvi, postupne ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá.

Srdcovocievne ochorenia tak hrozia diabetikom dva až štyrikrát častejšie ako dospelým bez diabetu. Cukrovka tiež môže spôsobiť akútny srdcový infarkt, náhlu cievnu mozgovú príhodu, chronické srdcové zlyhávanie, ale aj náhlu smrť spôsobenú poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu. Ateroskleróza dolných končatín môže zase viesť k odumieraniu tkaniva nohy a vyžadovať až jej amputáciu. Jednou z najčastejších komplikácií diabetu je i poškodenie nervov – diabetická neuropatia.

Cukrovku odhalí vyšetrenie krvi


Základom prevencie a liečby komplikácií je najmä dobrá kontrola glukózy v krvi, liečba vysokého krvného tlaku, zníženie hladiny cholesterolu a tukov v krvi, ako aj včasné odhalenie komplikácií a ich liečba. Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov, takže jedinou šancou na odhalenie je práve vyšetrenie krvi. Diabetici majú hladinu cukru nalačno viac ako 7,0 mmol/l.

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký
U dospelých ľudí, ktorí nemajú na cukrovku predispozíciu, treba kontrolovať hladinu cukru aspoň každých päť rokov. Vo veku nad 45 rokov treba robiť vyšetrenie častejšie, a to každé tri roky.

Pod vznik cukrovky sa môže podpísať dedičnosť, obezita a západný spôsob života. Rovnako vysoký krvný tlak, nedostatok fyzickej aktivity, chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života, stres a/alebo depresia, či fajčenie.

Rizikové faktory ešte neznamenajú, že cukrovka skutočne prepukne, ale zvyšujú pravdepodobnosť, že sa to stane. Pokiaľ preto máte niektorý z rizikových faktorov, netreba podceňovať pravidelné preventívne lekárske prehliadky, ktoré sú zdarma, keďže ich hradia zdravotné poisťovne.

Komentáre